reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

Zasiłek wylicza się na podstawie przeciętnego wynagrodzenia z ostatnich 12 m-cy. Kwestia wliczenia do podstawy wymiaru zasiłku premii czy nagród zależy od zapisów w regulaminie wynagradzania. Warunkiem ich włączenia jest zapis, że premie zostają pomniejszane za okres nieusprawiedliwionej nieobecności w pracy.
Tutaj możesz poczytać więcej:
Czy premię uznaniową należy wliczać do podstawy wymiaru zasiłku... - Wynagrodzenia - INFOR.pl
Rachunkowość, podatki, finanse, prawo, ZUS - bezpłatne artykuły - biuletyn e-Rachunkowość

reklama
Ech czyli tak naprawdę nadal nic nie wiem :( Premia nie jest przyznawana wg decyzji dyrektora ani "w nagrodę" tylko obliczana na podstawie sprzedaży z danego miesiąca (im więcej sprzedasz tym więcej zarobisz - mniej więcej na tej zasadzie) czyli teoretycznie podczas nieobecności w pracy jest mniejsza... Chciałabym żeby M wykorzystał sobie 2 tygodnie tacierzyńskiego tylko żeby nie oznaczało to dla nas straty kilkuset złotych... :(

Freiya, raczej trudno byłoby komukolwiek zgadnąć co mówi regulamin wynagradzania w pracy Twojego męża. Myślę jednak, że wystarczy zapytać kadrową albo księgową. A inni pracownicy pracujący w tym samym systemie nigdy nie chorowali (chorobowe oblicza się identycznie)? Na pewno wiedzą, czy dostali gołą pensję czy powiększoną o przeciętne premie.

dziewczyny czy któras z Was sie orientuje czy majac włąsną działalność po macierzyńskim można iść odrazu na L4 czy potrzebny jest okres wyczekiwania 3 miesieczny?

Ja na poczatek opisze swoja sytuacje, pozniej zadam pytania:) :

W obecnej pracy mam umowe o prace, która mi sie konczy w marcu. Mam mozliwosc powrotu do pracy, ale wszytsko zalezy od tego czy bede miała jakas opieke do załatwienia dla mojego maluszka. I tutaj pojawiaja sie schody oraz moje pytania:

-->dajmy na to ze urodze w grudniu, czy moge ubezpieczyc dziecko u siebie w pracy nawet na te 3 miesiace? Jak to musze zgłoscic i w jakim terminie? (moj A. niestety u siebie nie ma mozliwosci na ubezpieczenie dziecka, gdyz nie posiada normalnej umowy:( )

-->jesli bede mogła wrócic do pracy zrobie to po jakis 3 miesiacach, natoomiast jesli nie chciała bym urlop macierzyński przeciągąc do maksimum. Czy nie przeszkodzi mi w tym umowa która mi sie skonczy w trakcie trwania macierzynskiego?

--> Co w sytuacji jesli ubezpieczenenie dziecka bedzie mozliwe u mnie w pracy nawet na te 2-3 miesiace? Po rozwiazaniu umowy odrazu musze dziecko poddac innemu ubezpieczeniu czy do konca macierzynskiego ubezpieczna nas moj obecny pracodawca?

--> Czy w sytuacji nie wrócenia do pracy, po zakonczeniu umowy przysługuje mi tzw wychowawcze? ile ono trwa? jak je trzeba załatwic i kiedy czy po zakonczeniu urlopu macierzynskiego czy bezposrednio po wygasnieciu umowy?

Dodam ze umowe o prace miałam podpisana na rok czasu.

Bardzo prosze o odpowiedz na moje (moze banalne, badz dziwne) pytania, ale mnie to nurtuje i nie potrafie znalezc odpowiedzi na nie ani w internecie, ani u moich kolezanek z pracy. Pozdrawiam!

reklama
Witaj nikuss :) Spróbuję Ci pomóc.

Zacznijmy od tego, że w marcu będziesz w trakcie urlopu macierzyńskiego. Koniec umowy oznacza rozstanie z pracodawcą i przejęcie obowiązku wypłaty świadczenia macierzyńskiego oraz ubezpieczenia zdrowotnego przez ZUS (dostajesz świadectwo pracy i formalności załatwiasz już z ZUSem, nie przez pracodawcę).
Jeśli jednak zdecydujesz się kontynuować pracę, na co również zgodzi się pracodawca, w trakcie macierzyńskiego podpisujecie kolejną umowę o pracę i wszystko idzie normalnym trybem - czyli nadal masz macierzyński aż do końca okresu, który musisz wykorzystać (polskie prawo narzuca pewne minimum długości trwania macierzyńskiego i nie można go skracać!). [źródło: http://www.zus.pl/files/INTERNET macierzyński po ustaniu II.pdf]

Dziecko możesz zgłosić do ubezpieczenia zdrowotnego u pracodawcy choćby tylko na 1 dzień. Nie mogą Ci tego odmówić, więc z tym nie ma problemu. Jeśli umowa skończy się w marcu i nie przedłużysz jej Twój pracodawca wyrejestruje z ubezpieczenia zarówno Ciebie, jak i dziecko. Będzie ono zarejestrowane tam, gdzie Ty, czyli w ZUSie (to trzebaby jeszcze sprawdzić, ale w trakcie zasiłku macierzyńskiego nie jesteś osobą poszukującą pracy, więc wg mnie nie rejestrujesz się w PUP tylko właśnie ubezpiecza Cię ZUS i on zgłasza do ubezp. zdrowotnego i Ciebie i dziecko - ale to akurat do sprawdzenia!)
Pracodawca zgłasza do ubezp. zdrow. i Ciebie i dziecko wyłącznie do ostatniego dnia trwania umowy o pracę.

Nawet jeśli umowa skończy się w marcu masz prawo do pełnego macierzyńskiego, czyli w naszym przypadku 20 tyg. + 4 tygodnie dodatkowego i za taki okres będą Ci wypłacać zasiłek.

Urlop wychowawczy jest okresem zwolnienia od pracy przysługującym osobom zatrudnionym na podstawie umowy o pracę. Jeśli Twoja umowa zostanie rozwiązana w trakcie macierzyńskiego nie nabywasz praw do urlopu wychowawczego, a tym samym nie możesz ubiegać się o zasiłek. Jeśli Twoja umowa skończy się natomiast w trakcie urlopu wychowawczego (i pobierania z tego tyt. zasiłku wychowawczego wypłacanego przez MOPS lub GOPS), prawo i do urlopu i do zasiłku kończy się z ostatnim dniem trwania umowy o pracę.
Podobnie jak w przypadku macierzyńskiego, tak i przy wychowawczym, jeśli obie strony mają taką wolę mogą podpisać kolejną umowę w trakcie trwania tych urlopów i kontynuować udzielanie świadczenia.

Mam nadzieję, że rozwiałam Twoje główne wątpliwości i że pytając o ubezpieczenie dziecka miałaś na myśli właśnie to, czyli zgłoszenie go do ubezp. zdrowotnego.

Edit:
Doinformowałam się i wszystko się zgadza - jeśli umowa rozwiąże się w marcu zgłaszasz się do ZUSu i tam zgłaszają i Ciebie i dziecko do ubezp. zdrowotnego. Po zakończeniu macierzyńskiego i wypłaty zasiłku przez ZUS możesz zgłosić się do PUP jako osoba bezrobotna, z tym, że musisz im dać zaświadczenie z ZUSu, że wypłacali Ci świadczenie po ustaniu zatrudnienia oraz zaświadczenie od lekarza o zdolności do pracy. Po zgłoszeniu do PUP obowiązek zgłoszenia do ubezp. zdrowotnego Ciebie i jeśli tego chcesz również dziecka, należy do PUP.

Pominęłam niechcący pytanie o termin i sposób zgłoszenia u pracodawcy do ubezp. zdrowotnego dziecka.
Pisałam już kiedyś, że dziecko teoretycznie jest ubezpieczone przez spory okres od urodzenia i nie musi być od razu zgłaszane, ale faktem jest, że lekarze chcą mieć poświadczenie takiego ubezpieczenia, więc lepiej zrobić to jak najszybciej.
Piszesz do pracodawcy pismo w stylu "Proszę o zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego z dniem (data złożenia pisma) mojego dziecka - tu podajesz pełne dane: imię nazwisko, data urodzenia, pesel, adres zameldowania, ewentualny stopień niepełnosprawności jeśli ma orzeczoną. Podpisujesz pismo i dostarczasz je razem ze skróconym aktem urodzenia dziecka.

Ostatnia edycja:
Do góry