reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zmiany Na Skorze

reklama
Aga J pisze:
Natalka ma prawie 11 miesięcy i od ponad pół roku pojawiały się u niej co jakiś czas szorstkie place (szczególnie na łokciach i nóżkach).Raz było dobrze i znów się pojawiały. Obecnie lekarka zaleciła nam kąpać małą w Oilatum - emulsja. Mała ma bardzo suchą skórę, jak ją rozbieram do kąpania jest prawie cała biała. Dodatkowo ostatnio pojawiły się maleńkie krostki na policzkach [...]

Mam jeszcze jedno pytanko - czy oliwkujecie swoje dzieci? Bo nam już lekarka nie kazała.
Kiedy może być poprawa po kąpieli w Oilatum?

Aga J takie objawy jak Twoja Natalka, moja Julia miała właśnie po oliwce, od kiedy zmieniłam oliwkę na balsam po kąpieli, problem zniknął.

Moj synek tez jest alergikiem i mamy spore kłopoty ze skorką, u nas oilatum nie pomagał (ani emulsja ani krem) , dermatolog polecił nam A- dermę Exomega(zel do kąpieli+ balsam do ciała)- i faktycznie rewelacyjnie pomaga tyle ze wydatek spory bo za oba specyfiki ok 90 zł
Co do oliwek zgodzę sie w zupełnosci, ze u dzieci z problemami skornymi bardziej szkodzą niz pomagają ( wysuszają jeszcze bardziej skórkę) my przez pewien czas stosowalismy zamiast oliwki parafinę w płynie (do kupienia w aptece ok 3 zł, zresztą oilatum tez jest na bazie parafiny) ale teraz tylko stosujemy A-dermę i jest dobrze

czesc
ja tez mam problem z sucha skórą dziecka i lekarz zalecił kosmetyki oilatum (mydło też nie tylko płyn do kąpieli) a po kąpaniu smarowanie ciekłą parafiną(do nabycia w aptece) powiedział że oliwki mogą podrażniać delikatną skórę podobnie jak kremy bo zawierają różne substancje zapachowe a parafina jest od tego wolna.

parafina ma jeszcze jeden plus jest dużo tańsza od oliwki a efekt nawet lepszy

Mój syneczek był przenoszony, po porodzie skóra strasznie mu się łuszczyła. Lekarz zalecił kompiele w Oliatum oraz smarowanie kremem także Oliatum. Sucha skórę wyleczyliśmy po około miesiącu czasie. teraz małego myję mydłem Oliatum i smaruję oliwką Bambino. Ale ostatni niestety zauwarzyłam że na twarzy oraz pod kolanami jego skóra jest strasznie sucha. Nie wiem z czego powinnam zrezygnować ?? Czy z tego mydła czy nie smarować małego oliwką? Nie wiem co mam robic!!!! Podpowiedzcie mi !!!

cześć,
my stosowaliśmy różne metody i efekty były takie sobie. Od ok miesiąca używam płynu do kąpieli z oliwką nivea i skóra synka jest idealna. Nie używamy żadnych więcej kosmetyków na codzień. Najwyżej gdy mu się pupa zaczerwieni to używam sudokremu.
Pozdrawiam
Giza

koteczek pisze:
Nie wiem z czego powinnam zrezygnować ?? Czy z tego mydła czy nie smarować małego oliwką? Nie wiem co mam robic!!!!  Podpowiedzcie mi !!!

Odstaw najpierw oliwkę, stosuj dalej mydło. Jak nie nastąpi poprawa odstaw mydło i stosuj oliwkę. Bedziesz miała odpowiedź...być może oba mają niekorzystny wpływ, albo kompozycja tego konkretnego mydła z tą konkretną oliwką.

Jeśli mam zrezygnować z oliwki to czym mam dziecka skóre smarować po kąpieli ?? A ta parafina o której pisałyście jest dobra ??

Ja smaruję Julię lawendowym mleczkiem do ciała Johnson's Baby i skórka jest aksamitna, ale podobno dużo dzieci ma uczulenie na kosmetyki Johnsona, więc może lepiej wypróbuj tą parafinę.

reklama
ja osobiscie miałam sucha skórę i dermatolog przepisał mi właśnie płyn do kąpieli Olilatum. Po kapieli nie stosowałam zadnych oliwek. po 2 tygodniach skóra była super! :laugh: mi naprawde pomógł ten srodek ;D Juz nie mam kłopotu ze skóra ze 2 lata. Teraz uzywam oliwki lub balsamu i jest dobrze.
Mój synus na szczeście nie ma problemu ze skóra :laugh:

Do góry