reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Enyo trzeba wierzyć :* A szukam pracy w różnych dziedzinach - przede wszystkim w szkole (bo jestem polonistką z uprawnieniami pedagogicznymi), a tak to w biurach, gazetach, firmach różnych w biurze, w sklepach z odzieżą - no wszędzie. I dupa na razie. A mieszkanie masz duże - jeju fajnie :) sama bym takie chciała. Ale u nas wchodzi w grę tylko takie do 60 m2. Co najmniej 3-pokojowe, bo mąż chce własny gabinet. Ale jaki duży taras macie - no super! Od razu luźniej się zrobiło co?

katarina123 Malinowski, przynajmniej mi, zalecił 10mg encortonu od 20 dnia cyklu aż do okresu (a potem w ciąży). Zwykle zaleca 5-10 mg. Nie słyszałam, żeby więcej.

Gogac, karola co u ciebie? Zula kiedy idziesz po dzieciaczki? W lutym? Misiejku spokojnego miesiąca.

reklama
Jestem załamana, coś mnie dziś tknęło żeby zrobić Betę dziś. Ponieważ żadnych objawów poronienia nie mam, zrobiłam, wynik 31 981 mlU/ml. Według interpretacji laboratorium to 7 tydzień. Ostatni okres miałam 14 listopada, więc jutro dokładnie jest 8 tygodni. Czy to możliwe, że ciąża dobrze się rozwija?
Strasznie się boję, ponieważ wszystkie lekarstwa odstawiłam :(

Ostatnia edycja:
apolinka idź z tym wynikiem jak najszybciej do lekarza... Jaką miałaś jak ostatnio badałaś? Jak najbardziej ciąża się może dalej rozwijać i znam taki cud z forum więc nie bądź przerażona tylko wal do lekarza. Ja trzymam kciuki aby było ok.
Gosiu - o białku mi nikt nic właśnie nie mówił - sama cośtam czytałam ale zbyt mądra nie jestem w tym temacie...
Enya - ja to powiem Ci że tego tarasu najbardziej zazdroszczę bo teraz to nawet balkonu nie mam. Co do wit B to sprawdź czy w tym "B comlex" masz witaminę B12? Ja nie miałam a z tego co Jerzak mówi to B12 również ważna właśnie przy mutacjach. Za poradą innych dziewczyn kupuję teraz Prewenit intensiv - tam jest B6, B12 i kwas foliowy.
Barbinko - aż trudno uwierzyć, że z tą pracą tak ciężko:( oby szybko poszło bo niedobory kasy niby szczęścia nie dają ale wiele rzeczy blokują. Jesli chodzi o mrozaczka to jestem cały czas na tabletkacj i o ile nie uaktywni się znów mój choleryczny charakter to po dziecia wrócę dopiero koniec lutego...
Koszyczku - ja też miałam różne opinie endokrynologów ale ufam tylko temu który zajmuje się tylko praktycznie endokrynologią ginekologiczną i On twierdzi, ze jak najbardziej można przez TSH za wysokie poronić. Druga sprawa to przeciwciała: przeciwłożyskowe jak najbardziej mają wpływ na poronienia - moja koleżanka je miała i tylko je i roniła chyba z 6 razy. Dopiero po szczepieniach zminimalizowała APA i donosiła. Co do przeciwplemnikowych to różne opinie są ale np Malina twierdzi, że one rónież w początkowej fazie ciąży (chyba do 8 tygodnia) działają:(
magdaCH - ale to tylko witaminę E tak miałaś brac? Mnie wogóle nie zaleciła a skoro i tak biorę to moze powinnam brać mniej...
katharina - ja miałam 10mg

Ostatnia edycja:
Zula - taką dawkę mi Jerzak przepisała i oczywiście cały zestaw dokładnie taki sam jak Ty masz.

Jeśli mowa o encortonie to nie wiecie czasem od czego zależy wysokość dawki?. Ostatnio jak was czytam to mnie olśniło, żeby udać się do swojego gina i wymusić na nim ten encorton.Myślę, że z nim czułabym się bezpieczniej.

Apolinko - trzymam kciuki aby było dobrze.

Enya - zaczęłaś już szaleństwa meblowe?
Zazdraszam Ci , ja urządzałam się 7 lat temu i teraz bardzo chętnie bym już wiele rzeczy zmieniła.

Ja np. miałam dawkę 20 mg (od 6 tc), nie wiem dlaczego taką, w ogóle nie wiedziałam dlaczego lekarz mi przepisał i bałam się zażywać bo tyle skutków ubocznych było na ulotce, ale zażywałam. Później zaraz po tym usg prentalanym a więc w 10+5 dni odstawił momentalnie (a czytałam, że powinno się stopniowo schodzić).
:*

Dziewczyny i ja do Was dołączę :)

po krótce : 3 ciąże biochemiczne, beta max. 300 ....
PCOS, insulinooporoność, MTHFR homozygota - ta mniejsza ;)

masa badań
nieprawidłowe :
hormony androgenne, testosteron, insulina po obciążeniu.

Jestem również pacjentką dr Jerzak i kliniki Provita.
Obecnie po laparoskopii i el - kauteryzacji.
Zawsze zachodziliśmy w pierwszym cyklu a teraz po laporo czekamy 4 cykl...

Z leków biorę :
Gluckophage xr 2000 1×1
Lametta od 2 do 6 dc 1×1
Inofolic 1x saszetka
kwas foliowy 5mg 1×1
vitamina d3 1000 1×1
vit b6 2×1
vit b12 1×1
koenzym q10 – 4×1 – do pozytywnego testu
omega 3 – 4×1
vit e – 2×2 – do owulacji

Magda Ch - mam pytanie o to DHEA ?ile tego brać ? a vit. E w jakiej dawce dziennie bierzesz - 600 mg w sumie tak ?

Koszyczek - no to rzeczywiście o ile zdążyłam się zorientować to spora dawka.

Meliskaa
- tak witaminę E w dawce 3x200mg. DHEA kupiłam o dużym stężeniu 100 mg.Wg zaleceń Zuli bierze się 75mg .Ze względu na brak możliwości podziału kapsułki będę brać 1 tabletkę 100 mg co drugi dzień.
Meliskaa jeśli masz testosteron i androstendion podwyższony (nie napisałaś jaka to nieprawidłowość) zażywanie DHEA warto skonsultować z lekarzem. DHEA stanowi prekursor zarówno testosteronu,androstendionu i estradiolu więc warto kontrolować te hormony, aby za bardzo nie namieszał,mimo że na ulotkach obiecują, że nadmiar jest usuwany z organizmu.
A tak z ciekawości co to jest infolic?

Apolinka - wyjaśniło się już coś?

Ostatnia edycja:
reklama
Całkiem przypadkiem znalazłam to forum. Jest świetne! Znalazłam odpowiedzi na wiele pytań. Hmmm w skrócie moja historia:

Pierwsza ciąża okazała się bliźniacza jednoosmówkowa, jednoowodniowa. Nadmienię, że nie było bliźniaków u mnie i u mojego partnera. W ok. 9 tygodnu ciąży tj. 17.10.20111r. miałam zrobione pierwsze USG. Dodam , że podstawowe badania były prawidłowe. Opis USG: W powiększonym trzonie macicy widoczny pęcherzyk ciążowy z dwoma płodami wewnątrz. Trofoblast pojedynczy na ścianie tylnej poza ryzykiem przodowania , bez cech odklejania się i ech patologicznych. Pęcherzyk żółtkowy widoczny, pojedynczy.Biometria bliźniaka I: CRL 30mm - 9,6hbd. Zgodność pomiędzy OM - 10,0 hbd a biometrią. FHR (+) widoczne ruchy płodu. Aktywność płodu prawidłowa dla okresu trwania ciąży. Biometria bliźniaka II : CRL 18 mm -18,2 hbd. Dysproporcja pomiędzy OM -10,0hbd a biometrią. FHR (+). Anaomia płodu nieprawidłowa uwidoczniony uogólniony obrżek płodu, z jego znaczną malformacją, obecność wolnego płynu w jamach ciała płodu. Bliźniaki okazały się akardiatyczne. 7.11.2011r miałam kolejne USG, gdzie nie było widocznego bicia serca. I bliźniak : CRL 57mm, II CRL 47mm. W dniu 18.11.2011 miałam łyżeczkowanie( przez 4 kolejne dni miałam podawany cytotek -po 2 tabletki, nie doszło do oczyszczania, dopiero po podaniu mi oksytocyn doszło do rozwarcia). Poziom HCG 11,523.
II poronienie - 02.01.2013 -12tygodni, ciąża pojedyncza. Opis USG: macica przodozagięta, w jamie ciała widoczny pęcherzyk ciążowy , z zarysem zarodka CRL 20,5 mm , 8, hbd, bez akcji serca.Badania podstawowe były w porządku, HCG 4960. 31.01.2013 zostałam skierowana na dodatkowe badania:badania genetyczne moje i partnera-wszystko ok;C4 dopełniacza-22,5mg/dl,C3 dopełniacza 98,10mg/dl; czas protrombinowy (PT),INR/(G21):INR-1,03,wskaźnik protrombinowy 9,77%, czas 11,57sek; CZAS KAOLINOWO-KEFALINOWY(APTT)(G11):czas kaolinowo-kfalinowy-28,22sek, ratio-0,90;FIBRNOGEN 2,4g/l, D-Dimery 401,40ug/l/FEU, ATROMBINA III(aktywność)(G03) 89,85%, antykoagulant tocznia nieobecny; TYREOTROPINA 2,637mlU/L, WOLNA TRIJODOTYRONINA (FT3) 3,60 pg/ml, WOLNA TYROKSYNA(FT4) 1,14ng/dl, P/c antytyreoglobulinowe(ATG)(O18)<15,0 U/ml, P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO)(O09) 47,0 U/ml, BIAŁKO C 63,2%(norma 70-140), BIAŁKO S 74,8%, PRZCIWCIAŁA PRZECIWJĄDROWE ANA:panel przeciwciał graniczny (powinien być ujemny), dsDNA, nukleosomy,Sm, P0,Histony,RNP,Ro/SS-A(60),Ro/SS-A(52),La/SS-B,CENP-B,Jo-1-ujemne, zaś Scl-70 słabo dodatnie (graniczny), CZYNNIK V- LEIDEN nieobecny; P/C ANTYKARDIOLIPINOWE:klasy IgA(n89) 2,5APL,klasy IgG (N89) 3,9GPL, klas IgM(N89) 7,2MPL, P/C PRZECIW PROTEINAZIE 3(c-ANCA,PR-3)(N69) 3,3u, P/C PRZECIW MIELOPEROKSYDAZIE (p-ANCA, MPO) 2,2 U, P/C ANTYFOSFOLIPIDOWE klasy IgM 1,0 mpl, P/C ANTYFOSFOLIPIDOWE klasy IgG 2,1 GPL; P/C PRZECIW MITOCHONDRIALNE AMA-M2(O05) 2,05 U,P/C PRZECIW B2-GLIKOPROTEINIE-1 IgG 6,5SGU,P/C PRZECIW B2-GLIKOPROTEINIE-1IgM 2,5 smu,BETA 2 MIKROGLOBULINA 1,mg/l,Homocysteina (L62) 11,89 umol/l.
III Poronienie zatrzymane 6.12.2013r. O ciąży dowiedziałam się 12.11.13r a dwa dni później już byłam w szpitalu. W związku z niedoborem białka C podawano mi Encorton 1x1, Duphaston 3x1, Luteinę 2x2, Clexane 1x60mg. W poprzedniej ciążach brałam tylko luteinę. Miałam konsultację u rematologa, który kazał powtórzyć badania białko S okazało się być w normie, brak przeciwciał przeciwjądrowch. Podstawowe badania w normie.Miałam kontrolowany przyrost HCG( w poprzednich ciążach nie wiem jak przyrastał) i tak:15.11 -1084, 20.11-1518,22.11-1657, 25.11-2215,26.11-2118, 28.11-2327,30.11-2284,01.12-1918,02.12-2326,03.12-2455,04.12-2225,05.12-2190,06.12-2358.Akcja serca pojawiła się dopiero 02.12 -86 uderzeń/min, 04.12 spadła do 50, a 0.12 już jej nie było. Podano mi cytotec. Przeszłam 3 łyżeczkowanie. Pierwsze dwie ciąże był prowadzone przez innego lekarza. 3 spędziłam w szpitalu na oddziale który specjalizuje się patologią ciąży. Pani prof. która prowadziła moją ciążę i inni lekarze rozłożyli ręce na mnie. Chciałabym dodać, że mój partner ma już dziecko z poprzedniego związku, które ma 3 lata. W pierwszą ciążę zaszłam gdy jego dziecko miało pół roku. Nie mamy problemu z zajściem w ciąże.
Lekarze w Lublinie nie wykryli powodu obumarć. I to właśnie tu odkryłam, że to może być podłoże immunologiczne.
Wczoraj robiłam badania na przeciwciała łożyskowe i plemnikowe. Wyczytałąm gdzieś o teście zgodności tkankowej. Robimy za tydzień ( zgłaszamy się na dawcę szpiku kostnego i będziemy mieć chociaż to za darmo).
Mam tyle pytań do Was..... nie wiem od czego zacząć. Może tak:
Moją jedyną nadzieją jest teraz prof. Malinowski i te szczepienia. Poczekam na wyniki przeciwciał i będę startować. Jak dług czeka się na wizytę? ile kosztuje wizyta? Wyczytałam ,że badania s bardzo drogie. Większość mam, czy prof każe dublować badania tylko po to , żeby zarobić? Hmmm ale się rozpisałam, mam nadzieję że któraś z Was to przeczyta. Nie mogę się poddać. Muszę szukać pomocy!

Do góry