reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

100 pytań do... :-)

pinka nie uzywalam tt wiec nie pomoge, my kupilismy avenntu,ale Max przyzwyczail sie w szpitalu do nuka ,wiec musielismy do domu tez nuka kupic ;-)
poki co jestesmy zadowoleni :tak: jedynie herbatke jakos pije z aventu...
tylko nie wiem co bedzie z kaszka (bo narazie dostaje 1 lyzke do 210 ml mleka wiec problemu nie ma) ale pozniej przydaloby sie zmienic smoczek, papcia skoro ty uzywasz tez nuka to moze wiesz czy sa smoczki do kaszki? bo ja poki co takich nie widzialam..... na poczatek moge uzyc ''2ki'' (od 6-18 mc) tylko nie wiem czy dadza rade z kaszka pozniej ?

reklama
nam się 3 lekko zasysa, ale już młody wytrenowany i puszcza jak mu się zassie. Mądrala sam na to wpadł jak mu ciągle butle wyciągałam, żeby ciśnienie puściło. Do kaszki mamy wieloprzepływowy avent i jest dobry
niestety nawet jak ustawie na 1 stopień w wieloprz. podając mleko, to młodego czasem zalewa, dlatego zostaliśmy na 3 avent do mm bez kaszki.

Pytanko mam ... jeśli się nie pracuje i kiedy skończy się macierzyński to trzeba się zarejestrować w urzędzie pracy, prawda? Jak to jest z urlopem wychowawczym? Jest tylko wtedy kiedy się jest zatrudnionym? Jest bezpłatny?
Moja umowa o pracę trwała do "dnia porodu" co dla mnie jest trochę dziwne i wydaje się że sprzeczne z prawem. Umowę wypowiada się po macierzyńskim a nie przed czy w trakcie jego trwania, racja? No i teraz póki co perspektywy na powrót do pracy brak, stąd te pytania.

Jeśli chodzi o wychowawczy to nie za bardzo się orientuję i nie chcę cię wprowadzać w błąd, ale po co ci urlop skoro nie pracujesz? Chyba, ze chodzi ci o zasiłek wychowawczy? On jest wypłacany, jeśli dochód na osobę w rodzinie nie przekracza bodajże 504 złote.. Ale to to na pewno fifronka ci dokładnie napisze. :-)
Natomiast jeśli chodzi o drugą część pytania, to jeśli twoja umowa kończyła się w trakcie ciąży to pracodawca ma obowiązek ją przedłużyć do dnia porodu i ani dnia dłużej. Na zasiłku macierzyńskim jesteś już bezpośrednio w ZUSie.

Widzę, że razem będziemy pracy szukały?

Ostatnia edycja:
Pabella dobrze mówi. Tylko, że skoro umowa skończyła ci się z dniem porodu, to urlop wychowawczy ci nie przysługuje. Tak więc umowa do dnia porodu jest jak najbardziej zgodna z prawem, bo do tego czasu trwa ochrona kobiety ciężarnej zatrudnionej na czas określony.

Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi ...
pabella ... no to szukajmy ... powodzenia i oby Nam się udało!

Mam takie małe pytanko: czy używacie termoopakowań do butelek?jeśli tak to jakiej firmy?my mamy babyono, ale jest jak dla mnie beznadziejne, napój zimny po 30 minutach, nie trzyma nic. Możecie coś polecić?

reklama
Ja mam BABYNOVA, ale też beznadzieja:sorry: Wziełam się na sposób i kupiłam taki mały termosik szklany, wlewam gorącą wodę, odmierzoną porcję mleka wsypuję do dozownika na mleko i jadę nie martwiąc się,że mała będzie piła zimne mleczko:tak: Czasami taką wodę przygotowuję sobie na noc,żeby nie buszować w nocy po kuchni. Byłam w szoku jak rano odkryłam,że po 12 godzinach woda była jeszcze ciepła;-)

Do góry