reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Gaworzenie - do kiedy?

reklama
Na bilansie na 9 miesięcy jest pozycja do zaznaczenia dotyczącą mówienia sylab.
Także do 9 miesiąca dzieci powinny już gaworzyć.

Mój syn bardzo późno zaczął gaworzyć, bo dopiero jak miał 11 miesięcy. Jak skończył 9 miesięcy i nie było gaworzenia to pojechaliśmy na wizytę do neurologopedy - okazało się, że ma bardzo krótkie wędzidełko i kiepsko porusza językiem. Najpierw mieliśmy zalecone masaże wędzidełka i tejpowanie na noc buźki co 2 dzień. Dopiero po 2 miesiącach zaczął gaworzyć, ale wtedy już poszło mnóstwo sylab (mama, tata, dada, baba, dziadzia, papa). Aktualnie ma prawie 14 miesięcy, ale poza "mama" w moim kierunku, ciągłego "tata" i pokazywania palcem "ta" nic nie mamy.
Na podcięcie wędzidełka się nie zgodziliśmy, bo masaże były bardzo ciężkie i obawiałam się, że po zabiegu będzie tylko gorzej. Masaże pomogły (śpi z zamkniętą buzią, język jest na podniebieniu), ale prawie nie mówi 🤷‍♀️ Mamy dać mu czas, więc czytam książeczki, zachęcam do mówienia/powtarzania i mam nadzieję, że się chłopak rozgada 😅

Do góry