reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

Ja dzisiaj robiłam Nadii badania (m.in. proteinogram, chlamydię pneumonie, Ige itp.).Dziś odebrałam morfologię,ma podwyższone białe krwinki (jest zdrowa),podwyższone próby wątrobowe( jest już ponad 2 tyg. po infekcji),obniżone żelazo,na pozostale wyniki muszę czekać około tygodnia,ale te co odebrałam mnie martwią i jutro wybieram się z małą do lekarza w celu konsultacji :-(
Za tydzień Nadia ma bilans roczniaka, o żadnych szczepieniach na tą chwilę mi nie wiadomo

reklama
jak wysokie ma te krwinki biale...Mateusz miesiac temu mial 30 tysiecy przy normie do 11 i go zostawili wtedy w szpitalu ..bo tzn ze infekcja w toku....:-( z tego co mi mowil krwinki ak z dnia na dzien nie wracaja do normy...Mateuszowi w 3 dobie spadlydo 17...ale drugi raz nie powtarzalm badan bo mam pediatre pipe ....zmienilam ja i niedlugo wybiore sie do nowej i poprosze o badnaia kontrolne

jak wysokie ma te krwinki biale...Mateusz miesiac temu mial 30 tysiecy przy normie do 11 i go zostawili wtedy w szpitalu ..bo tzn ze infekcja w toku....:-( z tego co mi mowil krwinki ak z dnia na dzien nie wracaja do normy...Mateuszowi w 3 dobie spadlydo 17...ale drugi raz nie powtarzalm badan bo mam pediatre pipe ....zmienilam ja i niedlugo wybiore sie do nowej i poprosze o badnaia kontrolne
12,2 przy normie do 10.Nadia jest zdrowa,gdyby miała jakąś infekcję,to bym się nie przejmowała,ale podwyzszone białe krwinki sugerują stan zapalny,cały "problem" polega na tym,że ona jest zdrowa.

Agnieszka oby wszystko bylo ok u Nadii

Katagorka oby wszysto sie wyjasnilo u Gabrysi

Co do szczepien to jeszczenie mielismy mmr ale jestem tego zdania jak marzena ze jak juz zaczelam to zaszczepic albo nie szczepic wcale.

Mozna zrezygnowac ze szczepionki mmr jesli juz zaczelismy szczepienia?

5 lat temu szczepilam Wiktora mimo ze mial problemy z napieciem miesniowym,niestety nie wiedzialam ze nie powinnosie szczepic takich dziieci,niestety czasu nie da sie cofnąć...

agulam szczepionka mmr to nowe szczepy, nie były wcześniej podawane, więc nie jest to dawka przypominająca (to tak jak z pneumokokami, inna bajka), wcześniej szczepiłyśmy na polio, błonicę, tężec, krztusiec, gruźlicę i żółtaczkę - to były 2/3 dawki przypominające. MMR to różyczka, świnka, odra - zupełnie inne - jak nie podasz, to nie podasz, nie zaprzepaścisz niczego, co było wcześniej.
Ja się więc nie zgodzę z teorią, że jak ładować, to wszystko od początku do końca, bo się zaczęło. Można tych bardziej niebezpiecznych uniknąć jak sie chce (mmr i priorix ma takie opinie). Na pneumo i meningo też nie wszytkie szczepiłyśmy, często właśnie z tych względów - nie obciążać organizmu.

Ostatnia edycja:
my dzisiaj idziemy na bilans. ciekawe jak zareaguje nasza lekarka na to, że nie chcę szczepic priorixem...

reklama
agulam, lenka ja tez nie jestem za teorią, że jak szczepić to ładować wszystko. W mojej wcześniejszej wypowiedzi chodziło mi o to, że jak na początku podjęło się decyzję, żeby szczepić dziecko to wg. mnie nie powinno się doszukiwać złych stron szczepienia i nakręcać się od razu że dziecko na pewno będzie miało odczyn poszczepienny...czyli na przykładzie: ja jak tylko Nadia się urodziła postanowiłam szczepić na wszystko plus dodatkowo na rota i pneumokoki. Jeszcze kilka dni temu podanie mmr/priorixu byo dla mnie normalnym i naturalnym postępowaniem, bo tak jest w kalendarzu szczepień. Moje wątpliwości zaczęły się jak właśnie zaczęłam się doszukiwać dziury w całym, wertować neta itd. Teraz właśnie nie wiem co zrobić z tym szczepieniem mmr II...miałam też Nadię zaszczepić na meningo ale to juz odpuszczam...

Do góry