reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zęby idą....czyli jak radzicie sobie z ząbkowaniem u malucha?

ja stosowałam.
nie konsultowałam z lekarzem
Ciężko stwierdzić czy działa bo to homeopatia a dowodów na jej działanie nie ma:) kto chce niech wierzy. Wg mnie było lepiej (ale mogła to być zasługa czegokolwiek:)) niekoniecznie camili.
Bezpieczny na pewno jest (bo w homeopati głównym składnikiem jest woda:)
Tylko jest drogi,
Przy założeniu, że dziecko ząbkuje od 5 miesiąca do 15 (u nas bolesne ząbkowanie było do 18 miesiąca i jeszcze 4 zęby przed nami) można pójść z torbami. Ja to stosowałam przy 4 dopiero.

reklama
najgorsze jest to ,że Dentinox też jest drogi, choć wydaje mi się że troszkę nam pomaga :) no nic trzeba to jakoś przecież przetrwać :)

Witam! Nie mam za dużo czasu na przeglądanie forum, więc z góry przepraszam jeżeli już gdzieś o tym było:zawstydzona/y:
Jestem w kropce, moja 2,5 miesięczna Niunia dwa dni temu odmówiła jedzenia z jednej piersi (lewej). Jakoś dawałyśmy radę z drugiej, ale dzisiaj już nie chce też drugiej:-( Łapie, pociągnie ze dwa razy, wypluwa i zaczyna marudzić. Zajrzałam jej w buzie bo mam wrażenie, że boli ją przy próbie ciągnięcia. W miejscu dolnych jedynek raczej zmian nie widać (choć pewna nie jestem bo nie wiem jak wyglądało to np. wczoraj) bo na zęby to chyba za wcześnie, ale w lewej strony na wysokości kłów na dziąśle są dwie małe białe plamki, a dziąsło jakby trochę spuchnięte. Dodam, że próbowałam delikatnie te plamki zmyć, ale nie da rady:no: Pomóżcie, co to może być, jakieś pleśniawki, stan zapalny, zęby??? Miała któraś z Was coś podobnego?

Aneta1025 jeśli chodzi o plamki na dziąsełkach mogę coś powiedzieć od siebie, gdyż moj maluch miał podobna sytuację kilka dni temu. Również zauważyłam maleńką, białą plamkę. Nam pojawiło się to na gurnym dziąśle w miejscu dwójki. Z początku równiez myślałam, że to pleśniawka, aftka czy nawet ząbek. Ta plamka utrzymywała sie przez około trzy dni (żeby Cie nie skłamać), próbowałam to masować, sprawdzać co jakiś czas czy twardznieje, puchnie itp ale żadnych zmian nie było, nie była też wyczuwalna pod palcem i po 3 dniach zniknęła sama. NIe stosowałam niczego specjalnego na to oprócz "dentonox" na ząbkowanie (bo u nas ten etap sie rozpoczął). Myślę że w jakiś sposób Cie uspokoiłam ;) Życzę wytrwałości i ściskam ciepło :))

Witam
dziewczyny jak długo można podawac nurofen?
sluchajcie moja mała ma 18mc i okropnie znosi ząbkowanie-pierwsze 4 zabki dostała dopiero w 13 mc-naraz ,pózniej było troche lepiej ale idą czwórkami zawsze teraz ma 8 zabków i znowu cztery naraz sie przebijają-masakra ja już nie wiem co dawac-smaruje dentinoxem,bobodentem,dawałam camilie czopki viburcol -odrazu kopa rzadka żeby niewiem jak pchac czy trzymac pupke i tak wydali:( daje nurofen na noc i czasem w dzień bo w nocy praktycznie nie spimy:(
no.gif
tak wali głową o łóżko,płacze,całe rączki pcha do buzi,rety co robic?
i jak długo można ten nurofen stosowac? na kilka godzin w nocy pomaga,a co to jest teetha-to jakaś maśc? czy pomaga?
dziękuje za rady
Małgorzata

Gorzata2009 ja na ząbkowanie stosuję dentinox, mroże gryzaki, masuje specjalną szczoteczką gumową dziąsła i kilka razy dziennie nacieram delikatnie dziąsełka miodem. Powiem że u nas miód chyba sprawdza sie najlepiej. Ale słyszałam, że miod to silny alergen wiec jeśli chcesz wypróbowac ten sposób najpierw sprawdz czy Twoją małą nie uczuli, u nas nic sie nie działo :)) Pozdrawiam

hehe niesamowite, a podobno to XXI wiek ;-) Uśmiałam się. Że też czaszka nie pęka ani nie otwiera się osobom, które wierzą czy wymyślają takie rzeczy - a wszystko to z przegrzania mózgu spowodowanego przez takie koncepcje, który przez temperaturę zwiększa swoją objętość, wszak rozszerzalność temperaturowa to powszechnie znane zjawisko hehehe ;-)

Erapegirl, wszystko będzie dobrze z maleństwem i jego ząbkami, nie martw się, znam sporo przypadków dzieci, którym ząbki wychodziły późno i wszystko jest z nimi ok.
a jednak prawda bo tak zmarł brat mojej teściowej dokładnie z takiej przyczyny...

mamy juz pierwszego ząbka !!!:-):-):-)
na co dzień stosujemy dentinox na przemian z moidem a w sytuacjach krytycznych panadol w syropku.

reklama
Witam!

Mam do Was pytanie. Moja córcia ma 10 miesięcy i jeszcze ani jednego ząbka, oczywisćie sie tym narazie nie martwie ale zastanawiam sie czy bóle brzucha i wzdęcia w nocy mogą być na ząbkowanie ? czy to tylko zła dieta ? może głupie pytanie ale sama nie wiem co o tym mysleć.

Do góry