dorodi
Zaciekawiona BB
Nie to nie licytacja. Tylko czasem warto popatrzeć z innej strony, ZD mają dużo ale myślicie że autyści nie ? mój ma CT1insulina do końca życia, koleżanki ma padaczkę i autyzm to są choroby towarzyszące autyzmowi (poczytajcie) i zagrażające życiu , o tym rzadko się mówi. Każda choroba na podłożu genetycznym (bo podejrzewam że w końcu może ktoś do tego dojdzie że to jakiś gen) niesie za sobą choroby towarzyszące. Dzieciaki z Zespołem Downa rzadko umierają po porodzie , nie wiem kto ci takich rzeczy naopowiadal ale to jakieś bzdury. Ja mam dziecko już 6 letnie, dobrze że twoje funkcjonuje dobrze. Ja za swoje muszę myśleć, na ulicy w sklepie wszędzie! Więc to ty nie wrzucaj wszystkich z autyzmem że są funkcjonujący bardziej niż ZD . Chłopczyk z moim chodzi do przedszkola ZD to wszystko potrafi a mój nawet połowy... I to nie zależy od stopnia ćwiczeń tylko rzeczy odbieranych przez mózg. Więc pamiętaj że perspektywa każdego jest inna i doświadczenie.Ooo niee! Jak można porównywać dwie zupełnie różne choroby. I wyczuwam w Twoim poście jakiś rodzaj licytacji. Każdy ma problemy i trudności i nikt nie powinien ich umniejszać, mówiąc "przestań, to ja mam gorzej!". Widać, że mimo wszystko nie masz zbyt dużej wiedzy o zaburzeniach ze spektrum autyzmu...Jak sama nazwa wskazuje jest to spektrum, więc objawów i stopni nasilenia jest dużo. Moja córka ma zdiagnozowany autyzm i nie muszę za nią myśleć. Jest bardzo inteligentna, samodzielna, bardzo pomysłowa, ogarnia zależności przyczynowo-skutkowe, pięknie czyta emocje, poznawczo ponadprzeciętna. Nie można wrzucać wszystkich do jednego worka! Osoby z zespołem Downa mają inne trudności, choroby współistniejące, ciągłe wizyty u specjalistów. Czytałaś wcześniejsze wypowiedzi? Dlaczego dzieciaczki z ZD umierają po porodzie skoro jest tak fantastycznie? To się nazywa ignorancja!