reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

1.5 roczne dziecko nie chce mówić

reklama
No to według siatek centrowych jest w normie. Ja jestem pewna że wszystko będzie dobrze i przyjdzie z czasem ale pewnie idz do lekarza i się upewnij 🙂 wszystkiego dobrego

Z mojego doświadczenia - syn nam też nie mówił i nie mówił. Uspakajali wszyscy, a że chłopak, a że przecież rozumie. Zobaczyła go koleżanka logopeda, jak miał 2.5 roku. Syn mówił wtedy krótkie mama tata ta nie kopa dzig i w zasadzie tyle. Zasugerowała badania słuchu. Pediatra przekonana była, że wyjdą dobrze, bo syn reagował na dźwięki i polecenia. No a tam gigantyczny niedosłuch przewodzeniowy nam wyszedł. Także diagnozować nie zaszkodzi.

według lekarzy mówi za mało 😄 mam też starsze dzieci, całkiem zdrowe i szybko mówili, z maluchem za to same problemy, wszyscy na wszystko zwracają uwagę i doszukują się w nim wszystkiego i tak jak czytam to 18czne dziecko powinno mieć zasób z 20 słów a mój ma 1 sensowne :p
Wyrażenia dżwiękonaśladowcze też licz jako słowa. Nie słuchaj, że się rozgada bo coś. Rozgada się albo się nie rozgada w zależności od przyczyny. To, że u kogoś kiedyś coś, to nie znaczy, że u Was. Lekarzy bym za bardzo nie słuchala, bo mają małe pojęcie o mowie. Sugeruję dobrego logopedę w celu rozwiania wątpliwości. Warto też mieć na uwadze, że brak mowy nie jest kwestią chcenia, a kwestią możliwości.

A dostaje smarftona? Bo w ostatnich latach to ponoć bardzo wpływa na zaburzenia mowy u dzieci. Maluchy nie powinny oglądać natłoku tych bajek dopóki nie nauczą się mówić, zwłaszcza na smartfonach i tabletach. Tak twierdzi profesor Cieszyńska.

reklama
A dostaje smarftona? Bo w ostatnich latach to ponoć bardzo wpływa na zaburzenia mowy u dzieci. Maluchy nie powinny oglądać natłoku tych bajek dopóki nie nauczą się mówić, zwłaszcza na smartfonach i tabletach. Tak twierdzi profesor Cieszyńska.
nie znam takiej profesorki, ale też nie znam ludzi, którzy dają tak małym dzieciom telefony i tablety:)

Do góry