reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zdrowie naszych dzieci/opieka nad maluszkami

to dobrze, bo myślałam, że cos zaniedbałam :baffled:

No ja myślę, ze Dominikowi by się moze tak nie syfiło to szczepienie i już wygoiło gdybym tego nie pochlapała w kąpieli parę razy. Starałam sie, ale trudno było:-(.

Czyli trzeba cierpliwie czekać ?? Ja jak jadłam nabiał to u małej w kupce były takie białe kluski. Jak przestałam jeść to znikły ale pjawił się ten walony sluz. Ale te dzieciaki muszą się namęćzyć:-(
Jeśli dziecko przybiera na wadze to ponoć czekać a namęczyć to sie muszą, Dominik się tak napina , zeby gluta z siebie wydać.

Dziewczyny, mam jeszcze jedno pytanie, czy Wasze dzieciaczki mają tendencję do odwracania główki w jedną stronę? Mateusz zazwyczaj odwraca główeczkę w prawo i jest na tyle silny, że ciężko go przekonać, żeby ją odwrócił w lewo lub patrzył na wprost. :-(

Najpierw odwracał w lewo. Podkładam mu pieluszki pod główkę, żeby mu utrudnić, nie pomagało. Odwidziało mu sie 2 tyg. temu i parzy w prawą i do góry ( czyli tak pod katem jakby) . Odwracam go w łóżeczku -jeden dzień prawą ma w stronę ściany, drugi dzień w stronę pokoju.

Ostatnia edycja:
reklama
:tak:Szopek, my robimy tak samo, wczesniej, żeby trzymał główkę prosto, w łóżeczku siedział miś, a Mati miał głowkę między jego nóżkami:-p...teraz pod prześcieradełko włożyłam wałeczki z pieluszek tetrowych i chyba działa :tak:

Wczoraj podczas lezenia na brzuszku zauważyłam że ma troche nierówne fałdki na nogach, przestraszyłam sie ze to może być cos z bioderkami ale w szpitalu po urodzeniu usg niczego nie wykazało, chyba zrobie jej prywatne usg bo na prześwietlenie dostane skierowanie dopiero za miesiąc.

No i jeszcze oczko ciągle ropieje, czasem mniej czasem wiecej ale zawsze coś czuję ze muszę zrobić maraton po lekarzach począwszy od ortopedy i okulisty.

U nas w szpitalu też nic z bioderkami nie wykazało a teraz mała musi w majtach ortopedycznych leżeć :( Na wszelki wypadek idź zrobić to usg bo nierówne fałdki mogą być oznaką dysplazji. Moja własnie ma nierówne fałdki na udkach.
Co do ropiejących oczek też u nas jedno ropiało. Przepisane kropelki Gentamicin WZF pomogły ale dopiero po ok 2 tygodniach.

:tak:Szopek, my robimy tak samo, wczesniej, żeby trzymał główkę prosto, w łóżeczku siedział miś, a Mati miał głowkę między jego nóżkami:-p...teraz pod prześcieradełko włożyłam wałeczki z pieluszek tetrowych i chyba działa :tak:

Super pomysł z tą tetrą pod przescieradłem. :tak: Wypróbuję go też bo u nas taki sam problem jest.

dziubek82 możesz mi opisać jak wygladaja takie majtki ortop. Czy to uciążliwe. Bo starsza córke pieluchowałam podwójnie ale od urodzenia do 4 miesięcy i potem było ok. A na to usg pójde juz w przyszłym tyg.

Co do ropiejących oczek też u nas jedno ropiało. Przepisane kropelki Gentamicin WZF pomogły ale dopiero po ok 2 tygodniach..

a my mieliśmy przepisane kropelki Sulfacetamidum 10%, tam jest 12 ampułeczek do stosowania 3 x dziennie po 2 kropelki, zużylismy 8 ampułek i po ropie i "śpiochach" nie ma śladu:tak:

Super pomysł z tą tetrą pod przescieradłem. :tak: Wypróbuję go też bo u nas taki sam problem jest.

próbowałam też kłaść wałeczki z pieluszek na wierzchu, ale Mateuszek jest strasznie kręcony :-D:-D:-D i łatwo je przesuwał, a pod prześcieradełkiem ( mamy frotte na gumce) mimo tego,że jest tam też śliska ceratka, pieluszki ani drgą :tak:

a teraz nasz skarbek leży w łóżeczku patrzy się na rybki z karuzeli i w przerwie rozmowy z nimi pcha łapkę do buzi tak głośno cmokając, że słychać go w korytarzu :szok::szok:

Ostatnia edycja:
My bylysmy wczoraj na szczepieniu, moja bidulka dostala dwa zastrzyki w prawa nozke i jeden w lewa... Ale byl placz! Przez caly wieczor potem tez plakala,nie dala sie uspokic, a dzis chyba jej sie przypomnialo,bo przez pol godziny sie zanosila... Dopiero jak jej dalam panadol dla dzieci,to sie uspokoila,pojadla i usnela.
A co do ropiejacych oczek,slyszalam,ze pomaga posmarowanie mlekiem.

dziubek82 możesz mi opisać jak wygladaja takie majtki ortop. Czy to uciążliwe. Bo starsza córke pieluchowałam podwójnie ale od urodzenia do 4 miesięcy i potem było ok. A na to usg pójde juz w przyszłym tyg.

Dla mojej małej to są tzw. majtki wklęsłe. jest chyba 3 rodzaje. Umieszczam na dole zdjęcie to sobie zobaczysz jak dokładnie wyglądają:tak:

a my mieliśmy przepisane kropelki Sulfacetamidum 10%, tam jest 12 ampułeczek do stosowania 3 x dziennie po 2 kropelki, zużylismy 8 ampułek i po ropie i "śpiochach" nie ma śladu:tak:

próbowałam też kłaść wałeczki z pieluszek na wierzchu, ale Mateuszek jest strasznie kręcony :-D:-D:-D i łatwo je przesuwał, a pod prześcieradełkiem ( mamy frotte na gumce) mimo tego,że jest tam też śliska ceratka, pieluszki ani drgą :tak:

a teraz nasz skarbek leży w łóżeczku patrzy się na rybki z karuzeli i w przerwie rozmowy z nimi pcha łapkę do buzi tak głośno cmokając, że słychać go w korytarzu :szok::szok:

No moja też zwiercona jest i jak ją pieluszkami okładałam to je rozwalała:tak: Zuzia też niemiłosiernie pcha do buzi rączki. No i czasami tak otwiera buzię jakby miała jakie.ś włosy w gardle:szok: Nie wiem czy chce może już pogruchać trochę i dlatego tak tę buzię otwiera czy może ma coś w gardziołku. A może za często dajemy jej smoka??? Już sama nie wiem.

A to moja niunią w tych masakrycznych majtach.

Załączniki

• P6260008.JPG
    P6260008.JPG
    346,9 KB · Wyświetleń: 40
Ostatnia edycja:
My bylysmy wczoraj na szczepieniu, moja bidulka dostala dwa zastrzyki w prawa nozke i jeden w lewa... Ale byl placz! Przez caly wieczor potem tez plakala,nie dala sie uspokic, a dzis chyba jej sie przypomnialo,bo przez pol godziny sie zanosila... Dopiero jak jej dalam panadol dla dzieci,to sie uspokoila,pojadla i usnela.
A co do ropiejacych oczek,slyszalam,ze pomaga posmarowanie mlekiem.

Ojejku aż trzy ukłucia? Biedna niunia.
O tym mleku matki zakrapianym do oczka mówiły nam położne na szkole rodzenia i potwierdzam, że pomaga.
Dziewczyny pisałyście o lacidofilu na kłopoty z brzuszkiem.Jak go podajecie maluszkom? Czy rozpuszczacie zawartość kapsułki w wodzie?

reklama
kerry pytałaś o wysypkę na buzi przy skazie białkowej. Szukałam jakiejś fotki ktora dobrze to obrazuje. Nie mam zbyt dobrego zdjęcia, ale zawsze coś. tego tak nie widać, ale oprócz krostek, miał takie plamki czerwone i kaszkę.Te plamki i krostki bardzo szybko sie pojawiały / wygajały i pojawiały znów w innym miejscu. W zasadzie trudno wysypkę odróżnić od ostrego uczulenia np. na krem i od trądziku niemowlęcego. Lekarka kazała smarować kremem oillatum soft, ale nie pomagało. Właściwie oprócz zmiany mleka i mojej diety najbardziej skutkował brak jakiegokolwiek kremu na twarz.Po prostu myłam buzie i niczym nie smarowałam - pomagało.

Ostatnia edycja:
Do góry