reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

Witam,
Wczoraj odebrałam swoje wyniki które były rbione w 6 dc...
Niby wszystko jest w normie, ale jednak nie do końca czy ktoś mógłby mi pomóc zinterpretować te wyniki:

Prolaktyna: 178mu/L (norma: 40-530)
FSH : 11.2 u/L (norma: 2.8-11.3)
LH: 4.1 u/L (norma: 1.1-11.6)

To co mnie martwi to FSH , gdyż jego poziom wskazuje u mnie na ograniczoną rezerwę jajnikową no i jeszcze LH/FSH = 0,37 co jest duzo ponizej 1 co oznacza znowu niewydolność przysadki mózgowej???:szok: Czy ja mam w ogóle szanse na dzidziusia z takimi wynikami?
Czy fakt ze badania robiłam w 6dc coś zmienia....czytałam, że powinny być robione w 3dc. Proszę o radę i z góry dziekuję:tak:

reklama
jeli chodzi o terminy badań:

1-3 dzień cyklu
LH, FSH, Estradiol

ok 12-14 dzień cyklu (opcjonalnie)
LH, estradiol

21-23 dzień cyklu
Progesteron, Prolaktyna

testosteron i hormony tarczycy (TSH, T3, T4) bez znaczenia kiedy

Witam,
Wczoraj odebrałam swoje wyniki które były rbione w 6 dc...
Niby wszystko jest w normie, ale jednak nie do końca czy ktoś mógłby mi pomóc zinterpretować te wyniki:

Prolaktyna: 178mu/L (norma: 40-530)
FSH : 11.2 u/L (norma: 2.8-11.3)
LH: 4.1 u/L (norma: 1.1-11.6)

To co mnie martwi to FSH , gdyż jego poziom wskazuje u mnie na ograniczoną rezerwę jajnikową no i jeszcze LH/FSH = 0,37 co jest duzo ponizej 1 co oznacza znowu niewydolność przysadki mózgowej???:szok: Czy ja mam w ogóle szanse na dzidziusia z takimi wynikami?
Czy fakt ze badania robiłam w 6dc coś zmienia....czytałam, że powinny być robione w 3dc. Proszę o radę i z góry dziekuję:tak:
Ja mam podobny stosunek LH/FSH i nie mogę zajść w ciążę. Nie wiem, czy tylko to przez te wartości, czy też przez moje problemy z tarczycą. W grudniu 2004r. miałam wartości LH:3,18 i FSH: 4,94 i w ciążę zaszłam. Też chciałabym jakoś wyrównać LH i FSH, tylko jak to zrobić?
I tak jak już wcześniej napisano, LH i FSH bada się w 1-3 d.c.

Hej Starajace;-)!
chcialam zapytac o co chodzi z tym stosunkiem LH do FSH?? mi obydwa te hormony wyszły w normie a juz ich stosunek względem siebie 0,47... o co tu chodzi? czy taki niski stosunek moze miec wpływ na to ze pęcherzyk nie chce pęknąć choc dominujący jest ładny dojrzały i endometrium tez ok-wzrostowe
Moj gin mówi ze to dopiero 1 cykl z monitoringiem i nie chce mi podac zastrzyku na pęknięcie bo musi miec cały obraz cyklu i takie tam ze podleczymy sie jeszcze 1-2 cykle i ewentualnie pozniej a ja nie mam juz siły czekac!!!! narazie biore Bromergon na hiperprolaktynemie i obawiam sie czy oby to nie za mało
Aha-czy wynik estriadiolu 20 pg/ml w 4 d.c jest rzeczywiscie za mały?? mam na normach labolatoryjnych do 160 ok a moj gin mowi ze za mały-zwariować mozna..
pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy:-)

jeli chodzi o terminy badań:

1-3 dzień cyklu
LH, FSH, Estradiol

ok 12-14 dzień cyklu (opcjonalnie)
LH, estradiol

21-23 dzień cyklu
Progesteron, Prolaktyna

testosteron i hormony tarczycy (TSH, T3, T4) bez znaczenia kiedy
Witam serdecznie. W piątek będę badać progesteron, będzie to 20 dc ( cykle 28-29 dniowe). Chciałam też zbadać prolaktynę, ale jak zaczęłam czytać o tych badaniach to wyczytałam, że prolaktynę powinno sie badać przed owulacją, czyli na pewno nie razem z progesteronem! Jest to informacja ze strony na której można sprawdzić wyniki badań. Co o tym myślicie? Jak wam lekarz kazał zrobić te badania? Ja robię sama dlatego mam mętlik w głowie. Napiszcie proszę jak było u was!

generalnei prolaktynę można badać niezależnie od dnai cyklu. ja dostałam plan badąń hormonalnych z klinki leczenia niepłodnosci i tam było podane razem z progesteronem.
poziom PRL wzrasta po:
- jedzeniu i piciu
- niedospaniu
- stresie
- sexie

Witam, odebrałam wyniki badań i martwi mnie jedynie prolaktyna 37,10: poszłam niewyspana , zestresowana tym , że nie zdążę do pracy i zastanawia mnie czy muszę powtórzyć badanie na spokojnie czy iść do lekarza po receptę .
Czy mogę prosić o interpretację reszty:
3 dc:
FSH 7,10 mIU/ml
LH 4,63 mIU/ml
Estradiol 60,66 pg/ml
Testosteron: 42,79 ng/dl

21 dc:
TSH: 3,14 uIU/ml
ft3 : 4,02 pg/ml
ft4: 1,43 ng/dl
Prolaktyna 37,10 ng/ml
Progesteron; 12,46 ng/ml
Testosteron: 45,66 ng/dl
Dziękuję z góry. Pozdrawiam

reklama
Witam, odebrałam wyniki badań i martwi mnie jedynie prolaktyna 37,10: poszłam niewyspana , zestresowana tym , że nie zdążę do pracy i zastanawia mnie czy muszę powtórzyć badanie na spokojnie czy iść do lekarza po receptę .
Czy mogę prosić o interpretację reszty:
3 dc:
FSH 7,10 mIU/ml
LH 4,63 mIU/ml
Estradiol 60,66 pg/ml
Testosteron: 42,79 ng/dl

21 dc:
TSH: 3,14 uIU/ml
ft3 : 4,02 pg/ml
ft4: 1,43 ng/dl
Prolaktyna 37,10 ng/ml
Progesteron; 12,46 ng/ml
Testosteron: 45,66 ng/dl
Dziękuję z góry. Pozdrawiam

LH do FSH mogło by być troszkę ładniejsze - powinien by c stosunke bliski 1, u ciebie wychodzi coś ponad 0,6

co do prolaktyny - powtóz badanie. ja nei jestem zwolenniczką łykania table po 1 krotnym badaniu, kiedy wartość prolaktyny nie jest jakaś bardzo wysoka.
zrób badanie an spoknojnie. moze weź nawet urlop na ten dzień :-)

Do góry