reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ZOSTAŁAM MAMĄ ♥ - o zdrowiu, opiece i pielęgnacji dzieci

Tak mi sie teraz wspomnialo ze Kacper po Cebionie strasznie nam ulewal (wrecz wymiotowal), a po odstawieniu sie to unormowalo. Wiec moze te krople maja taki wplyw na brzuszek?

reklama
Tak mi sie teraz wspomnialo ze Kacper po Cebionie strasznie nam ulewal (wrecz wymiotowal), a po odstawieniu sie to unormowalo. Wiec moze te krople maja taki wplyw na brzuszek?

coś w tym musi być bo moja Emi dzisiaj rano dostała i też ulała a wręcz zwróciła całe mleczko, Julka nie ale Emilka tak. Dobrze Patra ze o tym napisałaś bo bym się martwiła co jest grane. A jakieś jeszcze skutki uboczne są żelaza i tych kropli?

Zbyt duza ilosc zelaza moze tez zatwardzac, te mamuski ktore z anemia walczyly wiedza po sobie jakie problemy mialy z kupa. U maluszkow moze byc tak samo. W mm tez sa witaminy, zelazo itp, moze w sumie dostaja ich za duzo i stad problemy?

My już z powrotem. Otóż Lenka ma trochę za niski poziom erytrocytów, hemoglobiny i hematokrytu. W związku z tym żelazo zwiększyć z 1ml do 1,5ml na kolejne 5 tygodni, reszta jak było - pół tabsa kwasu foliowego i 4 kropelki cebionu. A Lenka ciśnie z wagą - 3700g ma :-p

Agucha
, szczerze mówiąc Lenka nie ulewa. Raz jeden jej się zdarzyło jak ze szpitala wychodziłyśmy i wsadziliśmy ją w fotelik. Płaczliwa też nie jest, płacze jedynie jak jest głodna i czasami jak ciśnie kupę. Boję się, że może się to zmienić przy zwiększonej dawce żelaza, niby 1,5ml, ale jak się nabiera w strzykawkę, to wygląda na całkiem sporą ilość. Jednak wiadomo, wszystko zależy od dziecka. Tak jak pisałaś od swoich dziewczynkach, Emi ulała a Julka nie. Oby nam się z tymi dzieciaczkami unormowało...

Patra
, super, że wspomniałaś o tym cebionie:tak:. Szczerze wam powiem, że myślałam, że jak mi nakapie o 2 kropelki więcej na łyżeczkę, to się nic nie stanie - w końcu witaminki. Ale lekarka nam dziś powiedziała, ze 6 kropelek przykładowo, to dopiero w okolicach 5 miesiaca można zapodać...:sorry:

Asiu pięknie Lenka waży :) Oby tak dalej :)
agucha mam nadzieje, że Wam się wszystko unormuje.

My dziś byliśmy u pediatry bo nam spokoju nie daje to pojekiwanie, jęczenie, stękanie i przerażające inne dźwięki wydawane przez Emi w dzień i w nocy (ale teraz wiem, że większośc to przy kupce czy gazach), ale znowu uslyszeliśmy , że to normalne...Emilka ładnie chyba przybrała bo ma 3270 (przy wyjściu ze szpitala miała 2870) więc 400 gram w 2 tygodnie to chyba spoko. Ale dostaliśmy też skierowanie do chirurga bo małej krwawi pępuszek a kikut odpadł już w 8 dobie (chyba nawet ja go zahaczyłam przy przebieraniu:-() no, ale okazało się, że nie jest źle. Po prostu coś tam zostało w srodku pępowiny i musimy przemywać spirytusem rozrobionym i za tydzień do kontroli.
Jejku wiem, ze Emcia kończy dopiero dziś 2 tygodnie i ma niedojrzały jeszcze przewód i łaknienie itd , ale te dźwięki nas przerażają. Pierwszy tydzień ich nie było, spała jak suseł. Dziś noc zarwana - 2 godziny spała. Teraz od kilku h też te dźwięki no masakra;)

Ania-aneczka nasze szkraby są prawie rówieśnikami i ich objawy są podobne:) A podajesz małej jakieś krople na wzdęcia? jesli tak i to nie działa to może odstaw białko tak jak ja. u nas te jęki i inne dzwięki się zmniejszyły. Podejrzewam że po kroplach ale białka też nie jem.

Dziewczyny mam pytanie: Ada ma okresy, kiedy po karmieniu w ogóle nie może się uspokoić. Nie są to kolki bo mała się nie pręży, ale jak się rozedrze to mam ochotę wyć razem z nią. Teraz akurat zasnęła mi na brzuszku i jest spokój, ale nie ukrywam, że boję się nocy :-( Jak uspokoić płacz takiego maluszka, nie wiem co może jej dolegać. Czuję się taka bezsilna. :-(

aneczko, u nas nadal są te stęki i jęki, głównie w nocy, spać nie można haha

a Ala waży dokładnie tyle, co wasza Emilka :) dzis odstawiłam nabiał, bo mnie stresuje ulewanie, potrafi nie ulać cały dzień, a są dni, że b. ulewa :( Nabiał kocham, mam nadzieję, że to nie on jest winny

w pon. przychodzi do mnie położna, zapytam o to ulewanie, chociaż już sporo poczytałam i postanowiłam się nie stresować póki co.

Witam i przepraszam, że nie czytam tego co było wcześniej, ale nie dam rady :zawstydzona/y: Dziś o 12 wróciliśmy do domku, a ja mam jeszcze kilka wątpliwości i nikt tak nie doradza jak Wy :-)
Kiedy można dziecku obciąć paznokcie? Jagusia się tak podrapała, że aż szkoda mówić, a niedrapki zdejmuje lotem błyskawicy:-(
Czy my możemy jeść pomidory i ogórki świeże? marzy mi się cokolwiek takiego po cesarskiej diecie ;-)

reklama
Mea - ja to ja to nadal dwupak zapiety pod samą szyje jestem, wiec nie z doświadczenia pisze, w jakiejs z ksiązek ktora czytałam było napisane ze juz po kilku dniach mozna śmiało obcinac paznokietki, a w kolorowym pisemku dla mam radzili nawet nożyczki/obcinaczki do szpitala zabrac bo sie dzieciaki mogą z dłuuugimi paznokietkami urodzic.
Jeśli chodzi o mnie, ja jeśli zauważe że trzeba obciąc nie bede czekała bo szkoda żeby się mi dzidzia cała podrapała. Takie moje zdanie. Pewnie co mama to opinia.

Do góry