reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Hej ja robiłam niezależnie w którym dniu cyklu byleby nie było krwawienia. Immunologia również nie mówił i przy interpretacji nie pytał kiedy robiłam. Teraz po kuracji mam znów do zrobienia tak samo beż wytycznych w którym dniu cyklu

reklama
Hej ja robiłam niezależnie w którym dniu cyklu byleby nie było krwawienia. Immunologia również nie mówił i przy interpretacji nie pytał kiedy robiłam. Teraz po kuracji mam znów do zrobienia tak samo beż wytycznych w którym dniu cyklu
Dzięki wielkie. Ja dostałam zalecenia od immunologa na e-maila i tam było tylko napisane, żeby nie robić w czasie infekcji i, żeby zrobić w drugiej połowie cyklu, ale naczytałam się na forach, że dziewczyny robiły 5-8 dzień po owulacji i się zaczęłam zastanawiać.
Możecie polecić dobrego immunologa, ale online i cała polska? Bo jednak zmienię z tego dotychczasowego.

Dzięki wielkie. Ja dostałam zalecenia od immunologa na e-maila i tam było tylko napisane, żeby nie robić w czasie infekcji i, żeby zrobić w drugiej połowie cyklu, ale naczytałam się na forach, że dziewczyny robiły 5-8 dzień po owulacji i się zaczęłam zastanawiać.
Możecie polecić dobrego immunologa, ale online i cała polska? Bo jednak zmienię z tego dotychczasowego.
Ja trafiłam razem z narzeczonym do Kurpisza który jest nie tylko immunologiem ale również i andrologiem. Bardzo sympatyczny profesor. Wszystko tlumaczy bardzo zrozumiale i dokladnie analizuje. Ale czy wszystko trafnie diagnozuje dopiero wypowiem się jeśli moje dziecko będzie leżało obok mnie☺️

Hej, Hej🙂 Dziewczyny, mam zrobić test CBA, wiem, że w drugiej połowie cyklu, ale czy ma być jakiś konkretny dzień? Gdzieś przeczytałam, że powinien to być 5-8 dzień po owulacji, a ja w tym miesiącu nie czułam owulacji, czy owulacja ma tu znaczenie? Czy jak zrobię w 26 dniu cyklu to będzie ok? Cykle mam 30-31 dniowe.
My robilismy chyba ok 3-6 przed dc. Tj. tak samo jak sie bada na NK

Dzięki Dziewczyny, że się tutaj tak udzielacie, jesteście wspaniałe🙂🤗
Ja zdecydowałam dzisiaj, że będę robić to badanie immunohistochemiczne IPKod z bloczka parafinowego z trzeciego poronienia z 2022 r. Koszt to 2 tyś. Zastanawiam się tylko czy da to odpowiedź na pytanie "dlaczego?".
Czy jest sens robić to badanie, test CBA, allo mlr, cross match...czy najpierw ten test IPKoD, poczekać na wynik, a potem ewentualnie resztę... jakie macie doświadczenia z tym testem IPKoD?

Dzięki Dziewczyny, że się tutaj tak udzielacie, jesteście wspaniałe🙂🤗
Ja zdecydowałam dzisiaj, że będę robić to badanie immunohistochemiczne IPKod z bloczka parafinowego z trzeciego poronienia z 2022 r. Koszt to 2 tyś. Zastanawiam się tylko czy da to odpowiedź na pytanie "dlaczego?".
Czy jest sens robić to badanie, test CBA, allo mlr, cross match...czy najpierw ten test IPKoD, poczekać na wynik, a potem ewentualnie resztę... jakie macie doświadczenia z tym testem IPKoD?
Nie wiem, co daje badanie z bloczka, ale pozostałe badania mają swój sens. Informują o ochronie zarodka, a możliwości implantacji i takie tam. Moim zdaniem ważniejsze.

Znacie immunologa, który uważa, że dłuższa rozłąka „przytulania” z partnerem przy 0 allo-mlr niekiedy przyczynia sie do zajścia w ciąże? Jeżeli dłuższa tzn jaki czas😏Znalazłem kiedyś taki wątek.

reklama
Cześć dziewczyny.
Krótka historia o mnie.
W 2021 pierwsza ciąża poronienie w 11 tyg( zabieg łyżeczkowania)
2021 druga ciąża - poronienie w 8 tyg(zabieg łyżeczkowania) duphaston, luteina
2022 trzecia ciąża poronienie w 17 tyg. Krwawienie, oksytocyna i zabieg łyżeczkowania. Ciąża na clexane, acard 75, duphadton, utrogestan, prograf
2023 czwarta ciąża poronienie w 10 tyg. Poronienie w domu, zabieg łyżeczkowania. Ciąża na clexane, acard 75, utrogestan, duphadton, prograf, accofil co 2 dni.

Badania wykonane
Kariotypy mój i męża - prawidłowe
V leiden-ujemny
Antykoagulant toczniowy-ujemny
P/c p. Kardiolipine - ujemne
Pai-1 homozygota-nieprawidlowe
MTHFR homozygota-nieprawidlowe
Odczyn imumohistochemiczny CD 138- prawidlowy(wykonywano dwa razy, w szpitalu pod narkoza oraz bez znieczulenia)
Halotyp HLA-DQ 8- obecny, badania z krwi negatywne, gastroskopia nie wykazała obecności choroby trzewnej(celiaki)
Chlamydiam mycoplasma, ureaplasma-ujemny
Tsh, Ft3, Ft4 w normie
Podstawowe badania w ciąży - wszystkie w normie

Może jeszcze zapomniałam jakiś badań.
Chciałam się zapytać co jeszcze polecacie zrobić? O co pytać lekarza? Co można jeszcze z badań immunologicznych zrobić?

Do góry