reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

1.5 roczne dziecko nie chce mówić

Z mojego doświadczenia - syn nam też nie mówił i nie mówił. Uspakajali wszyscy, a że chłopak, a że przecież rozumie. Zobaczyła go koleżanka logopeda, jak miał 2.5 roku. Syn mówił wtedy krótkie mama tata ta nie kopa dzig i w zasadzie tyle. Zasugerowała badania słuchu. Pediatra przekonana była, że wyjdą dobrze, bo syn reagował na dźwięki i polecenia. No a tam gigantyczny niedosłuch przewodzeniowy nam wyszedł. Także diagnozować nie zaszkodzi.
na prawdę? Byłam przekonana, że skoro dziecko rozumie i "slyszy" to nie ma problemów ze słuchem... Czekam właśnie na termin u logopedy :)

reklama
Wyrażenia dżwiękonaśladowcze też licz jako słowa. Nie słuchaj, że się rozgada bo coś. Rozgada się albo się nie rozgada w zależności od przyczyny. To, że u kogoś kiedyś coś, to nie znaczy, że u Was. Lekarzy bym za bardzo nie słuchala, bo mają małe pojęcie o mowie. Sugeruję dobrego logopedę w celu rozwiania wątpliwości. Warto też mieć na uwadze, że brak mowy nie jest kwestią chcenia, a kwestią możliwości.
z lekarzami to wiem, ostatnio jak usłyszałam od mojej naprawdę świetnej pediatry, że spokojnie bo chłopcy później zaczynają mówić to za głowę się złapałam... :) czekam na termin u logopedy, zapisałam synka do poradni psychologiczno pedagogicznej.

nie znam takiej profesorki, ale też nie znam ludzi, którzy dają tak małym dzieciom telefony i tablety:)
To całe szczęście. Ja niestety widziałam takie maluchy... Dotyczy to też tv i komputera, chociaż tego co ona mówiła w trochę mniejszym stopniu.

Może wklep sobie ją w google. Wiem, ze jest też logopedą i radzi rodzicom, co robić żeby dzieciaki się dobrze rozwijały w zakresie mowy. Może znajdziesz jakieś rady, które sprawdzą się u Ciebie i Twojego dziecka.

@A.Patrycja Nam też mówili, że syn ma czas. Zaczął mówić jak miał ok 4.5 roku, ale to też jest zasługa różnych terapii. Ale wciąż nie jest idealnie mimo że niedługo skończy 10 lat.
Na pewno należałoby zacząć od laryngologa i badania słuchu.
Następnie logopeda, a najlepiej neurologopeda, który sprawdzi dodatkowo napięcie w obrębie aparatu mowy (btw - nie było u Was problemu z napięciem mięśniowym?).
A jak się nie uda dostać do neurologopedy, to dodatkowo neurolog.

na prawdę? Byłam przekonana, że skoro dziecko rozumie i "slyszy" to nie ma problemów ze słuchem... Czekam właśnie na termin u logopedy :)
Często popełniany błąd🙂 Podobnie dużo rodziców błednie uważa, że skoro badanie słuchu po narodzinach wyszlo dobrze, to już do końca życia słuch jest dobry...

Dziewczyny przypomniało mi się, jak byłam z synem u laryngologa w wieku ok 8-9 miesięcy (bo miał podcinane wedzidelko) miał sprawdzany sluch i wszystko było w porządku;)

@A.Patrycja Nam też mówili, że syn ma czas. Zaczął mówić jak miał ok 4.5 roku, ale to też jest zasługa różnych terapii. Ale wciąż nie jest idealnie mimo że niedługo skończy 10 lat.
Następnie logopeda, a najlepiej neurologopeda, który sprawdzi dodatkowo napięcie w obrębie aparatu mowy (btw - nie było u Was problemu z napięciem mięśniowym?).
syn jest pod opieką neurologa, ale neurologicznie wszystko w porządku;)

o, i z napięciem mięśniowym żadnego problemu:)

reklama
Do góry