Dziewczyny, wiecie może czy w ciąży można jeść żelatynę (wieprzową)? Np. jako składnik galaretki/ciasta. Jakby nie patrzeć to produkt odzwierzęcy, więc zastanawiam się czy żelatyna w proszku może zawierać bakterie takie jak toxoplazmoza czy listeria? (pewnie głupie pytanie, ale kompletnie nie wiem jak się robi żelatynę i czy tam jest obróbka termiczna?)
reklama
loumarie
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 14 Marzec 2024
- Postów
- 341
W przetwórstwie, żeby powstała żelatyna, podgrzewa się kolagen.
Jeśli robisz galaretkę owocową, no to zalewasz proszek gorąca wodą, prawda?
Więc w zasadzie, to jest produkt odzwierzęcy potraktowany dwukrotnie gorącym - na produkcji, żeby wytrącić + przez Ciebie w domu, gdy robisz sobie galaretkę.
Jeśli robisz galaretkę owocową, no to zalewasz proszek gorąca wodą, prawda?
Więc w zasadzie, to jest produkt odzwierzęcy potraktowany dwukrotnie gorącym - na produkcji, żeby wytrącić + przez Ciebie w domu, gdy robisz sobie galaretkę.
olka11135
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 11 Wrzesień 2021
- Postów
- 25 705
Myślałam o zrobieniu ciasta, gdzie dodaje się też żelatynę, ale nic się tam nie podgrzewa![]()
Ja się tak boisz to użyj sobie wegańskiego zamiennika np agar, pektyna, tapioka czy żel jabłkowy
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 28
- Wyświetleń
- 8 tys
Podziel się: