reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zęby idą....czyli jak radzicie sobie z ząbkowaniem u malucha?

reklama
ja czytałam że wiek ząbkowania u dziecka jest uwarunkowany genetycznie i jeśli rodzice albo chociaż jedno z nich późno zaopatrzyło się w uzębienie to po naszym maluchu też nie należy się spodziewać wczesnego ząbkowania:tak:. my z mężem pierwszymi ząbkami mogliśmy się pocieszyć w 8 i 10 miesiącu. Nasz Szymonek z dolna jedynką wystartował w wieku 7,5 miesiąca:-) i druga jest już w natarciu:-):-)

U nas pierwszy ząb wyszedł 19 marca(bezobjawowo)następny 25 marca(bezobjawowo),a kolejny 19 kwietnia(było trochę marudzenia)potem wyszły jeszcze dwa w miarę spokojnie,a teraz jest kosmos mała ciągle w nocy płacze widać już zarysy zębów ale nie chcą się przebić.Dlatego mogą to być ząbki,oczywiście jak bardzo się niepokoisz to idź do lekarza.Tak jak napisała agamal nie musisz czekać 2 tygodnie.I daj znać co tam lekarz powiedział.

A u nas dzis mala zmiana...mala rano marudzila lecz mleka nie tknela:no:dalam jej deserek z odrobina kaszki i zjadla,potem ladnie wypila soczek i nie marudzi juz bo teraz wydaje mi sie ze marudzila z glodu:baffled:ale mlekiem pluje.:wściekła/y:dzwonilam dzis do lekarki,ale powiedziala ze narazie wlasciwie to nic sie nie dzieje i mam przyjsc gdy wcale nie bedzie chciala jesc ,lub bedzie miala temp.mieszkam w szwecji i u nas lekarzy tacy wlasnie sa:angry:..nawet jak dziecko ma katar to odsylaja do domu bo nie ma temp.!!!

Ostatnia edycja:
Podobno jest taki zabawny wzór ale to raczej średnie gdzie ilość zębów równa sie ilość miesięcy - 6 :)
Gajce wyszły prawie jednocześnie 2 ząbki 2 tyg temu czyli jak miała 6.5 miesiąca

Mojemu synkowi wyszły dwa dolne ząbki prawie jednocześnie, zupełnie bezobjawowo i zupełnie nieoczekiwanie jak miał niespełna 4 miesiące i na tym narazie koniec.

Mój Młody chyba dosyć szybko zaczął ząbkować - i my nawet nie odczuliśmy tego... Prawie wcale nie marudził, nie gorączkował itp. Pierwsze kiełki pojawiły się u niego jak miał 5 miesięcy, teraz ma już 16 ząbków (a ma 15 miesięcy). Przy górnych czwórkach troszeczkę gorączkował i miał biegunkę. Zobaczymy jak będzie dalej... Życzę wszystkim brzdącom cudownych i zdrowych ząbków, niezależnie od tego kiedy się pojawiają...

U nas pierwsze ząbki- dwie dolne jedynki pojawiły sie na Walentynki:-) Mały miał 5 miesięcy i 4 dni. Nie było marudzenia, płaczu ani niczego. Do kompletu, w kwietniu zaczęły pojawiać sie na górze- i była jazda bo szły cztery ząbki na raz :szok: :tak: Górne jedynki i dwójki- była biegunka, gorączka, wysypka i wizyta u lekarza. Teraz idą dolne dwójki na szczęście jest spokojnie.

Tak jak wlasnie ja sie dowiadywalam to zalezy od genow ktore dziecko przejelo:tak:.
Maz mial 6 miesiecy jak pierwsze zabki zaczely sie pojawiac a ja jak wczesniej wspomnnialam 9-10 takze nadal czekamy chociaz od paru dni mla slini sie niesamowicie znowu i marudna jest, zobaczymy jak to bedzie;-).pozdrawiamy

reklama
chyba znalazlam przyczyne problemu.Oliwka poprostu zrobila sie okropnie wybredna:no:znudzilo sie jej mleko ryzowe,zbozowe,kukurydziane a dzis wypila ryzowowo-bananowe!i jej smakowalo:tak:niestety smaki sie w sklepie koncza:no:pozdrawiam i dziekuje za rady:tak:

Do góry