reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

czy pracodawca wystawia druk ZUS RMUA za okres kiedy jest sie na zwolnieniu lekarskim i póżniej na macierzynskim??
Jedziemy w czwartek z małym do tej przychodni laryngologicznej i mam im okazac dowód ubezpieczenia dziecka, a wiadomo, że dziecko jeszcze nie jest nigdzie zgłoszone do ubezpieczeń, bo nawet nie ma PESELA, więc chce mieć dowód mojego ubezpieczenia. U nas na Śląsku sa to zazwyczaj dyskietki NFZ ( taka oczywiście mam), ale wolalabym miec ostatnie RMUA, a pracodawca mi mówi, że nie wystawia RMUA za okresy nieskładkowe...ostatnie RMUA mam za sierpień ??!!:eek:

reklama
Byłam na L4 od 8tc i teraz jestem na macierzyńskim i co miesiąc odbierałam RMUA więc nie wiem dlaczego Twój pracodawca nie wystawia? :confused: Na dole tabelek miałam po prostu wypisane daty (wg zwolnień, nie całymi miesiącami) na których pobierałam zasiłek chorobowy i kwoty tego zasiłku. I miałam wypisaną kwotę zaszeregowania wg umowy i tylko podstawę składki 0zł.

Klariss, Twój pracodawca w comiesięcznym rozliczeniu RCX (RCA) wykazuje Cię jako osobę na chorobowym, a potem na macierzyńskim. Jesteś ubezpieczona z tych tytułów (kolejno), więc należy Ci się RMUA. A RMUę wystawia się właśnie na bazie wspomnianej deklaracji RCX. Ktoś tam u Ciebie w pracy ściemnia, albo nie potrafi sobie wydrukować RMUY :/

Mła a czy urlop macierzynski trzeba wykorzystac do konca? Bo ja mam do polowy kwietnia , a chcialabym do pracy wrocic tak w polowie marca, chociaz na 3-4 godzinki na początek...

"Matka dziecka, po wykorzystaniu zasiłku macierzyńskiego za okres co najmniej 14 tygodni po porodzie może zrezygnować z dalszego pobierania zasiłku i wcześniej wrócić do pracy. W takim przypadku pozostałą część okresu pobierania zasiłku macierzyńskiego wykorzystuje ubezpieczony ojciec dziecka."
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431

"Stosownie do dyspozycji zawartej w art. 180 § 6 k.p., pracownica najpóźniej na 7 dni przed przystąpieniem do pracy zobowiązana jest powiadomić pisemnie pracodawcę o rezygnacji z części urlopu macierzyńskiego. We wniosku należy podać liczbę wykorzystanych tygodni urlopu macierzyńskiego oraz przysługujący ogólny wymiar tego urlopu. Trzeba także dołączyć zaświadczenie z zakładu pracy ojca wychowującego dziecko z oznaczonym terminem rozpoczęcia przez niego urlopu. Dzień wskazany w zaświadczeniu musi przypadać bezpośrednio po terminie rezygnacji pracownicy z części urlopu macierzyńskiego."

Dziewczyny mam dwa pytanka do kogoś kto jest zorientowany (Mła? :-D)

1) Jak to jest z ulgą podatkową na dziecko? Czy dziecko musi być na świecie przez pełen rok podatkowy czy wystarczy, że się w danym roku podatkowym urodziło i już można coś odpisać?

2) Chodzi o 2 tygodnie urlopu ojcowskiego. Czy jest traktowany tak samo jak wypoczynkowy i jego termin trzeba ustalić z pracodawcą (a on może się na ten termin nie zgodzić) czy po prostu trzeba poinformować wcześniej i pracodawca nie może odmówić terminu?

Dzięki! :)

ad. 1) Osobom, których dziecko urodziło się w grudniu przysługuje ulga podatkowa na dziecko w wymiarze kwoty dla 1 m-ca (czyli 1/12 kwoty rocznej).

ad. 2) "§ 2. Urlopu ojcowskiego udziela się na pisemny wniosek pracownika-ojca wychowującego
dziecko, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu;
pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika." (KP)

Ostatnia edycja:
reklama
Czy orientuje się ktoś z Was czy na urlopie ojcowskim ( 2 tygodnie) z jednej pracy można pracować w drugiej pracy? Chodzi o to że mąż zmienia pracę i chce wziąć 2 tygodnie tego urlopu aby szybciej zacząć pracę u nowego pracodawcy. Czy tak można?

Do góry