reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Od czego mu sie takie coś zrobiło??

Dziewczyny pomyślałam sobie o założeniu nowego watku pt. Pierwsza pomoc. Ja moge osobiście zajać sie zbieraniem informacji o pierwszej pomocy, co myślicie?? Mysle o czymś takim: wyszczególnic rózne urazy, choroby i opisać co zrobić np:

ukąszenie osy/pszczoły-opis co zrobić w takim przypadku
oparzenie
skaleczenie
upadek z łóżka
katar
ugryzienie przez psa
złamanie
zakrztuszenie
biegunka
itp

Watek najlepiej zeby miał spis treści i był bez komentarzy. Kazda z nas pisała by mi na priv lub na zdrowiu jaki uraz/chorobe opisać. Czekam na opinie.

Super pomysl! Jestem za!
Tutaj piszemy o wszystkim, a tam byloby konkretnie, krotko i zwiezlowato:)

Dziunka - moja kol. jest zmarzlakiem i swoje dzieci zawsze grubo ubierala, sama od kiedy pamietam nawet w lato w golfie chodzila:) a dzieciaki jak byly mniejsze to w lato na dlugi rekaw, w wozku przykryte kocem, szook. I tez ja kiedys lekarka op... hehehe
Teraz juz tak nie ubiera, ale moze dlatego ze dziewczyny starsze i jak im goraco to wolaja:)
Tutaj w UK ludzie zahartowani na maxa, laski zima nie nosza rajstop i z imprez w weekendy potrafia na boso wracac do domu jak je szpilki ugniataja hehe. Dzieciaki baaardzo rzadko nosza czapki, skarpetki itp. Jak sie pokazuje slonce (nie wazne czy jest 20st. czy 10st.), dzieciaki porozbierane, ale mamy tez:) No i nawet starsi ludzie rzadziej nosza czapki, zima tylko ciensze plaszczyki i zwykle pantofelki:)

reklama
Dziewczyny, Ilona super pomysł.
Tylko chcę przyznać nieśmiało, ze już jakiś msc temu (KIEDY MAŁY MIAŁ BIEGUNKĘ) proponowałam zeby na zdrowiu np. na 1 stronie napisać co w ostrych przypadkach, np. biegunka i post, może np. taki który może edytować każda mama i dopisywać zalecenia lekarzy itp. Myślę ze lepsza jest edycja 1 posta np. z biegunką niż dopisywanie tego w kolejnych bo znowu to nam się rozleci, katar... itp.
No i oczywiscie Ilonka pierwsza pomoc super pomysł.
Mój post z propozycją obszedł się bez echa :(

Pianistka ja to zmarźluch jestem i pewnie w UK patrzyliby na mnie jak na wariata gdybym w czapkach, kurtkach i rękawiczkach śmigała ;/

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, Ilona super pomysł.
Tylko chcę przyznać nieśmiało, ze już jakiś msc temu (KIEDY MAŁY MIAŁ BIEGUNKĘ) proponowałam zeby na zdrowiu np. na 1 stronie napisać co w ostrych przypadkach, np. biegunka i post, może np. taki który może edytować każda mama i dopisywać zalecenia lekarzy itp. Myślę ze lepsza jest edycja 1 posta np. z biegunką niż dopisywanie tego w kolejnych bo znowu to nam się rozleci, katar... itp.
No i oczywiscie Ilonka pierwsza pomoc super pomysł.
Mój post z propozycją obszedł się bez echa :(

Pianistka ja to zmarźluch jestem i pewnie w UK patrzyliby na mnie jak na wariata gdybym w czapkach, kurtkach i rękawiczkach śmigała ;/

ja przeoczylam twoj post przyznam sie :( nie pamietam ... ale w sumie fajna sprawa za kazdym razem pytamy sie co dac dziecku na katar czy chocby jak ma poczatek biegunki ...

ilona, super!

ostatnio nawet sprawilam sobie taka ksiazke "co robic w naglych wypadkach" reader's digest, tam jest wszystko od pozaru po topienie sie, tylko jeszcze nawet jej nie przejrzalam, a najwyzsza pora...

Dziewczyny, czy w waszych przychodniach jest coś takiego jak bilans rocznego dziecka ?
Bo ja pytałam w mojej beznadziejnej przychodni przy okazji ostatniego szczepienia na pneumokoki o to czy będzie taki bilans i pielęgniarka powiedziała mi że nie, bo jest tak dużo wizyt w pierwszym roku że bilansu nie ma, dopiero kolejne pneumokoki jak skończy 13 miesięcy.

A ja właśnie w ulotce z apteki wyczytałam, że taki bilans powinien być, najlepiej ze skierowaniem na usg brzuszka. Pewnie umówię się prywatnie, bo badanie mojej fantastycznej piediatry polega na zajrzeniu do gardła, pomacaniu brzucha, osłuchaniu, zajrzeniu w pieluchę i 2 koronnych pytaniach:jak dziecko jest karmione i jak się wypróżnia.

Czy u was też to tak wygląda ?

EDIT:
znalazłam krótki filmik o bilansie roczniaka:
http://www.mamazone.pl/tv/film,5513,bilans-roczniaka.aspx
w mojej przychodni sobie tego nie wyobrażam :) więc przynajmniej jasna sprawa, że pójdę prywatnie.

Ostatnia edycja:
reklama
Poczekajcie dziewczyny. Podczas każdego szczepienia wykonywany jest bilans. To jest mierzenie i ważenie dziecka! Oprócz tego lekarz także dziecko ogląda i przynajmniej mój pyta jak je, co je, czy raczkuje czy chodzi i ile ma ząbków itp. To jest właśnie BILANS.

U nas szczepienie w 12 m.ż. razem właśnie z takim bilansem.

Zawsze przecież możecie pójść do dzieci zdrowych aby lekarz obejrzał maleństwo.

Do góry