reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwolnienie lekarskie, koniec umowy o pracę

iza_rz_97

Fanka BB :)
Cześć, potrzebuje porady, co zrobić? Koleżanka jest w 6 tygodniu ciąży, umowę kończy 30 . 04, niestety pracodawca nie chce przedłużyć umowy a ona nie może się z nim dogadać. Czy może wziąć chorobowe w związku z ciaza ( raz poroniła, praca na magazynie i w dodatku kilka covidowcow) ? Zwolnienia jeszcze nie podpisała, wizytę u gin ma 23.04

reklama
Czytałam ze jeśli nie minęło 3 miesiące ciąży w terminie zakończenia umowy to pracodawca nie musi jej przedłużać , a jeśli minie 3 miesiące to musi przedłużyć do dnia porodu. Sama się tym interesowałam bo jestem w podobnej sytuacji z tym ze u mnie w terminie zakończenia umowy będzie już ponad 3 mięs ciąży wiec umowa prawnie przedłuża się porodu . A jak się myje to proszę mnie poprawić :)

A jeśli teoretycznie nie wiedziałaby że chcą ją zwolnić i miała by chorobowe to jak to jest respektowane?
Ale tu chodzi o wypowiedzenie czy nieprzedłużenie umowy. Jeśli na koniec umowy ciąża będzie młodsza niż 3 miesiące to tylko dobra wola pracodawcy... zwolnienie nie chroni przed zakończeniem umowy na czas określony ani przed wypowiedzeniem.

Nie no - zasiłek chorobowy będzie przysługiwał. Jeśli umowa ulegnie rozwiązaniu teraz na koniec kwietnia, to nie będzie jej przysługiwać macierzyński. Ale zwolnienie chorobowe rozpoczęte teraz i kontynyowane po ustaniu zatrudnienia będzie ją upoważniało do pobierania zasiłku chorobowego (nie może mieć ani dnia przerwy w zwolnieniach).

PS. Nie ma czegoś takiego jak zwolnienie na ciążę 🤷‍♀️

Ostatnia edycja:
Zasiłek chorobowy można ciągnąć nawet w momencie zakończenia umowy :) wiec jeśli wezmie chorobowe jeszcze w trakcie trwania umowy to po zakończeniu umowy może je spokojnie ciągnąć tylko musi mieć ubezpieczenie NFZ :)

reklama
Musi mieć ubezpieczenie społeczne :) bo swoje straci miesiąc po ustaniu ważności umowy o prace to chyba oczywiste:) wtedy najlepiej zapytać kogoś jak to wyglada w ciazy, może mąż będzie mógł ubezpieczyć ją u siebie w pracy

Do góry