reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Potrzebuje porady

przejrzałam jego stary telefon na którym był cały czas zalogowany na messengerze i z wiadomości, które tam były wynikało ze zdradził mnie z jedną 5 lat starsza od niego w lutym a z drugą w kwietniu. Jeszcze ta druga ma dziecko z moim kuzynem chociaż nie są razem… i oprócz tego mnóstwo ich nagich fotek w telefonie
zdjęć tych dziewczyn*

reklama
w tej chwili jestem już na zwolnieniu lekarskim z powodu ryzyka poronienia
No dokladnie, tak jak niżej. Ciągnij zwolnienia do porodu, bo wtedy ZUS przejmie i zus Ci bedzie jakieś pieniądze przesylał.

A co do partnera... to wiem, że Cię głęboko zranił, i czujesz się jak się czujesz, ale sam to rozwalił. Mówisz prosto i dosadnie. Moze byc obecny w Twoim zyciu i dziecka ale jako ojciec waszego dziecka a nie kimś więcej. Skoro leciał na dwa fronty to niech to robi sobie dalej bez Ciebie ale niech wie, że ma dziecko w drodze które będzie potrzebowało i jego w swoim życiu.

przejrzałam jego stary telefon na którym był cały czas zalogowany na messengerze i z wiadomości, które tam były wynikało ze zdradził mnie z jedną 5 lat starsza od niego w lutym a z drugą w kwietniu. Jeszcze ta druga ma dziecko z moim kuzynem chociaż nie są razem… i oprócz tego mnóstwo ich nagich fotek w telefonie
To co powiem, może byc dla niektórych niezrozumiałe, ale słuchaj, ja bym nie mówiła mu o niczym. Nie chciałabym zeby taka osoba uczestniczyła w życiu mojego dziecka, wyjechałabym gdziekolwiek, bo i tak praca cię nie trzyma i zaczęła on nowa, dziecko miałoby moje nazwisko, a ja nie musiałabym się z dziadem do końca życia widywać.

To co powiem, może byc dla niektórych niezrozumiałe, ale słuchaj, ja bym nie mówiła mu o niczym. Nie chciałabym zeby taka osoba uczestniczyła w życiu mojego dziecka, wyjechałabym gdziekolwiek, bo i tak praca cię nie trzyma i zaczęła on nowa, dziecko miałoby moje nazwisko, a ja nie musiałabym się z dziadem do końca życia widywać.
Dodatkowo prosić o wszelkie zgody a to na dowód czy paszport itd. czasem jest ok a po czasie taki uprzykrza życie

Przecież mieszkanie kupiła i jeszcze je spłaca ;)

Pamiętaj co Cię nie zabije to Cię wzmocni. Facet koszmar, szefowa jeszcze gorsza. Pytanie czy w tym przypływie szczerości 23 grudnia nie przyznałeś się szefowej który to tydzień ciąży? Chyba bym nie ryzykowała i nie próbowała wykiwać wielkiej „pani mecenas”. Zostań na L4 do końca ciąży i już.

Czy powiedzieć ojcu to już musi być Twoja decyzja. Z jednej strony będzie Ci płacił alimenty ale będzie też w pełni decyzyjny i będzie mógł blokować Twoje decyzje co do dziecka przez następne 18 lat. Może Ci zabronić wyjazdu za granicę z dzieckiem, nie zgodzić się z Twoją decyzją np. odnośnie szczepień, itd. Itp.

Tak sobie teraz przypomniałam,ze jeśli to nie jest pierwsza umowa i pracujesz już tam długo to musza i tak do dnia porodu Tobie przedłużyć umowę nawet jeśli byś była na początku ciąży przy końcu umowy. Sprawdź to bo wydaje mi się,ze tak jest i prawo Ciebie chroni.

reklama
Tak sobie teraz przypomniałam,ze jeśli to nie jest pierwsza umowa i pracujesz już tam długo to musza i tak do dnia porodu Tobie przedłużyć umowę nawet jeśli byś była na początku ciąży przy końcu umowy. Sprawdź to bo wydaje mi się,ze tak jest i prawo Ciebie chroni.
Chroni jeśli jest ukończony 12 tydzień ciąży na dzień zakończenia umowy. W innym przypadku nie chroni bo to umowa na określony czas.

Do góry