reklama
jest dokladnie tak jak pisze Mła ze zgłoszeniem dziecka zgłasza się je w USC w miescie gdzie sie rodzilo i to ono będzie wydawało akt urodzenia bobasa
a co do zameldowania to tez racja Klariss melduja odgórnie tam gdzie matka chyba ze zglosisz inne miejsce zameldowania
a co do zameldowania to tez racja Klariss melduja odgórnie tam gdzie matka chyba ze zglosisz inne miejsce zameldowania
słuchajcie, a jak to właściwie jest z becikowym? mam ambitny plan, że mi becikowe podratuje troszke budżet na święta i zastanawiam się ile czasu czeka się na wyplacenie tej kwoty. Wie któraś z Was może jak to wygląda?
mamaOskarka
Fanka BB :)
Moja koleżanka czekała miesiąc na becikowe od momentu zgłoszenia w opiece.
klariss1
Błażej & Kacper Team ;D
u nas uwinęli sie z becikowym bardzo szybko, bo około tydzień, także bardzo sprawnie,ale trzeba pamiętać, że żeby złozyc wniosek o becikowe trzeba mieć akt urodzenia, więc w pierwszej kolejności należy sie wybrać na wycieczkę do Urzędu Miasta (Gminy)....
Ja lepiej nie napiszę na co przeznaczyliśmy pieniądze z ubezpieczenia i z becikowego, ale powiem tylko tyle, że to był jeden z podstawowych zakupów na nasze wesele;-) Wtedy były takie wydatki, ale Błażejek nie "ucierpiał" na tym, ze rodzice jego becikowe wydali w taki a nie inny sposób, bo już wszystko co potrzebne miał zakupione przed porodem, a na szczepienia przeznaczyliśmy też dośc sporo pieniążków, ale to juz na bieżąco z wypłaty
Oczywiście zgadzam się, że w niektórych przypadkach (skrajnych, patologicznych) to te pieniądze powinny być dawane dziecku w formie rzeczowej, właśnie np. szczepionki, a nie w formie pienięznej, ale niestety nikt tego nie nadzoruje, a szkoda
Ja lepiej nie napiszę na co przeznaczyliśmy pieniądze z ubezpieczenia i z becikowego, ale powiem tylko tyle, że to był jeden z podstawowych zakupów na nasze wesele;-) Wtedy były takie wydatki, ale Błażejek nie "ucierpiał" na tym, ze rodzice jego becikowe wydali w taki a nie inny sposób, bo już wszystko co potrzebne miał zakupione przed porodem, a na szczepienia przeznaczyliśmy też dośc sporo pieniążków, ale to juz na bieżąco z wypłaty
Oczywiście zgadzam się, że w niektórych przypadkach (skrajnych, patologicznych) to te pieniądze powinny być dawane dziecku w formie rzeczowej, właśnie np. szczepionki, a nie w formie pienięznej, ale niestety nikt tego nie nadzoruje, a szkoda
Ostatnia edycja:
reklama
kota-behemota
Q & H team
dziewczyny, zastanawia mnie jak ZUS wypłaca świadczenia macierzyńskie, bo automatycznie w dniu porodu przechodzimy na urlop macierzyński i chyba zmienia się czas i okres za który dostajemy od ZUSu "wypłatę". Teraz jest to uzależnione od długości zwolnienia lekarskiego i kasę dostajemy różne, wiadomo. A jak to jest na macierzyńskim? Pieniądze wpływają na konto normalnie pod koniec miesiąca, jak wypłata?
Podziel się: