reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Marta ja beszamel robię tak jak jest w przepisie na szparagi, tzn tutaj jest rzadszy ja robię gęsciejszy "na pałę" ;p
Daję mniej więcej łyzkę kopiastą masła, lub dwie, dwie mąki rumienię i wlewam po woli mleko, czekam az zgęstnieje solę pieprzę i scieram gałkę muszkatułową, ja jej daję dosc sporo bo lubię ją :) Mozna jak się zdejmie z ognia dodać zolteczko. mozna troszkę sera startego.
Ja beszamel wykorzystuję do super hipper dania makaronu (spagetti lub penne) ze szpinakiem, boczkiem lub szynką i beszamelem :) Jest pyszne.
Pierwszy raz pokochalam je w Kredensie w Jeleniej Górze (dobrze napisalam to miejscowosc za Władkiem) potem do Kredensu chodzilismy w Wa-wie
 
reklama
Marta tak z głowy bo ja znowu na pałę :)
gotuję makaron
smażę bekon lub szyneczkę lub boczek (pokrojony na malutkie kosteczki)
smażę szpinak z czosnkiem itd na masełku i troszkę oliwie zeby sie masło nie spaliło (najlepiej to danie wychodzi ze szpinaku mrozonego rozdrobnionego bo najlepiej oblepia makaron)
robię beszamel
i teraz
ugotowany makaron, zalewam usmazonym mieskiem, wrzucam razem z oliwą ze smazenia itd, do tego dorzucam szpinak i zalewam beszamelem. Miącham! Podaję na talerzu posypane danie parmezanem startym oraz dekoruję listkami bazylii.

PROSZĘ! ;D

EDIT. fajnie wygląda tez to danie:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=510 i w ogole polecę tą stronkę :)
 
Ostatnia edycja:
Ula wiec tak - placki z bananami robie tak jak zjabłkami tylko ciasto gęstsze , banana kroje w plasterki. Podaje to z syropem klonowym:tak:


ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI

gotuję ziiemnaki w całosci w lupinach na pół twardo. Potem je obieram i kroje w dosc duze plastry. Podsmazam delikatnie pokrojona w duze plastry cukinie (2 małe). Podsmazam pokrojona w krazki cebule (2 sztuki). Ukladam w naczyniu na zmiane w rządki ziemniaki i cukinie. Wychodza mi 3 rzadki.Na to klade podsmazona cebule. Na to 500g. mielonego podsmazonego wczesniej z rosmarynem , czosnkiem , sola i pieprzem. Polewam to jednym kubkiem smietany gestej i posypuje startym serem

Wazne zeby ani ziemniaki ani cukinia nie były miekkie. Maja dojsc w piecu. zapiekam około40 min 200 stopni
 
Moje buraczki pokroiłam w malutką kosteczkę i b.szybko zmiękły:tak:


Nazbierałam wczoraj 400 mleczy, dziś będę robić miód, tylko cholera, mam wrażenie że robactwo nie wylazło do końca...
 
reklama
Do góry