reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

100 pytań do... czyli pytania wyrwane z kontekstu:))

dziewczyny mam pytanie jak to jest z tacierzyńskim czy jak to się tam nazywa... po urodzeniu dziecka idę od razu na macierzyński, co z mężem on będzie od razu mógł mieć kilka tyg. wolnego czy to działa tak że albo on albo ja...

reklama
Ja w poprzedniej ciazy chodzilam na yoge dla ciezarnych i spacerowalam duzo. We wczesnej ciazy nic wiecej nie dawalam rady pocwiczyc po przy kazdym szybszym ruchu robilo mi sie niedobrze, a potem mialam rozchodzace sie spojenie lonowe, wiec juz w ogole byla kiszka.

Teraz cwicze bieganie za Ania :)

Oj, mamy ;-)
Przynajmniej Adaś dba o to, bym się nie nudziła, zwłaszcza jak się nagle okazuje, że jest zmęczony i nie chce dać sobie np. przebrać pieluszki bo nagle się kładzie na podłodze płacząc i podnoś mamo takie ryczące dziecko, przebieraj w nadzwyczaj sprytny sposób wyrywające się dziecko które absolutnie nie dorosło jeszcze do nocnika (ale niedługo będziemy próbować znowu) uspokój i połóż spać - jak zaśnie to jestem z reguły tak zmęczona jakbym ukończyła maraton ;-)

mama ja się nie wypowiem bo nie wiem jak to jest, a chciałabym wiedzieć, chyba jest tak, że mąz moze wziąć na Ciebie opiekę po porodzie 2 tygodnie a reszty to się nawet nie domyślam:)) próbowałam gdzieś przeczytać, ale nie znalazłam jasnego dla mnie artykułu wiecznie jakiś bełkot z paragrafami.

mama 2009 przy Norbercie, to mąż zaraz po porodzie dostał dwa tygodnie opieki na mnie, a oprócz tego przysługiwał mu urlop ojcowski 2 tygodnie, do wybrania do roku czasu, mój brał go na wakacje, czyli jak mały miał pół roku. Ale jak teraz to wygląda to nie mam pojęcia.

dziewczyny mam pytanie jak to jest z tacierzyńskim czy jak to się tam nazywa... po urodzeniu dziecka idę od razu na macierzyński, co z mężem on będzie od razu mógł mieć kilka tyg. wolnego czy to działa tak że albo on albo ja...

No jest różnica pomiędzy urlopem ojcowskim i tacierzyńskim (rodzicielskim). Ten pierwszy to tak jak pisze juchu ojciec może wybrać zdaje się w ciągu roku, natomiast tacierzyński to przejęcie części Twojego macierzyńskiego. Chyba Ty musisz wybrać pierwsze 3 czy 3,5 miesiąca a z reszty możesz zrezygnować na rzecz męża.

reklama
jeśli chodzi i opieke po porodzie to ja bym nie liczyła jej na 100 %, bo jeden szpitala bez problemu wypisze a inny nie. Mi nie dali bo bylam po sn i dobrze sie czulam, powiedzieli że dają tylko po cc.

Do góry