reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

reklama
mnie jako dziecko i moją mame zawsze badali w kierunku gronkowca i mówili ze to one wywołują anginę dlatego zdziwiona jestem tymi paciorkowcami co pisze dziunka i faktycznie poczytałam gdziez ze w 70% to paciorkowce ale gronkowce tez..............tu podział
Chorobotwórczość
Gronkowce wywołują u człowieka szereg schorzeń różniących się umiejscowieniem, objawami i przebiegiem klinicznym. Do najbardziej pospolitych zakażeń należą skórne procesy miejscowe (czyrak, trądzik, ropienie ran).
Gronkowcowe zakażenia można podzielić na:

• schorzenia skóry (czyrak, trądzik, zastrzał, pęcherzyca noworodków),
  • schorzenia błon śluzowych i surowiczych (nieżyty błon śluzowych dróg oddechowych, angina, zapalenie zatok bocznych nosa, zapalenie opłucnej, zapalenie opon mózgowych, zapalenie dróg moczowych, zapale¬nie jelit),
  • schorzenia narządowe (zapalenie sutków, płatowe i odoskrzelowe zapalenie płuc, zapalenie wsierdzia),
  • schorzenia limfogenne (zapalenie szpiku kostnego),
  • posocznice i ropowice.

więcej szczegółów można tu poczytać
Gronkowiec złocisty | Pasożyty

Ostatnia edycja:
Oj wolę tego nie czytać
Kacper ma ten szczep wywołujący choroby dróg oddechowych...najłagodniejszy.pO antybiotyku wybiorę się znów na wymaz.
Oby ten antybiotyk zadziałał.

To obie wiemy coś nowego bo ja byłam pewna że tylko paciorkowce powodują anginę:-)

Jednym słowem, nic tylko udać się na medycynę by to wszystko ogarnąć. A Ty Gosiulek słuchaj lekarki, bo to ona oglądała dziecie a nie tamten lekarz, Mama dobrze prawi:tak:

Oj wolę tego nie czytać
Kacper ma ten szczep wywołujący choroby dróg oddechowych...najłagodniejszy.pO antybiotyku wybiorę się znów na wymaz.
Oby ten antybiotyk zadziałał.

Tylko musisz odczekac trochę zeby zrobic wymaz po antybiotyku :tak: ale dowiedz sie tam gdzie bedziesz robila wymaz.

Gosiu wiesz ja ostatnio sie wlasnie zastanawialam czy jestescie zdrowi :-( bo jak wtedy pisalas ze po antybiotyku maly jakis niewyraźny to mialam obawy o ktorych pisalam :-(

no ale ZDROWKA!!!! Szkoda tej malutkiej pupci:-(

Ale, ale przecież z gronkowcami to jest tak ze je się tylko zalecza a ma do końca życia. Można tylko leczeniem wzmocnić swój układ immunologiczny aby więcej gronkowiec się nie uaktywnił. A nosicielem się jest i kropka. No i jak to jest z tym zarażaniem? Tak mi się teraz przypomniało bo ciotka parę lat temu to przerabiała, jej lekarz powiedział że będzie go miała do końca życia.

Ale, ale przecież z gronkowcami to jest tak ze je się tylko zalecza a ma do końca życia. Można tylko leczeniem wzmocnić swój układ immunologiczny aby więcej gronkowiec się nie uaktywnił. A nosicielem się jest i kropka. No i jak to jest z tym zarażaniem? Tak mi się teraz przypomniało bo ciotka parę lat temu to przerabiała, jej lekarz powiedział że będzie go miała do końca życia.
Też mi się tak wydawało więc chyba nie ma sensu powtarzać wymazu

Po wizycie u chirurga. Jadra oba w mosznie . Mamy obserwować , czy nie ucieka często choć moze się to zdarzyć i wtedy na kontrole znowu. Poza tym wewnętrzna błona napletka przyklejona (?), ale to rozwojowe i z czasem sie odklei. Poza tym jak mi pokazała jak czyscic siusiaka to aż młody zapiszczał . Bądź to mądry jak pediatra mówi , ze najlepiej tam nic nie ruszac , tylko delikatnie odciągać

reklama
Do góry