reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

Hej dziewczyny,
Przeczytałam wszystko co tutaj pisałyście o macierzyńskich, L4 itd. Mam pytania na które nie znalazłam odpowiedzi.
1. Jesli trafię do szpitala a moje zwolnienie od gina jest jeszcze wazne to musze brać dodatkowe ze szpitala???
2. Zwykle słyszałam, że lekarze dają zwolnieni do dnia porodu, w dniu porodu wiadomo trzeba zgłosić się do szpitala, jednak czasem nie przyjmują i odsyłają jesli jeszcze "nic sie nie dzieje", czy na izbie przyjęć mogę dostać zwolnienie jeśli mnie odeślą????
pozdrawiam serdecznie

reklama
Nefi, gdzieś o tym wspominałam, ale mogło Ci umknąć ;)
ad 1) Jeśli trafisz do szpitala i będziesz tam długo (czyli, że nie na poród, ale tak w ogóle) to po 7 dniach szpital zawiadamia Twojego pracodawcę na specjalnym druku, że jesteś hospitalizowana. Ten okres znajduje się później na zaświadczeniu lekarskim ZUS-ZLA (tzw. L4), które dostajesz przy wyjściu. Dla szpitala nie ma znaczenia, czy okres pobytu u nich pokrywa Ci się z innym zwolnieniem - wystawiają swoje i już. Wobec tego pracodawca/ZUS/KRUS ma 2 zwolnienia na okresy częściowo pokrywajce się - i to jest ok, nic się nie dzieje. Zwolnienia mogą się pokrywać i dublować (oczywiście chorobowe jest jedno :D).
ad 2) Lekarz musiałby mieć trochę szczęścia, żeby trafić dokładnie w datę porodu ;) Daje Ci zwolnienie do kolejnej wizyty u niego, nie do porodu. Jeśli poród nastąpi wcześniej, zwolnienie jest przerwane i zaczyna się macierzyński (od dnia porodu). Jeśli zwolnienie się kończy, a Ty jesteś "na nogach", musisz iść po kolejne do swojego lekarza (tak powinnaś umawiac się na wizyty). Na IP raczej nie wystawią Ci zwolnienia jeśli jesteś pod opieką swojego gina.

Mam pytanko zwiazane z ubezp. na pasku który dostalam z pracy waznosc minela wczoraj,dzis musze jechac na IP a nie mam ubezp:-(wczoraj dzwonilam do swojej kadrówki a ona mi powiedziala ze paski beda regenerowac we wtorek, to mam teraz chodzic ze szwami które mnie coraz bardziej ciagna bo jej sie nie chce paska zregenerowac? Ale wczoraj byla u mnie kumpela i powiedziala ze kobieta w ciazy i pologu jest chroniona i nie potrzebne ubezp czy to prawda? co mam zrobic?

Phelanio, przepisy o niewymagalności ubezpieczenia dotyczą głównie porodu, nie jestem pewna, czy pozostałych świadczeń również, nie ma to jednak znaczenia. Gdziekolwiek pójdziesz, pracują tam ludzie i trzeba wierzyć, że normalni ludzie. Idź więc i jeśli ktoś Ci zakwestionuje przeterminowanie świstka (ale dopiero jak się czepią) powiedz zgodnie z prawdą, że będziesz go miała we wtorek i wtedy im dostarczysz. Na 99,9% nikt Ci nie zrobi problemu. Tę 1/10 procenta zostawiam na wypadek gdybyś spotkała jakieś wyjątkowo wredne i nieużyte babsko, czego Ci nie życzę :)

Generowanie kwitów w pracy niekoniecznie musi być związane z brakiem chęci kadrowej. Czasem uzgadnia się ZUSy do ostatniego momentu, choć dlaczego nie może tego wydrukowac już w poniedziałek, a dopiero we wtorek - nie rozumiem :)

Zgłaszasz dziecko Ty albo M. Jak będziesz mieć pesel piszesz wniosek o zgłoszenie dziecka (dane) do UBEZPIECZENIA ZDROWOTNEGO z dniem (data złożenia podania).
Ona zgłasza to do ZUSu na druku ZUS-ZCNA, który potem powinnaś mieć jako potwierdzenie ubezpieczenia dziecka (wraz z aktualnym RMUA).

Witam, jestem również ciężarówką grudniową i czekam na moje Szczęście. Podglądam Was systematycznie ;-). Mam pytanie czy jak ojciec idzie na ten dwutygodniowy urlop ojcowski to mi się skraca macierzyński? czy jak Mały sie urodzi to ja mogę być na macierzynskim, a tatko z nami w domu 2 tyg na ojcowskim?

Witaj,
Ojcu przysługuje wiele przywilejów po urodzeniu dziecka. Z reguły na początku korzysta się z zasiłku opiekuńczego (często również 2-tygodniowego) - opieka nad zdrowym małym dzieckiem z powodu choroby żony (płatne jak za chorobowe - 80%, druk wystawia lekarz). Urlop ojcowski to uprawnienie 2-tygodniowe, które na początku miało być wykorzystywane po zakończeniu macierzyńskiego, ale czytałam że nie ma podstaw prawnych do takiej interpretacji i obecnie uważa się, że może być wykorzystane jednocześnie z urlopem macierzyńskim matki.
Jest jeszcze coś, co nazywa się popularnie "tacierzyńskim" i ma miejsce wtedy, kiedy matka rezygnuje z części urlopu macierzyńskiego i część tę przejmuje ojciec.

Poza tym, jeśli urodzisz w tym roku, mąż ma prawo do końca grudnia do 2 dni dodatkowego pełnopłatnego zwolnienia z tytułu opieki nad dzieckiem (wniosek u pracodawcy na podstawie kodeksu pracy).
(Oczywiście to uprawnienie nie zanika w przyszłym roku, ale chodzi mi o to, że przysługuje 2 dni w roku kalendarzowym, i jeśli nie zostaną wykorzystane w grudniu, przepadną).

Hej potrzebuje pomocy:)

Jak sie okazuje umowa o prace konczy mi sie z koncem roku, mam rok ciagłości w pracy czyli przez 5 miesiecy bede na urlopie macierzyńskim. Co z ubezpieczeniem moim i Lenki?? musze teraz sie rejestrowac w urzedzie pracy? czy z tytułu urlopu macierzyńskiego jestesmy objete jakims ubezpieczeniem??

reklama
Nikuss, z dniem zakończenia Twojej umowy (będziesz wówczas w trakcie macierzyńskiego), o ile pracodawca jej z Tobą nie przedłuży, obowiązek ubezpieczenia przejmuje ZUS. Będziesz musiała im zapewne dostarczyć kopię świadectwa pracy, a pracodawca wysłać ZUS-Z3, na którym będzie odnotowane, że byłaś zatrudniona do 31.12.2011 i że umowa została rozwiązana z tym dniem.
Również w ZUSie złożysz wniosek o zgłoszenie do ubez. zdrowotnego Lenki (na pewno będzie potrzebny skrócony odpis aktu urodzenia i pesel). Od tej pory ZUS będzie wydawał Ci potwierdzenia ubezpieczenia dla celów przedłożenia w ośrodku zdrowia itd.

Proponuję zadzwonić na informację do tego ZUSu, któremu podlegasz i zapytać dokładnie jakie dokumenty masz dostarczyć i jakie wnioski wypełnić oraz co ewentualnie masz mieć od pracodawcy - tak, żebyś nie musiała jeździć 2 razy. Pracodawcy też proponuję przypomnieć, że po zakończeniu umowy powinien przesłać do ZUSu zaktualizowane ZUS-Z3.

Dopóki jesteś na macierzyńskim nie możesz się zarejestrować w urzędzie pracy - nie jesteś przecież osobą poszukującą pracy.

Ostatnia edycja:
Do góry