Cześć dziewczyny, mam pytanie . Kończy mi się obecne urlop rodzicielski, a zaszłam w kolejną ciążę, czy najpierw powinnam poinformować pracodawcę o ciąży i wybrać zaległe 54 dni urlopu wypoczynkowego i następnie przejść na ciążowe l4, gdyż mam ciężkie warunki w pracy, czy też mogę po skończonym urlopie rodzicielskim przejść odrazu na l4 ciążowe, a zaległe 54 dni urlopu przejdą mi do wykorzystania po kolejnym urlopie rodzicielskim, jak będzie maluszek? Czy też jest tak, że ten urlop wypoczynkowy przepada, a ja wówczas informując nie jestem chroniona i mogę dostać wypowiedzenie?
reklama
jasani
Fanka BB :)
Musisz pamiętać, że prawo do urlopu przedawnia się po okresie 3 lat. A skąd pewność, że będziesz musiała skorzystać z chorobowego? Warunki pracy nie są przesłanką aby z niego skorzystać.
Pracodawca może Cię zwolnić jedynie dyscyplinarnie. W innym przypadku jesteś chroniona cały czas.
Pracodawca może Cię zwolnić jedynie dyscyplinarnie. W innym przypadku jesteś chroniona cały czas.
Napiszę jeszcze raz, aby było bardziej czytelnie.
Cześć dziewczyny, mam pytanie . Kończy mi się obecne urlop rodzicielski 10.06, a zaszłam w kolejną ciążę (5tc), czy najpierw:
(1) powinnam poinformować pracodawcę o ciąży i wybrać zaległe 54 dni urlopu wypoczynkowego, a następnie przejść na ciążowe l4, gdyż mam ciężkie warunki w pracy,
(2)czy też mogę po skończonym urlopie rodzicielskim przejść odrazu na l4 ciążowe, a zaległe 54 dni urlopu przejdą mi do wykorzystania po kolejnym urlopie rodzicielskim, jak będzie maluszek?
3)Czy też jest tak, że ten urlop wypoczynkowy przepada, a ja wówczas informując nie jestem chroniona i mogę dostać wypowiedzenie?
Cześć dziewczyny, mam pytanie . Kończy mi się obecne urlop rodzicielski 10.06, a zaszłam w kolejną ciążę (5tc), czy najpierw:
(1) powinnam poinformować pracodawcę o ciąży i wybrać zaległe 54 dni urlopu wypoczynkowego, a następnie przejść na ciążowe l4, gdyż mam ciężkie warunki w pracy,
(2)czy też mogę po skończonym urlopie rodzicielskim przejść odrazu na l4 ciążowe, a zaległe 54 dni urlopu przejdą mi do wykorzystania po kolejnym urlopie rodzicielskim, jak będzie maluszek?
3)Czy też jest tak, że ten urlop wypoczynkowy przepada, a ja wówczas informując nie jestem chroniona i mogę dostać wypowiedzenie?
gorzka.kawa
nie znam odpowiedzi na Twoje pytania ale jestem pewna, że zaraz dostaniesz 150 pouczeń, że na pewno nie potrzebujesz l4 i ciąża to nie chorobaNapiszę jeszcze raz, aby było bardziej czytelnie.
Ciężkie warunki pracy plus doświadczenie trzech poronieńMusisz pamiętać, że prawo do urlopu przedawnia się po okresie 3 lat. A skąd pewność, że będziesz musiała skorzystać z chorobowego? Warunki pracy nie są przesłanką aby z niego skorzystać.
Pracodawca może Cię zwolnić jedynie dyscyplinarnie. W innym przypadku jesteś
jasani
Poronienia to inna sprawa. Ale ciężkie warunki absolutnie nie.Ciężkie warunki pracy plus doświadczenie trzech poronień
MartaMarkry
nie musisz nikomu tu tłumaczyć, bo pytanie nie dotyczyło czy powód l4 jest słusznyCiężkie warunki pracy plus doświadczenie trzech poronień
jasani
Nikt nikomu niczego nie tłumaczy. Autorka sama napisała z jakiego powodu chce chorobowe.nie musisz nikomu tu tłumaczyć, bo pytanie nie dotyczyło czy powód l4 jest słuszny
reklama
Czy wybierając na wniosek zaległy urlop wypoczynkowy, pracodawca może mi go przerwać i wezwać do pracy na kilka dni?Musisz pamiętać, że prawo do urlopu przedawnia się po okresie 3 lat. A skąd pewność, że będziesz musiała skorzystać z chorobowego? Warunki pracy nie są przesłanką aby z niego skorzystać.