reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

>>>Zdrowie grudniowych dzieciaczków<<<

Agnesa a chodzisz do dr Kurowskiej do Lux Medu? Tez do niej chadzamy. bardzo mila babeczka. jezeli chodzisz do Lux Medu to polecam Ci tam jeszcze swietna alergolog (to ona jedyna pofatygowala sie i dala nam skierowania na wszystkie mozliwe badania i wykyla lamblie u Lenki) - dr Kachel. Swietny fachowiec, a przede wzystkim nie idzie na latwizne i nie orzeka z gory ze dziecko ma alergie tylko szuka innych przyczyn. No i skutecznei w naszym przypadku.

aOla i Wiolus - ja nie wiem czy my aby 7 kg wazymy!!! Lenka jest szczuplutka i dlugasna (72 cm) a przy urodzeniu wazyla wiecej od waszych skarbow bo 3150....!:)ale ona duzo i chetnie juz teraz je, rozwija sie super i po prostu ma takie spalanie. Po mnie.

A a propos rozwoju to bylysmy na kontroli u neurologa i powiedziala ze siedzenie dzieci maja czas do 9 miesiaca, a raczkowanie jeszcze poznziej. Pokazala cwiczenia - zabawe ktora mozna z Lenka robic zeby prawidlowo raczkowala (dziecko podobno nie powinno "kicac" tylko na przemian nozkami sie posuwac i to podobno jest b wazne). Ale Lena zasuwa po mieszkaniu jak zolnierz - czolga sie na lokciach! Musi miec skubana pare w raczkach ze hoho! Jestesmy pod wrazeniem i mamy neizly ubaw! A jezeli chodzi o siadanie to sie uwstecznila. W 5 miesiacu chyba potrafila sama sie podciagnac i usiasc na moment bo lepek ja przewazal, a teraz lenistwo nie zna granic - nawet nie probuje!!! Nie ma zadnej potrzeby siadania bo jest bardzo mobilna bedac na brzuchu, wiec po co sie wysilac...Pani neurolog powiedziala ze ma rozwoj fizyczny o 2 miechy do przodu z ta swoja ruchliwoscia i mobilnoscia. A siedzenie podobo ma to do siebie ze wiele dzieci zaczyna wstawac nie siedzac jeszcze - zaskoczyla mnie, ale jak zrobilam wywiad wsrod znajomych to znlazlam potwierdzenie. Jestem w szoku ! :) Czy ktoras ma podobny ewenement w domku? ;)

reklama
Maja juz siedzi bardzo dobrze ale nie raczkuje w ogóle podciaga sie troszke za to gadke ma na potęge - chyba po mnie ;) :laugh: :laugh: :laugh:

Robi papa i mówi papa co jest najlepsze

hej! Misia waży 9600 i w ostatnim miesiącu przytyła 300 gram, ale to przez te upały... Rozwija się też bardzo dobrze. Świetnie siedzi, nawet nie trzeba jej asekurować, bo już jest taka stabilna. Sama wstaje jak sie może za coś złapać i jak dam jej paluchy to próbuje tuptać. jak ją kładę na matę to potrawi sama zająć się sobą przez godzinę - przewala się na wszystkie strony, siada z leżenia na brzuchu, kładzie się z siadu i wszystkie możliwe kombinacje swoich umiejętności wciela w życie.Zaczyna raczkować do przodu, ale tak powolutku i ostrożnie, do tyłu już dosyć sprawnie pełza. Od Gabrysi Kluskowej nauczyła się papa i teraz wszystkim w sklepie macha, no i wózkowi swojemu jak idziemy do domu a on zostaje na klatce  :laugh: Nie bije tylko brawo, ale to robi jej tatuś, więc może uznała, że od tego są tatusiowie  ;D No i jej ulubiona nowa zdolność - rzucanie na odległość i patrzenie gdzie spadło - np w wózku! A matka jak głupia aportuje!!  ;D Ładnie wyjmuje mniejsze przedmioty z pudełka albo miseczki i obraca w paluszkach piłeczki obserwując co dzieje się w środku. Zębów brak i nie zapowiada się na wysyp!

Pamcia, tak, chodzimy do LuxMedu. Kurowska jest naprawde dobra pediatra i prowadzimy u niej Kube od malego.

MamaCyprysiowa, bo moj Bambarylko cyckami nie gardzi i doi je maksymalnie :) Napisalam "tylko", bo w porownaniu do poprzednich miesiecy to dosc malo. Martwic sie jednak nie mam czym ;) Wazne ze przybiera w normie i nie spada ze swojego centyla.

Pozdrawiam, Agnieszka

Pamcia ja mam taki ewenement w domku  ;D Ada nie siedzi, a wstaje  :p pelza do przodu i zasuwa po pokojach i dzis juz ladnie zaczela na kolankach sie podnosic i ustwicznie to juz robi bedac na brzuchu  ;) moze juz jutro zacznie raczkowac  ;) :laugh: :laugh:
ziemzia Miska zdolniacha  :laugh: bez dwoch zdan  ;D
Agnesa wooow ! to masz kogo nosic  ;)

A moje dziecko spoczęło na laurach - jeszcze miesiac temu wspaniale sie przemieszczala i turlala sie a teraz jak juz pewnie siedzi to nie chce nawet sie przekrecac z plecow na brzuszek i na odwrot :-[ i jak kiedys sie wspaniale podciagala to teraz mnie wola zeby ja podniesc do siadu :-[ Tak sobie mysle że moze to moja wina bo jestem na kazde jej zawolanie??? Dzis juz jej tak nie uslugiwalam i zmuszalam ją do wiekszego wysilku no i troche pomoglo, przerwacala sie pod Muzycznym oceanem - wykukala ze moze uruchamiac melodyjki swoja glowa ;D

Ona podobnie jak Lenka ma parę w rękach - przechodząc wszystko chwyta rączkami i mocno sie podciąga - dziś sie podciągala na oknie dachowym. :laugh:

reklama
Do góry