reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zdrowie naszych dzieci/opieka nad maluszkami

Ja już od dłużeszego czasu czytam o tej szczepionce i strasznie się boję. Na pewno nie wolno jej podawać ze szczepionką na pneumokoki, bo jedna z nich jest żywa (tak doktorzyca mówiła). Można tylko razem ze szczepionką na ospę.
Moja też jest chyba uczulona na białko.

reklama
Z ta szczepionka laczono przypadki autyzmu ale ponoc nie ma na to zadnych dowodow,czysty zbieg okolicznosci bo autyzm wlasnie zaczyna ujawniac sie w wieku kilkunastu miesiecy...
Ja tez sie boje tej szczepionki.Ponoc mozna zaszczepic nia osobno przeciw kazdej chorobie.
Teraz dzwonilam zeby zapisac na szczepienie wlasnie na MMR i powiedzieli ze nie maja w przychodni sczepionki bo sanepid im jej nie dal..mam probowac dzownic na poczatku czerwca.

Iwonka ale wtedy na kazda chorobe odzielnie to bezpieczniej czy jak ?

przepraszam ze tak z marszu ale wlasnie usidlam do kompa z nalesnikami ;-)
nam zostala trzecia na pneumokoki no i ta o ktorej mowicie

na mój powiedzmy w miarę zdrowy rozum to jest tak:
- Kojarzy się wszystkie szczepionki co się da, żeby wkłuć było jak najmniej, nie myśli się o tym , jak organizm sobie radzi z 3 rodzajami zarazków na raz:dry:( a taki zdrowy rozum nie wie jak to nazwać). Nie wydaje mi sie zeby świnka była dla dziewczynek groźna, ani rózyczka dla chłopców.
- na stronie autyzm24.pl - wiadomości, informacje, wiedza: Szczepionka MMR "nie wywołuje reakcji" ( zalinkowane przez iwonke) jest komentarz Każda matka dziecka z autyzmem wie (tzn ta która dobrze obserwowała dziecko), że po tej szczepionce w ciągu kilku tygodni dochodzi do uszkodzeń neurologicznych - z objawem autyzmu lub pochodnych. Ludzie nasze babki i prababki nie szczepiły sie na tyl eświństw i czy miały autyzm? albo jakies alergie? ten cały syf przyszedł ze szczepionkami czyli wyładzaniem kasu z funduszów przez firmy farmaceutyczne, które ciąlge próbuja udowodnić ludziom że to dla ich dobra.
I właśnie przez takie komentarze , osoby które naprawde maja wątpliwości co do niektórych szczepień, dochodzą do wnisoku, ze są oszołomami i powinni sobie odpuscić.
Ja mam wątpliwości co do mmr . Pomimo tego, myślę, ze dzieci mające autyzm ( i większość chorób neurologicznych) w czasach naszych babek, prababek i hen, hen- uważane były za głupki wioskowe. Sama pamiętam z dzieciństwa kilka osób z wsi mojej babci, które były np. Szalonymi Mańkami itp. a w zasadzie były upośledzone.
Co do alergii , to nawet ostatnio mówili w tv( a propos tego, że nadmierna higiena szkodzi): Dzieci w Afryce, zarobaczone,zasyfione nie maja alergii. Odrobaczone, umyte, żyjące w higienicznym świecie natychmiast uczulają się na coś.

Ja bym chciał zaszczepić oddzielnie , z dużym odsypem czasu, tylko na świnkę i odrę.:dry:chyba...

Nie wiedziałam, że ta szczepionka ma różnych producentów :no: Nie wiem, jak z dostępnością w Polsce, ale gdyby się dało kupić lepszą w aptece, to ja pitolę ich darmowe koreańsko-filipińskie g...o :dry:

No to nieźle, teraz to ja mam takiego pietra jeżeli chodzi o to szczepienie że szok:szok: normalnie się wystraszyłam i chyba ba na pewno jeżeli będzie taka możliwość będę szczepić w odstępstwach czasowych nie wszystko na raz:sorry2:. Pójdę jeszcze prywatnie do mojego lekarza alergologa-pediatrę i zapytam się o te szczepienie i czy Zosia nie ma uczulenia na białko kurze:sorry2:

Prawdopodobnie będziemy szczepić zamiast tej MMR,
pojedynczo wszystko w odstępach czasowych
:sorry2:
Jeszcze podpytam się mojego lekarza

Cholender ja miałam iśc z małą na szczepienie w następnym tygodniu ale boje się:-(Może najpierw popytam się lekarza co on na to... chociaż na pewno będzie mnie namwiać

reklama
no lekarzom to pewnie na reke bo musza wyroboic zalożenia czy jakoś tak
Ja też sie zaczynam stresować nie wiem dlaczego każą jak są różne opinie a tak w ogóle to można nie zaszczepić? dziewczyny ze starszymi dzieciaczkami ktoś u nas ma to już za sobą?

Do góry