reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

prosze bardzo:)
bardzo szybki obiad

losos w sosie z makaronem:

- mrozone filety z lososia (bez skory)
- smietanka 12 %
- makaron spagetti
- opcjonalnie koperek lub natka pietruszki

lososia podsmazyc, nie za dlugo
zalac smietanka, dodac ziol jesli sie lubi (ja daje koperek)
podawac z ugotowanym makaronem, jak spagetti

czasami jak nie mam slodkiej smietanki dodaje ta 8% i tez jest pycha
MMMM pewnie pychota:)

reklama
Na ciasto z colą to się chyba w weekend skuszę :)

Ptasie mleczko.
Lekki i pyszny deser

Składniki:
galaretka o dowolnym smaku
duży kefir
Opcjonalnie: dowolne owoce np.: banan, wiśnie odsądzone z soku, jagody z soku
Do przybrania kiwi trochę ubitej kremówki
Sposób przyrządzenia:
Galaretkę rozpuścić w połowie przygotowanej, gorącej wody, jaka podana jest na przepisie na opakowaniu i odstawić w chłodne miejsce. Kefir ubijać dokładnie mikserem tak, żeby się spienił, następnie cały czas ubijając dodawać jeszcze ciepłą( ale nie gorącą galaretkę). Masa powinna być puszysta i lekka, jak ptasie mleczko. Masy należy przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki aby stężała, przed podaniem przybrać dowolnie.
Robiłam deser już dwa razy, pierwszym razem wzięłam galaretkę wiśniowa i do pucharków wrzuciłam kawałki banana, a drugim razem galaretkę z czarnej porzeczki i dodałam jagody z kompotu. Obie wersje przybrałam odrobiną bitej śmietany i kawałkami kiwi oraz w pierwszym przypadku wisienką a w drugim malinką.
Z podanych składników wychodzą 3 duże porcje.

Zaskoczona byłam jak pyszny jest ten deserek, a przy tym bardzo lekki.
Gorąco polecam!

Chciałam bardzo pochwalić ten przepis! jest super :-D I to nie tylko dla tego, że skoro wyszło MI to wyjdzie każdemu :-p ale również dlatego, że jest bardzo smaczne :tak: uwielbiam takie trochę "mokre" ciasta :cool2:
Ja znam może ze 3 przepisy ogółem :-D strasznie lubię tą prostą sałatkę:
-makaron kokardki (efektowniej wyglądają kolorowe)
-łosoś pokrojony na małe kawałeczki
-pomidory suszone w zalewie też pokrojone na małe kawałeczki
Sałatka chociaż prosta jest przepyszna :-p

to ja się podzielę przepisem na sałatkę makaronową z boczkiem
Składniki:
makaron kokardki - najlepiej trójkolorowy
30 dkg boczku wędzonego,
1 cebula,
1 czerwona papryka (ja ostatnio górę posypałam trochę czerwoną pokrojoną a do środka dodałam żółtą, dzięki czemu sałatka była jeszcze bardziej kolorowa),
szczypior,
kukurydza z puszki,
ogórek zielony - ja dałam konserwowy
pietruszka zielona
majonez, śmietana, sól, pieprz

Makaron ugotować al dente. Odcedzić i troszkę wystudzić. Pokroic drobno boczek i podsmażyć na skwarki. Odsączyć i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka i też usmażyć. Odsączyć i ostudzić. Pokroić o kostkę paprykę, ogórka, szczypior i pietruszkę. Wszystko wrzucić do miski razem z kukurydzą i wymieszać. Dodać 2-3 łyzki majonezu i tyle samo śmietany, przyprawic do smaku i wymieszać.

ostatnio robiłam tylko z majonezem bo śmietany nie miałam i też była pycha
Smacznego:-)

Zabieram się za jego robienie, żeby przez noc w lodówce postał :-) 300 ml kefiru będzie ok??
Będzie ok, będziesz miała trochę bardziej ścięte ptasie mleczko :) Ja dawałam 400 ml więc to nie wielka różnica. A w lodówce to mu 2 godziny wystarczą i już jest gotowy :)
Daj znać jak Ci wyszło i czy smakowało :)

Dziewczyny nie wiem czy znacie przepis na muffinki, ale u mnie ida one jak rzeka. trzeba tylko mieś blache do muffinek i takie specjalne papierki (foremki)
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyczeczki sody
2 jajka
1 szkl. śmietany
1/2 szkl. oleju

Wszytko wymieszać, nałożyć do foremki do 3/4 wysokości i piec w 180 stopniach ok 25 minut.
Można dodać różne dodatki do ciasta np. banany i czekoladę (wszystko pokrojone w kosteczkę), lub jabłko i cynamon, albo brzoskwinie, lub jakąś konfiturę (wtedy wlewamy 2/3 ciasta, kładziemy łyżeczkę konfitury i przykrywamy 1/3 ciasta.)
Kombinacji jest masa, a babeczki naprawde są pyszne i proste w przygotowaniu.

Ostatnia edycja:
Będzie ok, będziesz miała trochę bardziej ścięte ptasie mleczko :) Ja dawałam 400 ml więc to nie wielka różnica. A w lodówce to mu 2 godziny wystarczą i już jest gotowy :)
Daj znać jak Ci wyszło i czy smakowało :)

Banalnie proste i fajne w smaku :-) (sposób na jedzenie kefiru jeśli się go nie lubi :-) ) Zjadłam rano z mężem całą porcję i myślałam że do wieczora się już nie ruszę :-D
Polecam :-D

reklama
Do góry