reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

ja poprosze jakies w miare normalne przepisy diety bezmlecznej !! :( bo ja umre ... bede jadla same kanapki z szynka i to bez masła :-(
delma niebieska, taka najzwyklejsza, w kratkę jest bez mleka.
a jem jajka na twardo, robię pasty. A na obiady piekę co sie da i jak się da. A to czymś napcham jakimiś owocami albo zasypię warzywami, albo natrę ziołami, a powstały sos zagęszczę mąka i wychodzą smaczne rzeczy

reklama
Składniki:
1kg mąki pszennej
1 szkl miodu
1 szkl cukru
1 kostka masła
2 całe jajka i 3 żółtka
1/2 szkl cukru - do jajek
2 łyżeczki sody
1/2 szkl kwasnej smietany
1 torebka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao

Miod z cukrem zagotowac. Ostudzic. Dodac maslo,smietane,sode, przyprawe,make, kakao oraz ubite na parze jajka z zoltkami i cukrem. Wyrobic ciasto, rozwalkowac, wykrawac foremkami. Upiec w temp 160-180 stopni. Piec 12-15 min.

Maka musi byc dobra (odradzam ta z biedronki), miod kupuje najzwyklejszy sztuczny plynny ( za chyba 3 zł), zamiast masla margaryne kasie, a smietane mialam tym razem mackowy 18%. Pierniki wyszly pycha. Potem tylko ozdobic jak kto lubi (my w tym roku wyprobowalysmy pisaki lukrowe oetkera, potem częsc piernikow lukrem i wiorkami kokosowymi lub kolorowymi, a czesc zostawilysmy bez ozdob).
Smacznego!

Składniki:
1kg mąki pszennej
1 szkl miodu
1 szkl cukru
1 kostka masła
2 całe jajka i 3 żółtka
1/2 szkl cukru - do jajek
2 łyżeczki sody
1/2 szkl kwasnej smietany
1 torebka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao

Miod z cukrem zagotowac. Ostudzic. Dodac maslo,smietane,sode, przyprawe,make, kakao oraz ubite na parze jajka z zoltkami i cukrem. Wyrobic ciasto, rozwalkowac, wykrawac foremkami. Upiec w temp 160-180 stopni. Piec 12-15 min.

Maka musi byc dobra (odradzam ta z biedronki), miod kupuje najzwyklejszy sztuczny plynny ( za chyba 3 zł), zamiast masla margaryne kasie, a smietane mialam tym razem mackowy 18%. Pierniki wyszly pycha. Potem tylko ozdobic jak kto lubi (my w tym roku wyprobowalysmy pisaki lukrowe oetkera, potem częsc piernikow lukrem i wiorkami kokosowymi lub kolorowymi, a czesc zostawilysmy bez ozdob).
Smacznego!
ja robiłam w zeszłym roku pierwszy raz raz pirniki. Wyszły twarde i nie zmiekly do swiat wiec lipa:eek: te sa miekkie?

ja robiłam w zeszłym roku pierwszy raz raz pirniki. Wyszły twarde i nie zmiekly do swiat wiec lipa:eek: te sa miekkie?

Hmm...to sa raczej takie ciastka piernikowe (smakuja podobnie do tych co sa w sklepach takie duze serca cienkie lub pierniki norweskie czy szwedzkie), raczej sa kruche, a nie miekkie jak takie co mozna kupic w sklepie z nadzieniem.

Hmm...to sa raczej takie ciastka piernikowe (smakuja podobnie do tych co sa w sklepach takie duze serca cienkie lub pierniki norweskie czy szwedzkie), raczej sa kruche, a nie miekkie jak takie co mozna kupic w sklepie z nadzieniem.

właśnie o takie mi chodzi;-)to juz wiem co bedziemy robic z M w sobote;-)

dziewczyny pijecie kawe?? bo ja właśnie robię eksperyment ale taką z1 łyżeczki na kubek i z odrobiną mleka- smak rewelacyjny:-):-):-):-)tylko nie wiem jak Igor zareaguje

dziewczyny pijecie kawe?? bo ja właśnie robię eksperyment ale taką z1 łyżeczki na kubek i z odrobiną mleka- smak rewelacyjny:-):-):-):-)tylko nie wiem jak Igor zareaguje

Ja w ogóle nie piję kawy ale nie to że nie lubię bo lubię ale piję bardzo rzadko...Od urodzenia Igorka nie wypiłam ani jednej.Ale za to herbatę uwielbiam.

Ugotowałam dziś zupkę coś w stylu "jarzynowo-wiosenna- śmieciowo-warzywna"
:-D:-D:-D akurat na taki mrozik:-)

reklama
Do góry