reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie Naszych Dzieci

BUBA podaje Dominice Zyrtec bo lekarka podejrzewa u niej jakąś alergie
I po tym Zytreku jej przechodzi kaszel
Dziś znów Dominika dostała syrop na kaszel ma dalej brać Zyrtec i witaminki.
Bo osłuchowo jest czysta tylko ten nawracający się kaszel i katar.
Już mam dość tego Dominiki kaszlu bo się ciągnie już od Października
Mam nadzieje ze jak się pokaże wiosna to ten kaszel jej w końcu minie.

reklama
Woloszki Trzymaj sie kobito!!!!!!

Joaska :laugh2::laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:

RybciuWspolczuje dlugo Dominisi ciagnie sie ten kaszelek......:-( mam nadzieje ze szybko go sie pozbedziecie.O tym zyrtecu Ci napisalam bo tez bylam w szoku jedna lekarka zapisuje a druga zdziwiona mnie ochszania ze podaje go tak malemu dziecku....zglupiec mozna.Poki co do wyjasnienia sprawy odstawilismy zyrtec a wysypka sama zniknela......:tak: ale jutro mam na 12 sta spotkanie z pania specjalistka pediatrka-alergolozka to zrobie szczegolowy wywiad i napisze co ta mi z koleii powiedziala.....

To fajnie jak masz jutro takie spotkanie
Będę Ci wdzięczna jak mi opiszesz co ta Pani Ci powiedziała.
I jak byś mogła to wypytaj się co może być przyczyną u mojej Dominiki taki powracający kaszel z katarem. Dziękuje z góry

Zdrówka życzę wszystkim dzieciaczkom.
Moja Klaudia jest lekomanem. Dobre nie dobre aby podane w miarce-strzykawce. Jak widzi lekarstwa to sama się upomina. Narazie jest zdrowa. Troszkę ją brał jakiś kaszelek ale dałam jej rutinaceę i syropek i przeszło.

Rybciu a na co jej zyrtec podajesz?? Uwazaj na ten lek bo my go mielismy tez zapisanego przez lekarza i co sie okazalo ze nie wolno tego leku podawac dzieciom ponizej 12 roku zycia i ze podczas zazywania uposledza on sp[rawnosc psychofizyczna.....tak wiec zyrtek wyladowal w koszu......a przepisala nam go pediatra taka niestety z przypadku bo Frankowej akurat nie bylo.

Yyyy... Pierwsze słyszę... Cetyryzyna jest lekiem pierwszego rzutu u dzieci z alergią, zarówno przy objawach skórnych jak i pokarmowych czy pulmologicznych. To lek przeciwhistaminowy drugiej generacji, bardzo ceniony przez wielu lekarzy, często podawany nawet niemowlętom, bo znosi nie objawy, ale przyczynę alergii. Co do zaburzania czynności psychofizycznej to to jest cecha bardzo indywidualna i zależy głównie od tego jakim sie jest metabolizerem.
BUBA podaj mi źródło tej informacji, chętnie się dokształcę.

Irlandia Tu wrzucam linki:
ZYRTEC - Encyklopedia Lek�w - Przychodnia Internetowa - www.przychodnia.pl
-> Leki -> Cetyryzyna - Lek przeciwhistaminowy II generacji wybi�rczo blokuj�cy receptory H1. Dzia�a silnie i d�ugotrwale hamuj�c wczesn� faz� reakcji alergicznej, w kt�rej po�redniczy histamina, a tak�e p�n� faz�, zmniejszaj�c uwalnianie mediator�w

U niemowlat i malych dzieci do 2 roku zycia lekarz podobno podaje ten lek na wlasna odpowiedzialnosc poniewaz brakuje wiarygodnych badan oceniajacych bezpieczenstwo i skutecznosc podawania niemowletom lekow przeciwhistaminowych.
Artyku�y - Ocena bezpiecze�stwa kr�tkiego stosowania cetyryzyny u niemowl�t w wieku 6-11 miesi�cy

A no i z tego co mi mowila lekarka zyrtec jest klasycznym i pierwszym lekiem III generacji o silnym i szybkim dzialaniu. Poczatkowo byl on opisywany jako lek II generacji :confused::confused::confused:

No ale jutro zasiegne rzetelniejszej wiedzy to sie podziele ;-)

Cześć dziewczyny, przepraszam że się wtrące ale ten zyrtec mnie zaciekawił - mój maluch jest alergikiem i od 3 m-ca życia był na ketotifenie, jak skończył rok - lekarz przepisał mu zyrtec - zresztą z tego co BUBA sama piszesz - "dzieciom do 2 ego roku życia" - jak nasze dzieci kończą rok no to chyba zaczynają drugi rok życia? dla mnie to tak się powinno interpretować, chociaż na tych stronach granica wieku wyższa - ja miaąłm zyrtec w kropelkach i nie pamiętam co było na ulotce ale nie wydaje mi sie by było od 12 r.ż bo bym tego mojemu dziecku nie podała - a ulotki zawsze uwaznie czytam... wiem że lekarze bardzo często zyrtec maluchom zapisują i naszego lekarza też uważamy za dobrego fachowca...z tym że my i tak zrezygnowaliśmy z tego leku bo miałam wrażenie że synuś jest po nim wręcz nakręcony a nie wyciszony - i tak jest dzieckiem bardzo żywym, mało śpi a jak zaczął brac zyrtec to w ogóle nie chciał spac - nie wiem czy to zbieg okoliczności czy nie - pozostalismy na razie przy ketotifenie...
myśleliśmy żeby za jakiś czas znów spróbowac przerzucić się na zyrtec ale chyba jednak jeszcze nie

reklama
Maarta No wlasnie dlatego ja postanowilam pojsc do specjalisty i wypytac sie o zalecony zyrtek poniewaz mam sprzeczne informacje.I tak jak pisalam informacje pochodza od dwoch lekarek z "przypadku" gdyz nazej Frankowej nie bylo i dlatgo zaprzestalam podawac zyrtek do czasu wyjasnienia.Tak jak mowie nie mam kompletnie pojecia o tym leku a same wudzicie po zamieszczonych linkach jakie info znalazlam.Dlatego zapodalam temat aby wyjasnic sprawe.w sumie moglabym olac bo wysypka znoiknela bez Zyrtecu ale wole dmuchac na zimne i miec pojecie co podaje wszystkie za i przeciw bo tak jak wam mowie jest to dla mnie wielka zagadka......
Mnie tez szoknelo jak przeczytalam ze nie powinno sie stosowac u dzieci ponizej 12 roku zycia a kolejna informacja jest ze lek zarejestrowany od drugiego roku zycia a niemowleta podawany jest na odpowiedzialnosc lekarska :szok::szok::szok::szok: no i badz tu madry............
Jedna lekarka mowi:"podawac....." "druga mowi "nie podawac....dlatego ide do trzeciej i srednia wyciagna.....:laugh2::laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:
A z racjii ze Franek wogole prawie nie dostaje lekow bo nie ma takiej potrzeby.Jesli juz to moze ze dwa razy dostal homeopatie i ze cztery Nurofen,wiec wole sie upewnic czy diagnoza lekarzy do ktorych nie mam zaufania sa wlasciwe.

Do góry