reklama
Rozwiązanie
Tak, córce i jednej i drugiej za szybko zarasta ciemię, które już przy porodach było bardzo małe. Robi się wtedy badania gospodarki wapniowo-fosforanowej. Jeśli wychodzi, że wapnia jest za dużo to jest to tzw.hiperkalcemia. A to Wit.D metabolizuje wapń. Odstawia się wtedy nabiał, witaminę D, nie wolno za bardzo przebywać na słońcu. Po każdym posiłku dziecko "płucze" się przegotowaną wodą, żeby nie dopuścić do zalegania wapnia w nerkach. Objawami poza zbyt szybkim kostnieniem są m.in. pocenie się rączek, główki, drżenie brody. Moja córka od urodzenia do dziś a ma 6.5 roku nie przyjmuje Wit.D. Druga córka - 3 m-ce- jest po 1 badaniach, które...A czy są jakieś objawy jeśli dziecko ma nietolerancję witaminy D3? Skąd taka diagnoza?
Moja córka niby zabkowala od 4 miesiąca a pierwszy ząb wyszedl w wieku 11 miesiecyWitam . Dziś byliśmy z małym u lekarza i okazalo się ze mały zaczął ząbkować. Malutki skończy 11.12 2 miesiące ..jestem zdziwiona ze to już ..
Oj to bardzo szybko u Nas dwa ząbki na dole pokazały się jak synek miał niecałe 4 miesiące, na 6 miesiecy miał dwa u góry.
Szwagierka też była z dzieckiem u lekarza bo "zaczal ząbkować" jak miał 2 miesiące. Teraz ma 9 miesięcy i dalej żadnego zęba... Slinienie się i opuchnięte dziaselka zaczynają się u wielu dzieci w wieku 3-4 miesięcy, ale dwa to też nie coś bardzo dziwnego
MatkaFrankowaPanikara
Matka Frankowa
Dokładnie, to się naprawdę zdarza. Dzieci szybko mogą zacząć odczuwać dolegliwości związane z ząbkowaniem, ale ząbek wcale nie musi się pokazać równie wcześnie. Czasami trwa to miesiącami.A wiecie, że zdarza się, że dziecko urodzi się już z jakimś ząbkiem na wierzchu?
Tu nie ma co się dziwić. Ale dopóki nie wyszedł, to można tylko gdybać kiedy się wybije.
k.karolina
Fanka BB :)
Spokojnie. Moja pierwsza córka w wieku 13tygodni miała 4 ząbki. Przeszła je dość fajnie, następne też miała szybko bo na roczek miała pełna buźkę ząbków.Witam . Dziś byliśmy z małym u lekarza i okazalo się ze mały zaczął ząbkować. Malutki skończy 11.12 2 miesiące ..jestem zdziwiona ze to już ..
Druga idzie wolniej, ma 16 miesięcy i dopiero teraz powychodziły 4
reklama
reklama
Gosia903488
Fanka BB :)
U nas wczesne ząbki (niecałe 4 m-ce) były związane ze zbyt wysokim poziomem wapnia i fosforu we krwi (a co za tym idzie nietolerancją Wit.D3). Ale to mówimy o zębach przebitych, nie takich, które idą. W parze do zębów córka urodziła się z bardzo małym ciemnieniem przednim, które ok 5 mca zarosło.Witam . Dziś byliśmy z małym u lekarza i okazalo się ze mały zaczął ząbkować. Malutki skończy 11.12 2 miesiące ..jestem zdziwiona ze to już ..