reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

>>>Zdrowie grudniowych dzieciaczków<<<

Beatko - no kurcze, nic wiecej juz nei napisze, poza tym ze musisz sie przemoc i jednak cwiczyc... Jak bedziesz to robila systematycznie, to samo wejdzie Ci w nawyk. No i podziwiam Cie rowniez, bo Ty zdaje sie ze dziennie studiujesz, a to jednak czasochlonne :) Ja studiuje zaocznie, a i tak zamierzam tylko egzaminy pozdawac w terminie a juz prace to moge pisac pozniej - bo teraz nie daje rady :(

No ale ja nie o tym chcialam pisac... Wlasnie dzis bylam z Paulinka w przychodni, bo jej sluzowate kupki zrobily sie zielone !!! i albo jest to wirusowe, albo alergia na mleko :( czekam teraz na pierwsza kupke i jade zawiesc na posiew i na morfologie tez musimy jechac, a mleko do dokarmainia dostalam ten fioletowy bebilon pepti czy jakos tak co jest na recepte :( mam nadzieje ze jakos sobie z tym poradzimy :(

reklama
Klucha wiesz co u Lenki byly szorstkie lekko uda - to ustapilo od razu jak odstawilam nabial, ale sluz dalej byl. Dopiero po jabluszku sie lekko poprawilo....Wiec ja nie wiem czy te nasze problemy to tak do konca problem nabialu. ALe na razie go nie jem. A widzac jak Lenie smakowalo jabluszko i jak wmlocila cala polowke - wiem ze niejadkiem nie jest tylko moze potrzebuje juz czegos innego....To nie jest niewykluczone.

Beatka bardzo sie ciesze ze moj post do Ciebie przemowil. Naprawde ogromnie sie ciesze!!! :) Tak trzymaj! W pracy moze nie ejest trudniej - bo to pojecie wzgledne, ale masz na bank min 9h (z dojazdami) wyrwane w ciagu dnia. Codziennie. a 3 dni w tygodniu? Kochana! Marze w takim razie zeby byc na studiach ;) Gorace buziaki dla Was!!!

Dla otuchy napisze ze moja Ola tez nie lubiala na brzuszku, a teraz to praktycznie caly czas lezy na brzuchu i siega po zabaweczki i tak sie wlasnie bawi.A najlepiej to lubi lezec na brzusiu na swojej macie edukacyjnej ;D naprawde dziecko sie przyzwyczaji i teraz to jak nie poloze Ole na brzuch to jest ryk ::) :laugh:

Pamciu ja tak z innej beczki - nigdzie ale to nigdzie nie ma tego dodatku "Dziecko". Chyba już wszystko wykupiłyście. ;) Nie wrzuciłabyś tego do skanera? Hm? Strasznie jestem ciekawa jak wyszłyście z Lenką.

Natalka hihi ;D moze i wykupilysmy, no ja bynajmniej wszystkim swoim kolezankom kazalam biec 20 po gazetke :laugh: :laugh:

wiolus u mnie identyko, ulubiona pozycja, im czesciej tym bardziej dziecko sie przyzwyczaja ;)

moje dziecko nie zezuje ;) czy mam sie martwic ??? ;D

Problem z zezikiem jest taki, że ona go częściej ma niż nie ma. :-[ Muszę pogadaćz okulistką. I tak niedługo będziemy szły sprawdzać czy udało nam się już przepędzić paskudnego gronkowca.

Dziewczyny, mam pytanie i oczekuje na szybka odpowiedz:
Ile kału potrzeba na posiew ??? Pytanie do dziewczyn ktore oczywiscie robily takie cos, bo ja nie mam pojecia ??? Mloda robi takie sladowe ilosci kupek, ze nie wiem czy to starczy :( Ile tych lopatek tam zaladowac ???

czesc!
Dzis bylismy na rehabilitacji. Znow nie dostalismy zadnych cwiczen tylko instrukcje jak opiekowac sie malym - nic nie doszlo. Nie mamy wykonywac nic poza wlasciwa pielegnacja Kubusia. Jest to podobno metoda Bobath. Troche sie naczytalam na ten temat i nasluchalam - i doszlam do wniosku, ze nie mozna stosowac cwiczen, ktore maja dzieci z podobnym problemem. Klucha, nam np. rehabilitantka nie kazala nosic Kubusia tak z nozkami pod brzuszek jak Tobie zalecono. Kubus ma miec zupelna swobode poruszania nogami. Ma siedziec na dloni jedynie pupa, ale wlasciwie trzeba ulozyc miednice. Tez nie kazala podnosic nozek tak do gory i chwytajac jednoczesnie raczki przekladac na boczki. Pupy nie powinien odrywac od podloza, bo obciaza kregoslup. Takze lepiej sluchac jedynie swojego lekarza, bo kazde dziecko ma cos innego.

Pozniej pojechalismy na szczepienie. Pediatra zbadala malucha - zdrow jak ryba. Przypilnowalam zeby dokladnie (a nie tylko orientacyjnie) go zmierzyla i zwazyla, bo chcialam to zestawic ze swoja waga. I Kubus mierzy 69cm i wazy 8140 ::) Pytalam czy powinnam sie martwic o wage, ze jest tak wysoka. Powiedziala, ze on jest ciezki, ale on jest b. dlugi i uwzgledniajac jego wzrost nie ma mowy o nadwadze :) Powiedziala, ze jak na ten wiek jest naprawde duzym dzieckiem. Aha, i powiedziala jeszcze, ze poniewaz on jest tak duzy to moze miec zapotrzebowanie na sole mineralne i ze po ukonczeniu 5. miesiaca moge wprowadzic jeden posilek inny niz moje mleko - maja to byc zupki 1-2 skladnikowe.

A jutro mielismy isc na basen, i ktos nam podkupil karnet. Jestem strasznie zla na siebie ze nie pojechalam od razu kupic wejsciowek, a czekalam na to zeby kupic przed wejsciem na basen. Ech!! Moze jeszcze do Wesolej sie wybiore, ale to dopiero po majowce i tam nie maja zajec w wakacje :(

Pozdrawiam, Agnieszka

Swieta racja to co pisze Agnesa. Kazde dziecko jest inne i potrzebuje innej opieki, pielegnacji i rehabilitacji (jezeli takowa potrzebuje) wiec nie ma co sie sugerowac tym ze jednemu kazali dziecko nosic przodem a drugiemu tylem. ;)

Klucha sagi kupkowej ciag dalszy....Kupka wrocila w 100% do normy! Papkowata nie lejaca, ciemno-zolta - wpadajaca w kolor grochowki i sladowe ilosci sluzu ktore moga byc wg pani gastrolog bo kazdy ma troche sluzu w sobie i normalne ze on jest wydalany. I to wszystko, jestem przekonana nie tyle mojej diety (choc pewnie tez) ile jabluszku ktore daje od soboty! No i apetyt nieporownanie lepszy i waga idzie znowu w gore...wiecie co tylko ja sie juz boje cieszyc...juz tyle bylo tych popraw. Ale jak to ja - optymistka wierze ze tym razem to juz na dobre! :) Jutro idziemy do naszego dr i mamy podjac ostateczna decyzje jak ja bede karmic. Sztucznym czy moim a jak moim to ukladamy dla mnie diete. I wiecie sakd wiem ze tak jutro bedzie? Bo wczoraj do mnie zadzwonil i mi powiedzial, kazac spisac wszysko co ostatnio jadlam i pilam na karteczce - przygotowac sie do wizyty. Jak w sobote zadzwonilam do dr na komore (z wielkimi wyrzutami ze mu w sobote tylek truje) to on porozmawial ze mna, dal wskazowki na weekend i kazal zapisac sie do niego na srode. A co zrobil wczoraj? Po prostu do mnie zadzwonil! I nie mial bynajmniej mojego tel w karcie Leny ani nigdzie. Po prostu tylko mu sie nr wyswietlil jak ja do niego dzwonilam....I co Wy na to? To jest prawdziwy lekarz! Troskliwy o zdrowie swojej pacjentki! I poweim Wam ze nawet jak sie takiemu lekarzowi zdarzy pomylka (kazdy przeciez sie myli) lub niewiedza to jest czlowiek w stanie to zrozumiec i wybaczyc, bo widzi ze nie z zaniedbania. Nie to co kolezaneczka mojej tesciowki. Jak sobie pomysle ze tesciowka o nim hochsztapler mowila....grrr....

a ja dzisiaj do mojej endokrynolog na kontrole z tarczyca...mam nadzieje ze wszystko jest ok....

reklama
Pamcia to super ze z kupka oki no i mam nadzieje ze z tarczyca tez bedzie dobrze ;D

U mnie znowu tez jest sluz w kupce lecz po stosowaniu leku Lactid wydaje mi sie ze sluz zanika ;D jak narazie odpukac :laugh:

Teraz jak jest tak cieplo to Ola bardzo czesto ciagnie cyca niewiem czy to wina pogody, czy moze ma jakis skok rozwojowy w kazdym razie mame to bardzo cieszy :laugh:

Do góry