reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza czyli co u naszego maleństwa słychać?

To ja wklejam normy aby wątpliwości nie było
Przezierność karkowa – normy:

Opracowane normy NT obejmują ciąże od początku 11 Hbd do końca 13 Hbd (13 tyg. + 6 dni).

Dla CRL=45mm (11 Hbd) mediana wynosi 1,2 mm, a 95 centyl 2,1 mm.
Dla CRL=84mm (13+6 Hbd) mediana wynosi 1,9 mm, a 95 centyl 2,7 mm.

Około 20tygodnia robi się bardzo ważne usg genetyczne i wtedy można dokładnie sprawdzić i zmierzyć wszystkie narządy, kości czy są prawidłowo rozwinięte. I zobaczyć na całym ekranie brykające dzidzi :) Warto się wybrać na jakiś dobry sprzęt usg.

reklama
Ewwe jasne, że norma! Ja miałam 1,7 i jestem jak najbardziej w normie :)
Co do wielkości maleństwa a chłopców to coś w tym jest. Mój od początku mnie zadziwia i jest chłopcem, moja koleżanka tez miala większego bobasa i jest chłopcem, bratowa miała małego i jest dziewczynką. ALE sa wyjątki od tej reguły :))

a mój jest malutki:) i był od początku taki jakiś drobny...ale w normie oczywiście:)

a tym NT zaczęłam się jakoś martwić , ale już mi przeszło:) dzięki za rozwianie wątpliwości:D swoją drogą mam refleks, bo usg genetyczne mialam równy tydzień temu, a dziś mnie jakaś panika naszła...

Zresztą coraz częściej udowadniam, że z tym refleksem to trochę na bakier jestem, w tej ciąży:)

a wspominając o moim cudownym refleksie.....
mój synek mimo iż malutki, to jest grubaskiem:) waży za dużo troszkę jak na swój wiek hehe, to w sumie wychodziłoby na to że on jest po prostu krótki?:D

...sobie właśnie przypomniałam o tym fakcie....

masakra ze mną:D

Kochana Ty masz opóżniony refleks a ja psuje komputery. Naprawde gdzie nie wejde tam się cos zawiesza. Z Lolem było to samo. No i byłam jak słoń w składzie porcelany m.in. stłukłam swoje okulary, rozwaliłam mamie drzwi..Czekam co narozrabiam teraz hahahahaa

guinneska super !!! :-D Ja sobie skrycie marzylam o blizniakach wiec zazdroszcze. moja tesciowa ma siostre blizniaczke (tez jednojajowe) wiec jakies szanse byly :-D Gratulacje i pokazuj zdjecia z nastepnych wizyt - chetnie popatrze jak sie malenstwa rozwijaja.
Z tego co slyszalam blizniacze ciaze sa ogolnie bardziej problematyczne od tych "jednoosobowych" ciaz :-) Oby twoja bezproblemowa byla juz, a krwawienie odeszlo precz - odpoczywaj i relaksuj sie duzo ;-)
Witam...Aniu ten odpoczynek i relaks jest raczej niemozliwy poniewaz moj maly diabelek nie daje mi na to szans.Skrzacik(bo tak go nazywamy:-D)jest 16-cznym bardzo zywym dzieckiem i ciagle w ruchu:-)Masz racje co do ciaz blizniaczych ze sa problemowe i lekarze z gory zakladaja ze jest to ciaza wysokiego ryzyka.Ja mam bliznieta jednokosmowkowe dwuowodniowe (70%ciaz blizniaczych)i w takich ciazach moze wystapic zespol podkradania,ale wierze ze mnie to ominie:-)
29.06 mam usg to zdjecia napewno wrzuce
Pozdrawiam i milego dnia zycze:-)

Moje dziecie 5,8 cm
dsc004341.jpg

reklama
no to ja po wizycie. bylo badanie ginekologiczne - ok. wyniki krwi i moczu mam wszystkie w normie. potem lekarz stwierdzil, ze jednak zrobimy usg. ucieszylam sie, ale tak sie zdenerowowalam, ze cisnienie mialam 140/90 :eek: ale okazalo sie, ze niepotrzebne byly nerwy, bo z dzidzia wszystko OK!!!

ciaza z USG wyszla tydzien starsza nic z OM czyli 12t 4d . maluszek ma 5,8 cm, 60 g. kosci nosowe widoczne, NT 1,27mm. machal raczkami i nozkami i beztrosko sobie plywal. bardzo ruchliwa bestia - lekarz musial ja "gonic" :-D

jesli chodzi o plec, to gin wytlumaczyl, ze na tym etapie narzady placiowe wygladaja tak samo, tylko sa skierowane w inna strone. ale po dokladnym ogladnieciu stwierdzil, ze na 70-80% dziewczynka :tak:

i to tyle :-)

Do góry