reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

ja poprosze jakies w miare normalne przepisy diety bezmlecznej !! :( bo ja umre ... bede jadla same kanapki z szynka i to bez masła :-(
delma niebieska, taka najzwyklejsza, w kratkę jest bez mleka.
a jem jajka na twardo, robię pasty. A na obiady piekę co sie da i jak się da. A to czymś napcham jakimiś owocami albo zasypię warzywami, albo natrę ziołami, a powstały sos zagęszczę mąka i wychodzą smaczne rzeczy
 
reklama
Składniki:
1kg mąki pszennej
1 szkl miodu
1 szkl cukru
1 kostka masła
2 całe jajka i 3 żółtka
1/2 szkl cukru - do jajek
2 łyżeczki sody
1/2 szkl kwasnej smietany
1 torebka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao

Miod z cukrem zagotowac. Ostudzic. Dodac maslo,smietane,sode, przyprawe,make, kakao oraz ubite na parze jajka z zoltkami i cukrem. Wyrobic ciasto, rozwalkowac, wykrawac foremkami. Upiec w temp 160-180 stopni. Piec 12-15 min.

Maka musi byc dobra (odradzam ta z biedronki), miod kupuje najzwyklejszy sztuczny plynny ( za chyba 3 zł), zamiast masla margaryne kasie, a smietane mialam tym razem mackowy 18%. Pierniki wyszly pycha. Potem tylko ozdobic jak kto lubi (my w tym roku wyprobowalysmy pisaki lukrowe oetkera, potem częsc piernikow lukrem i wiorkami kokosowymi lub kolorowymi, a czesc zostawilysmy bez ozdob).
Smacznego!
 
Składniki:
1kg mąki pszennej
1 szkl miodu
1 szkl cukru
1 kostka masła
2 całe jajka i 3 żółtka
1/2 szkl cukru - do jajek
2 łyżeczki sody
1/2 szkl kwasnej smietany
1 torebka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao

Miod z cukrem zagotowac. Ostudzic. Dodac maslo,smietane,sode, przyprawe,make, kakao oraz ubite na parze jajka z zoltkami i cukrem. Wyrobic ciasto, rozwalkowac, wykrawac foremkami. Upiec w temp 160-180 stopni. Piec 12-15 min.

Maka musi byc dobra (odradzam ta z biedronki), miod kupuje najzwyklejszy sztuczny plynny ( za chyba 3 zł), zamiast masla margaryne kasie, a smietane mialam tym razem mackowy 18%. Pierniki wyszly pycha. Potem tylko ozdobic jak kto lubi (my w tym roku wyprobowalysmy pisaki lukrowe oetkera, potem częsc piernikow lukrem i wiorkami kokosowymi lub kolorowymi, a czesc zostawilysmy bez ozdob).
Smacznego!
ja robiłam w zeszłym roku pierwszy raz raz pirniki. Wyszły twarde i nie zmiekly do swiat wiec lipa:eek: te sa miekkie?
 
ja robiłam w zeszłym roku pierwszy raz raz pirniki. Wyszły twarde i nie zmiekly do swiat wiec lipa:eek: te sa miekkie?

Hmm...to sa raczej takie ciastka piernikowe (smakuja podobnie do tych co sa w sklepach takie duze serca cienkie lub pierniki norweskie czy szwedzkie), raczej sa kruche, a nie miekkie jak takie co mozna kupic w sklepie z nadzieniem.
 
Hmm...to sa raczej takie ciastka piernikowe (smakuja podobnie do tych co sa w sklepach takie duze serca cienkie lub pierniki norweskie czy szwedzkie), raczej sa kruche, a nie miekkie jak takie co mozna kupic w sklepie z nadzieniem.

właśnie o takie mi chodzi;-)to juz wiem co bedziemy robic z M w sobote;-)
 
dziewczyny pijecie kawe?? bo ja właśnie robię eksperyment ale taką z1 łyżeczki na kubek i z odrobiną mleka- smak rewelacyjny:-):-):-):-)tylko nie wiem jak Igor zareaguje
 
dziewczyny pijecie kawe?? bo ja właśnie robię eksperyment ale taką z1 łyżeczki na kubek i z odrobiną mleka- smak rewelacyjny:-):-):-):-)tylko nie wiem jak Igor zareaguje

Ja w ogóle nie piję kawy ale nie to że nie lubię bo lubię ale piję bardzo rzadko...Od urodzenia Igorka nie wypiłam ani jednej.Ale za to herbatę uwielbiam.

Ugotowałam dziś zupkę coś w stylu "jarzynowo-wiosenna- śmieciowo-warzywna"
:-D:-D:-D akurat na taki mrozik:-)
 
reklama
Do góry