reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

100 pytań do... :-)

Milu- przepraszam że to powiem (unika takich określeń) ale bzdury twoja pani dr mówi. Wit D koniecznie sie podaje przy karmieniu piersia. W mleku modyfikowanym jest jej odpowiednia ilość i zobacz że w każdym słoiczki jest olej - własnie jako źródło wit D. No i promieniuowanie UV! Które nie zależy od ilości słońca ale od długości dnia i w naszej szerokości geograficznej o tej porze jest go odpowiednia ilość, troche gorzej jest w okresie jesienno-zimowym. A siedzenie nijak ma się do wit D bo bardziej zależy od napiećia mięśniowego niż rozmoju kośca. A twoje dziecie nie wyglądaja na krzywicze! A jedna kropla to sie rozjeje po jamie ustnej i tyle z tego bedzie.

reklama
Milus - bo mój syn miał niezrośniete szwy na czaszce i dostawał w pierwszym miesiącu zycia 6 kropel vidantolu, potem 8 a w 3 m-cu 12 plus wapno. To o wit D i jej terapeutycznych dawkach wiem dużo, zreszta o profilaktyce też:)
Tylko zeby był jasne - nie mówię ze masz nie podawać - ale nie daj sobie wmówić że strasznie zaniedbałaś dziewczynki nie dając tej jednej kropelki wit D

Milus - bo mój syn miał niezrośniete szwy na czaszce i dostawał w pierwszym miesiącu zycia 6 kropel vidantolu, potem 8 a w 3 m-cu 12 plus wapno. To o wit D i jej terapeutycznych dawkach wiem dużo, zreszta o profilaktyce też:)
Tylko zeby był jasne - nie mówię ze masz nie podawać - ale nie daj sobie wmówić że strasznie zaniedbałaś dziewczynki nie dając tej jednej kropelki wit D
no właśnie o to mi chodzi bo moje nagłe poczucie winy mnie zaczeło dobijac bo mi na prawde nikt o tej wit d nic nie mowil!!! No ale ta kropelkę dam:) przynajmniej bo obliczeniu D w mleku mm tylko tyle niedoboru mi wyszło:)

Witam z samego rana:) Mam pytanko bo od jakiegos czasu Olaf jak placze albo dlugo jest na brzuszku ( tzn. przy wiekszym wysilku) wychodza mu czerwone plamy po prawej i lewej stronie glowki, przod i tyl jest zawsze ok. Znikaja po kilkunastu minutach same, nie sa jakies wysuszone poprostu tak jakby pod jakas blona mial dosc spore zaczerwieniania....czy nie wiecie coo to moze byc????

Ma_dzi_ulka Ja myślę że to z wysiłku :) Mojemu też się zdarza , a jak płacze to w ogóle się robi cały czerwony :)

Co do wit D to ja się właśnie dlatego że mamy lato , słońce i pije mm to czy dalej podawać to mi Pani doktor powiedziała że do puki nie 1 litra mm to mam podawać.

Milutek
Vetka ma racje to nie jest żadne zaniedbanie , w końcu dostawały w mm :)

Milusia co za gupie babsko z doktorki tak Cie nastraszyc,nasza poprzednia pediatra to mowiła ze latem jak ch dze na spacery to mam witD nie dawac a teraz ta ostatnia kazała dawac(skłamałam ze daje;)) a tez zawsze słyszałam ze na MM to nie ma potrzeby dawac witD,i nie miej rzadnych wyrzutow,jestes super mama i juz:)

Witam, ja też nie podaję Młodemu teraz żadnych witaminek. Ciemiączko szybko mu zarasta i pani pediatra na okres wakacji kazała odstawić. Jedyne zalecenie: często spacerować i zażywać słoneczka. I tyle.

Witam, ja też nie podaję Młodemu teraz żadnych witaminek. Ciemiączko szybko mu zarasta i pani pediatra na okres wakacji kazała odstawić. Jedyne zalecenie: często spacerować i zażywać słoneczka. I tyle.

My jak bylismy u neurologa to powiedziała że jeśli kiedykolwiek pediatra wpadnie na pomysł odejścia od witaminy D ze względu na ciemiączko czy słońce to nie mamy się słuchać. Jak któraś dziewczyna pisała żyjemy w takiej szerokości geograficznej że słońca jest za mało. Na szczęście pediatra nie kazała odstawić więc nie mam dylematów tylko daję vit D. Oczywiście mówimy o karmieniu piersią bo przy mm jest inaczej.

reklama
Do góry