reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych pociech

co do kremu po kupie - myślę,że Kasiurek chodziło o krem ochronny na pupcie <to jeszcze co innego niż zwykły nawilżający i niż na odparzenia :-D>
ja tak nie robiłam i nigdy nie miałam takiego kremu, ale jeżeli dziecko ma wrażliwą pupę to może i lepiej tak robić;-)

Nieeee jeszcze co innego !! :-D :-D
To jest jakis kosmos heheh :-D

Ola dzieki WIELKIE!

reklama
Angel - u nas było tak:
- do mycia (codzienna kąpiel) wyłącznie mydełko Bambino i szamponik do włosów Bambino. Po myciu - smarowanie oliwką bambino (uwielbiam jej zapach i skóra maluszka po niej była cudna:) )
Gdy zaczął się problem z ciemieniuchą, odeszliśmy od szamponu Bambino a zamiast niego kupiliśmy szampon EMOLIUM - i tego używamy do tej pory.
Przy młodej teraz od razu będziemy na szamponie Emolium, a do mycia jakieś mydełko które będzie działać w miękkiej wodzie (mamy zamontowany filtr i bambino już się nie spłukuje;) )

- przewijanie
po każdych chusteczkach młody miał czerwoną pupę, myliśmy samą wodą. Do tego byłam nieuświadomiona i po każdym przeiwjaniu smarowałam jego pupkę bephanetem. Od tego młody dostał niesamowitych odparzeń (teraz wiem, że pupa była "zbyt nawilżona" i skóra nie miała jak oddychać). Na te odparzenia nie pomagały żadne specyfiki "apteczne", domowe - typu krochmal i mączka ziemniaczana, ani przepisane przez lekarza, aż kupiłam tormentiol i kryształki nadmanganianu potasu. Później też trafiłam na chusteczki pampers sensitive i one nie uczulały, stosujemy je do tej pory.

Teraz plan jest taki: przy przewijaniu woda i chusteczki pampers sensitive. Jeśli będą uczulać - albo po testuje jakieś inne, albo zostanę przy wodzie ;). Do tego na odparzenia tormentiol lub bephanten. Sudocrem spróbuję raz - może dwa razy, ale mam o nim dość złe zdanie - jest "zbyt mocny" i u Tymka tylko pogarszał stan skóry zamiast pomagać.

*mycie wodą u nas wyglądało tak:
przy przewijaku miałam miseczkę z wodą, obok waciki (takie zwykłe okrągłe). Maczałam wacika w wodzie, wycierałam dupkę, wyrzucałam "brudnego" wacika, brałam nowego itd. aż wacik (a przede wszystkim dupka) była czysta :) Kran niestety był daleko i nosić brudaska byłoby bardzo ciężko ;)

** samo przewijanie u nas od początku było super zabawą. Śpiewaliśmy, masowaliśmy brzuszek, bawiliśmy się nóżkami itd - w ten sposób pupka też odpoczywała od pieluszki zanim ubieraliśmy nową. No i młody uwielbia do tej pory wszelkie zabiegi higieniczne :)

Ostatnia edycja:
Ivi ja planuje teraz myć wodą . Mam przygotowane takie myjki czyli tetrę pociętą na kawałeczki , do tego ciepła woda z termosu . I tak będę prać pieluchy więc te myjki od razu dorzucę :tak:
Chusteczki też kupię , pewnie bardziej na noc żeby się nie bawić po ciemku z myjkami :sorry:

A Boryska smarowałam po każdej zmianie pieluszki ale bardzo delikatnie , potem odkryłam też zasypkę i się w niej zakochałam .... Tylko trzeba nakładać bardzo niewiele i na suchą skórę i wtedy fajnie działa

Angel bambino tez jest dobre i to co pokazałas mozesz zamowic.

Ja tak dokładnie ja napisałam powyzej,
zadne pudrym śmudry i kremu po kupie.
Chusteczki (sensitiv bo bez zapachu sa) i pamersiak
a no i podstawa wietrzenia dupki na dniu.

Ja ufam uf uf produktom z nivea.. bo hipoalergiczne, sensitive i bezzapachowe..

do mycia ciałka i włoskow najpewniej żel nivea hipoalergiczny (albo mydełko)
Zobacz załącznik 425707

na mroz/wiatr buźkę posmaruje nivea na kazda pogodę

Zobacz załącznik 425710

chusteczki nawilzone:sensitiv (cenowo super i bezzapachowe sa np dada z biedronki)
Zobacz załącznik 425713

Ja sie pojawia odparzenia to linomag/tormentiol na zmiane
Zobacz załącznik 425696
Zobacz załącznik 425699

jak pojawi sie zaczerwienienie i sucha skota to: (odstawiam zel/mydełko) wtedy i
Zobacz załącznik 425711

Ja zakupiłam plastikową miseczkę i gaziki (kurde, wiecie jak ciężko dostać w Stanach gaziki:-D) i tym planuję myć przy przewijaniu. Chyba, że jakiś bardzo ciężki kaliber się zdarzy (czytaj: osranie po brodę), to wtedy pod kran. Chusteczki raczej na wyjścia albo dzień lenia;-).

dziewczyny a czy po przewijaniu nie wystarczy dupki tymi nawilżonymi chusteczkami wycierać? Trzeba wodą?
Ja w ogóle mam plan żeby mały leżał sobie codziennie bez pieluszki jakaś godzinkę czy więcej, tylko nie wiem czy to dobry pomysł
I głupie pytanie czy po każdym siusiu zmienia się pieluszkę ?

atomówka z tym leżeniem bez pieluszki to super pomysł :tak:
Po każdym siusiu się zmienia pod warunkiem że pielucha mokra , bo w pampersa wsiąknie tak że czasem nie wiem że dziecko siusiało :tak:, ale jak pieluszka mokra to trzeba zmienić bo może się pupa odparzyć .

A myć można samymi chusteczkami ja tak robiłam , położne jednak zalecały żeby ich nie używać jak skóra jest podrażniona .
No a czasami jak dziecko po pachy w kupie to wygodniej wsadzić pod kran :-D

to wszystko juz takie realne zaczyna sie robic:szok:, juz widze siebie w srodku nocy walczaca z grubym kalibrem hihi

ja musze te kremy ochronne chyba pozamawiac angel daj linka do apteki gdzie zamawiasz polskie rzeczy plisss

reklama
Do góry