to już mało, to końcówka żółtaczki fizjologicznej (wątroba jest jeszcze malo wydolna, nie jest w stanie sprzężyć całej bilirubiny), ale ten poziom to już nic niepokojącego , nie martw się, dużo dzieci tak ma, niedługo zupełnie zniknie
reklama
Viola1978
Fanka BB :)
Dziecku karmionemu piersią żółtaczka może się utrzymywać dłużej. gdy moja córka miała w 6 tyg. poziom bilirubiny 7, lekarz zalecił odstawienie od piersi na 2 doby. podziałało. żółtaczka się całkowicie cofnęła.
No tak, ale to jest tylko próba. Takie próby robi sie w celu określenia, czy jest to właśńie żółtaczka noworodków karmionych piersią czy jest jakieś inne źródło. Odstawia sie malucha na 2-3 dni od piersi i sprawdza poziom, jak spada, to można dziecko normalnie przystawić z powrotem, poziom bilirubiny potem znowu narasta, ale nie jest to niepokojace. A jak po odstawieniu poziom bilir. się utrzymuje, to szuka się innych przyczyn. Mało kto takie próby robi, bo to mordęga, jak jest doświadczony pediatra, jest w stanie ocenić po stopniu nasilenia żółtaczki, jaki jest mniej więcej poziom a inne przyczyny zdarzają się bardzo bardzo rzadko.
dib2
Mama Sary - 06.12.2008r.
Staraj się może cześciej wychodzić na dwór, światło dobrze działa na żółtaczke. Nie martw się na zapas, tak jak piszą koleżanki to nic nie pokojącego. Sara w drugiej dobie miała 16, a w dniu wypisu ( 5 doba) 13.
dib2
Mama Sary - 06.12.2008r.
Położna powiedziała mi że mam wystawiać do okna (Sara urodziła się w zime i zabardzo nie mogłam z nią na długo wychodzić), lub przebywać z nią w najsłonieczniejszym pokoju w domu
Moja córusia w dniu wyjscia ze szpitala miała poziom bilirubiny 13 i mieliśmy tylko chodzic co 2 dzień na pobranie krwi( nie bylo to dla mnie meczace bo wolałam chodzic tak niz lezec z mala w szpitalu bo z powody wczesniej odchodzacych wod plodowych lezalam na ocp 2 tyg. myslalam, ze dostane juz depresji bo trafilam w czasie gdy byl strajk poloznych i nie mial sie kto zajac rodzacymi i noworodkami). Musiałam tylko Sandrunie wystawiac na sloneczko,tzn.otwierać okno, zciagnac firanki a jak sloneczko zaszlo to przykrywac małą zeby nie zmarzla i tak obylo sie bez wizyty w szpitalu i naswietleń. zółtaczka utrzymywala sie miesiac i samo przeszło należy pamiętać ze 80%dzieci ma żółtaczkę. Nie ma co sie martwic wszysto będzie dobrze.
Sandra1287
Sandrusia
byłam dzis u pediatry poniewaz moja 2 miesieczna corka ma jeszcze zażułcona buzie pediatra stwirdziła ze musze udac sie na badania aparatem naskórnym okaze sie czy poziom bilirubiny jest wysoki czy tez niski jezeli bedzie wysoki to musze dziecku zrobic badanie krwi i moczu
reklama
Sandra1287
Sandrusia
moja córka ma 2 miesiace i dopiero teraz idziemy na badanie aparatem naskórnym bo ma jeszcze zazółcona buzie troche dziwne ze tak dlugo ale podobno tak sie zdarza
Podziel się: