reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Moja dr powiedziala, ze wit D am dawac co 3-3dzien, a lekarz pediatra u mojego taty, ze to zle jak zaszybko zarasta to pierwsze ciemiaczko, bo niby bole glowy moga byc...

reklama
W pierwszych tygodniach ciemiączka się powiększają. Dopiero potem zaczynają zarastać. Proces ten toczy się powoli, własnym tempem, aby mózg dziecka miał miejsce do wzrostu. Tylne ciemię znika najczęściej między szóstym tygodniem a czwartym miesiącem życia. Zaś przednie – między 10. a 18. miesiącem życia maleństwa. Zbyt szybkie zarastanie ciemion u dziecka może zaburzać prawidłowy rozwój mózgu. Zbyt wolne z kolei bywa sygnałem krzywicy lub niedoczynności tarczycy. Najczęściej jednak takie nierówne tempo zarastania nie oznacza wcale poważnej dolegliwości, tylko jest po prostu waszą cechą rodzinną.

Cytat ze strony Ciemiączko zanim zarośnie - Noworodek - artykuł

nie wiem gdzie wiec tu wklejam fotki Pawełka w aparatach pewnie niektore z was chciały by zobaczyc IMG_0095a.jpgIMG_0094.jpg ta druga minka to zaraz po przebudzeniu :p

nie wiem gdzie wiec tu wklejam fotki Pawełka w aparatach pewnie niektore z was chciały by zobaczyc Zobacz załącznik 258341Zobacz załącznik 258342 ta druga minka to zaraz po przebudzeniu :p

Pawcio robi postępy widzę,nie dość że trzeci ząb ,to jeszcze ładnie siedzi,robię się zazdrosna chyba :-D:-D
Minka smutaśna po przebudzeniu ,pewnie chwilowo tylko:-) aparaciki już mu chyba nie przeszkadają :-),mały dzielny Kłapouchy :-)

A u nas w UK nie sprawdzaja ciemiaczka, tzn. nie mierza. Czy w Polsce taka procedura, czy macie jakies problemy, ze sprawdzacie jak zanika?

Pianista chyba w Polsce juz taka procedura, Badanie ciemiczka jest niemal tak oczywiste jak słuchanie "badanką " bicia serca:)

Acha, jest tak wiele roznic i w opiece medycznej i w rozszerzaniu diety, heh. My mamy kolejna wizyte w szpitalu sprawdzajaca 28.06 po powrocie do UK, ale watpie zeby sprawdzali ciemiaczko.
No a ja chcialam tylko dodatkowo na gruzlice zaszczepic, bo u nas nie szczepia, ale nie wiedzialam czy mala na ospe nie zachorowala wiec odlozylam na kolejna wizyte w PL.

Pianistka różnice są ogromne . Do anszej służby zdrowia nistety mozna miec wiele zastrzezen. Czasem mam jednak wrazenie , ze cos drgneło - szczególnie w profilaktyce..

reklama
nie wiem gdzie wiec tu wklejam fotki Pawełka w aparatach pewnie niektore z was chciały by zobaczyc Zobacz załącznik 258341Zobacz załącznik 258342 ta druga minka to zaraz po przebudzeniu :p

Och, mam ochotę go przytulić i wycałować słodziaczka małego :-) aparaty jakby ich nie było:tak:

A u nas w UK nie sprawdzaja ciemiaczka, tzn. nie mierza. Czy w Polsce taka procedura, czy macie jakies problemy, ze sprawdzacie jak zanika?

U nas na każdej wizycie u chorych czy u zdrowych dzieci zawsze sprawdzanie ciemiączka tak jak osłuchiwanie i sprawdzanie gardła:tak: może nie zwróciłaś uwagi? Lekarz robi to ekspresowo naciskając dłonią ciemiączko.

Do góry