reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

100 pytań do... :-)

reklama
No mnie zastanawia kołkowa bo podoba mi sie pozycja dziecka na te pierwsze tygodnie,ono w niej lezy takie skulone boczkiem ,mam wrazenie ze dla takiej kruszynki to lepsze niz przodem na klacie.

Ola- z ta pozycja skulona to i lepiej i nie lepej, mozna w niej nosić dziecko dopiero po wykluczeniu dysplazji stawów biodrowych a na klacie z rozstawionymi nóżnkami niezaleznie czy dysplazja jest wykluczona czy nie

dlatego tym razem będę maluszka pieluchowała od początku do 1 wizyty u ortopedy. WIki nie był pieluchowany, usg wyszlo niby ok ale ortopeda nakazal go pieluchować, bo faldki pod pupką trochę się różniły, a W. był już na etapie przewracania się z plecków na brzuch i pieluchowanie mu przeszkadzało. Będę zapobiegliwą mamą ;)

W jaki sposób dobiera się rozmiar chust? w sensie... jeśłi noszę rozmiar L bluzek to wtedy rozmiar L chusty? :-D

ok, już znalazłam odpowiedź na stronie z chustami:-D już nie trzeba mi odpowiadać:-D

"
Chustę wiązaną dobieramy pod kątem osoby najczęściej noszącej. Chusta o rozmiarze S o długości 4,2 jest chustą przeznaczoną głównie do noszenia na plecach oraz na biodrze.Pozwala ona wszystkim osobom na swobodne wiązanie w tych pozycjach. Osoby o drobnej budowie ciała (np. kobiety w rozmiarze 36) mogą próbować nosić w tej chuście dzieci z przodu na przykład w pozycji podwójny krzyż. Chusta o rozmiarze M jest chustą, która wszystkim tatom i mamom o rozmiarach przeciętnych, pozwoli nosić dzieci w każdym rodzaju wiązania.Przyjmujemy, że kobiety do rozm. 40- 42 i mężczyźni do rozmiaru 50 swobodnie mogą nosić dziecko w każdej pozycji. Również tata o nieco większych gabarytach będzie mógł nosić w tej chuście. Będzie jednak musiał wybrać takie sposoby wiązania, które będą dla niego możliwe (pozycja z krzyżem, prosty plecak, lub na biodrze). Chusta o rozmiarze L jest dla pań powyżej rozmiaru 42/44 i panów powyżej rozmiaru 50."

Ostatnia edycja:
u mnie też ma przyjść kobietka od chust na zajęcia w SR więc może zaproponuje jakieś fajne chusty - a ja pewnie się skuszę ;-)

futrzak a co jak mama ma rozmiar 46 a tata36?

hehe...zależy kto będzie częściej nosił ... ale myślę że jak kupi się L to będzie dobrze:-) no bo na pewno jest jakiś "myk" zeby dopasować/zawiązać za długą chustę:-) gorzej gdyby była za krótka:-) tak mi się przynajmniej wydaje na moje inżynierskie oko:-D

reklama
Do góry