reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

1 DZIECKO PO 30-STCE

Kochanie

Przytulam....:-:)-:)-(
Raczej nie zlapalas jej teraz, ona sie moze dopiero niedawno "obudzila". Dali Ci juz antybiotyki ?
Definitywnie Twoje poronienie moglo byc przez to spowodowane.

reklama
Nie byłam jeszcze u lekarza, dopiero odebrałam wynik. Na razie się zarejestrowałam do mojego speca (na wszelki wypadek) na 03.07!!! W ogóle nie wiem, co robić. Mówił, żebym przyszła do niego w 12 dniu cyklu. od razu z tymi wynikami. No, ale ja wciąż nie wiem, kiedy to będzie!!! Poza tym chciałabym już zacząć to leczyć. Mam w odwodzie innego gina, żeby nie zostać na lodzie w czasie urlopu tamtego, ale niestety, już mu tak nie ufam. Nie wiem, wpadł mi do głowy pomysł, żeby zadzwonić do mojego speca i poradzić się, jak on to widzi, czy przyjmie wcześniej itd.
Ta zaraza chlamydia może szkodzić też na inne narządy. Od dłuższego czasu mam problemy ze stawem kolanowym, teraz wyczytałam, że tak ona też może się objawiać, pozorować reumatoidalne zapalenie stawów :( Nie chcę popaść w paranoję, ale już nie odpuszczę tej francy.)
Lolitko, tak, to ona mogła zabić płód, mimo to zdecyduję się na dalsze badania, bo nie wiadomo, jakie kwiatki jeszcze odkryję....

Coraz częściej zakażenia chlamydiami są rozpoznawane podczas poszukiwania przyczyny niemożności zajścia w ciążę lub jej donoszenia. Poprzez przemieszczanie się zakażenia, chlamydia trachomatis może być powodem stanów zapalnych szyjki macicy, jak również górnego odcinka wewnętrznych narządów płciowych np. jajowodów czy jajników. Przenoszeniu zakażenia z dolnych do górnych odcinków narządu rodnego sprzyjają np. irygacje pochwy, częste stany zapalne pochwy i inne. Przewlekłe i nawracające stany zapalne narządów miednicy mniejszej, jak również uszkodzenia błony śluzowej jajowodów wywołane chlamydiami mogą powodować liczne zrosty, ropnie lub też inne nieprawidłowości, zwiększając ryzyko niepłodności oraz ciąży pozamacicznej. Zakażenia endometrium mogą być natomiast przyczyną trudności w prawidłowej implantacji zapłodnionej komórki jajowej, zwiększając ryzyko poronień samoistnych. Zmniejsza się także szansa powodzenia zapłodnień pozaustrojowych. Zakażenie to dla kobiet w ciąży jest szczególnie niebezpieczne. Częściej bowiem zdarzają się takie powikłania ciąży jak przedwczesne pęknięcia pęcherza płodowego, poród przedwczesny, czy też hypotrofia płodu. Chlamydioza u ciężarnej jest groźna również ze względu na możliwość przeniesienia zakażenia na noworodka. Ryzyko takie sięga nawet 80%, przede wszystkim w przypadku zakażeń kanału szyjki macicy i porodzie drogą pochwową, choć znane są nieliczne przypadki zakażeń chlamydią u noworodków urodzonych drogą cięcia cesarskiego przy zachowanych wodach płodowych. U noworodków zakażenie najczęściej objawia się zapaleniem gałki ocznej, spojówek lub płuc. Dzieci matek zakażonych częściej rodzą się z niską masą urodzeniową. W okresie poporodowym u zakażonych kobiet częściej występują powikłania tj. zapalenie błony śluzowej macicy.

Kochana

Ja bym zadzwonila do tego lekarza i jak mowisz, poradzila sie. Czekac miesiac by mnie zabil. Moze Cie przyjmie w ramach emergency coby Ci juz antybiotyki zapodac - i twojemu tez

Hej, a ja mam podły nastrój dziś:wściekła/y:

Zacznę od pozytywów, czyli negatywnych wyników:
na szczęście nie mam żadnych mykoplazm urogenitalnych. Zbadali jednak nie tylko ureaplazmę, ale i całą ich rodzinę... więc chociaż to ok.

A teraz negatyw, czyli możliwe, że to właśnie sprawca mojej tragedii:
mam chlamydię i w cewce i na szyjce m. :-( Jestem zdruzgotana. Bakterie mnie jedzą od środka. Największy dramat polega na tym, że z własnej inicjatywy przed rozpoczęciem starań ja zrobiłam sobie wymaz w kierunku chlamydii. I było wszystko ok. I spokojnie się starałam. Fakt, udało się w 6. cyklu, nie wiem, czy wynik był do d...., czy złapałam to cholerstwo w międzyczasie.
Więc czeka mnie kuracja. Mnie i mojego M., bo nie ma nawet co go badać, cholera przenosi się drogą płciową.

To tyle.... Jak ochłonę trochę z nerwów:crazy:, to Wam podam ten przepis na pstrąga. Na razie!

Alisa to nie dobrze,że masz ta bakterie ale potraktuj to jako pozytyw!!
wiesz co Ci jest ,wyleczycie to i do dzieła!
nastepna ciąża zakończy sie sukcesem:-)
ja tak uważam bo ja porobiłam dużo badan i dalej nie wiadomo co mi est a wierz mi,ze wolała bym mieć jakąś bakterię-wiedziała bym jak zapobiegać nieszczęściu a tak nie wiem..

Ola, dzięki, to prawda z jednej strony wiem i mogę leczyć, ale z drugiej strony wrócił żal i niemoc, że dowiedziałam się po fakcie..... Przecież ja tego badania nie olałam!

Lolitka, dzięki za info, też je znalazłam w necie. Do speca będę dzwonić w dniu kiedy przyjmuje. Może mnie uspokoi. Obawiam się jednak, że najpierw @ musi być :(

Wy też zróbcie sobie koniecznie to badanie!!! Najlepiej w laboratorium, które się w tym specjalizuje! Mój gin polecił mi ALAB. Ponoć wiele zależy od tego, w jakim czasie materiał trafi do badania, a przede wszystkim niska temperatura transportu!! Tu bym miała obiekcje do mojego pierwszego badania (w osiedlowej przychodni)....

Ostatnia edycja:
Kochana

No ale to wcale nie jest tak ze olalas. Tak jak napisalam - wczesniej po prostu moglas naprawde nie miec. Bakterie se spia i moze sie niedawno obudzily.

Ale nic. Tak jak Ola mowi - trza zaczac dzialac. Dzwon do lekarza i zobaczymy czy masz czekac na@ czy nie

Czesc! Mam 33 wiosny i w marcu urodzilam zdrowego Filipka! Ciaza przebiegala bezproblemowo, nie mialam nawet nudnosci. Z porodem troche gorzej, bo nie mialam rozwarcia. Kolezanka - polozna mowi, ze to dlatego, ze mam chudy tylek:sorry:, ale juz po 26 godz (na szczescie z gazem, basenem i epiduralem na koniec:-)) pojawil sie sliczny 3-kilowy bobas i momentalnie zapomnialam o wszystkim!
Jak na razie jest dosc zachodu z naszym malenstwem, wiec chwilowo jedno nam wystarczy, ale kto wie, moze za 2 - 3 lata nastepne do parki?;-)
Pozdrawiam!

reklama
Wiec czekamy z Toba .....

ps. tutaj w Danii nie zrobia mi zadnego badania, dopoki lekarz nie zaleci. a ten zleca gdy sa podstawy.

Do góry