reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zdrowe dziecko po Arthrotec

Bardzo się boje! Stosowałam Arthrotec nie wiedząc o ciąży. Czy jest szansa na to że urodzę zdrowe dziecko? Czy badanie prenatalne wykryje ewentualne uszkodzenia płodu przez ten lek? Czy ktoś był w podobnej sytuacji i może mnie pocieszyć że urodziła zdrowe dziecko?!

reklama
Bardzo się boje! Stosowałam Arthrotec nie wiedząc o ciąży. Czy jest szansa na to że urodzę zdrowe dziecko? Czy badanie prenatalne wykryje ewentualne uszkodzenia płodu przez ten lek? Czy ktoś był w podobnej sytuacji i może mnie pocieszyć że urodziła zdrowe dziecko?!
Znam kobietę, która brała tabletki na wywołanie poronienia (nie wiem jakie, nie mam pojęcia, czy są różne czy nie i to te, o które pytasz). Nie zadziałały, mimo, że próbowała dwa razy. Urodziła zdrowe dziecko, chłopczyk ma już rok, rozwija się prawidłowo, a nawet chyba szybciej niż rówieśnicy, na rok już mówił kilkanaście słów z tego, co zaobserwowałam.

Podstawowe pytanie, w którym tygodniu to stosowałaś i ile? Możliwe, że zarodek żywił się jeszcze za pomocą ciałka żółtego a nie pępowiny i w ogóle to nie wpłynie na niego, poza tym jeśli to 1 trymestr to raczej zamiast wad występuje poronienie.

Podstawowe pytanie, w którym tygodniu to stosowałaś i ile? Możliwe, że zarodek żywił się jeszcze za pomocą ciałka żółtego a nie pępowiny i w ogóle to nie wpłynie na niego, poza tym jeśli to 1 trymestr to raczej zamiast wad występuje poronienie.
Aktualnie 7 tydzień ciąży. I stosowałam do około 6 tygodnia zanim ciążę potwierdziłam na USG.

Aktualnie 7 tydzień ciąży. I stosowałam do około 6 tygodnia zanim ciążę potwierdziłam na USG.
Spokojnie to nadal jest tylko podwyższone ryzyko, a nie pewnik, pępowina tak na prawdę dopiero się rozwijała i nie jest w pełni wykształcona, więc jest bardzo duża szansa, że z dzieckiem wszystko w porządku, jednak ewentualne wady powinny być widoczne na USG, jak nie tym 1 trymestru to połowkowym. Spróbuj uspokoić głowę, bo prawda jest taka, że stres w ciąży nie jest sprzymierzeńcem i może narobić bardzo dużo szkód.

Do góry