reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

Mła widze ze ty jestes tutaj bardzo dobrym ekspertem wiec ja tez mam do ciebie pytanko...

Urolp macierzynski to 20 tygodni + 4 dodatkowe. Czy o te dodatkowe 4 tyg trzeba gdzies pisac jakies podania czy moze do zusu isc zglosic ze sie chce je wykorzystac? Czy po prostu od nowego roku one nam przysluguja i koniec kropka?? Dodam na koniec ze prowadze wlasna dzialalnosc gospodarcza.

reklama
Sosnowiczanka, dodatkowy urlop macierzyński jest uprawnieniem, ale nie jest obligatoryjny, co oznacza, że wymaga złożenia osobnego wniosku. Pracownicy składają wniosek do pracodawcy, osoby prowadzące działalność, bądź te którym zasiłek po ustaniu zatrudnienia wypłaca ZUS, wniosek składają w ZUSie.
Wniosek należy złożyć w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem dodatkowego urlopu macierzyńskiego.

Określenie "w terminie nie krótszym niż 7 dni" pochodzi z kodeksu pracy. Oznacza to, że można taki wniosek złożyć wcześniej, np. wówczas, kiedy będziesz składała wniosek o urlop w wymiarze 20 tygodni, przy czym musi to być osobny pisemny wniosek.

Mła a powiedz mi jeszcze, do szpitala trzeba wziaść dokumenty, ze jest sie ubezpieczonym. W przypadku dzialosci jest to taki druk rozowy, nie pamietam w tej chwili jak sie on nazywa (mam przyszykowany w szafce-tak na wszelki wypadek) I potwierdzenie ze zus zostal oplacony (takie male karteczki, z najdalej sprzed trzech miesiecy).

Czy te dokumenty maja byc oryginał? Czy moge skserowac i wziąść ze sobą kopie? I czy to zostaje w szpitalu czy mi to oddadzą???

a komu przysługują 4 dodatkowe jakie są wymogi bo wiem np. że przy bliźniakach, trojaczkach itp i w jakich innych przypadkach nigdy się tym nie interesowałam podejrzewam że bym to gdzieś wyczytała ale jak ktś by mi dał info to wdzięczna bym była dzięki

w kalkulatorze który zamieściłam coś pisza ale ja nie bardzo rozumiem????

Ostatnia edycja:
Sosnowiczanka, na temat dokumentów, które poświadczają ubezpieczenie pisałam kilka postów wcześniej, więc tam łatwo sprawdzisz co i jak (ten różowy druk to zapewne ZUS-ZUA czyli papierowy formularz zgłoszenia do ubezpieczenia - może występować również jako zwykły czarny wydruk komputerowy i tak zazwyczaj jest wydawany, a drugim dok. powinien być dowód wpłaty składki (dotyczy tylko prowadzących działalność!)).
Dokumenty te pokazujemy w oryginale, natomiast wszelkie instytucje mają je jedynie do wglądu, czyli nie mają prawa zabrać Ci oryginału (w przypadku osób, które posługują się jeszcze legitymacjami ubezp. byłoby to wręcz niemożliwe :)).

Gosia, przy bliźniakach podstawowy wymiar urlopu macierzyńskiego jest wyższy i wynosi 31 tygodni, a urlop dodatkowy w 2012 wyniesie 6 tygodni.

Ostatnia edycja:
reklama
Z tym ubezpieczeniem to jakoś jest dziwnie, u mnie w szpitalu niby też wiszą informacje, że trzeba mieć przy sobie dowód ubezpieczenia, ale nigdy o niego nie proszą bo kobietom ciężarnym przysługuje przecież opieka lekarska i darmowy poród niezależnie od faktu ubezpieczenia, wystarczy być zameldowanym na terenie RP. Czy nie jest tak?

Do góry