reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zawiercie

E-lona

a Ty rodziłas sn w zawierciu ?, jesli nie prosiłas o znieczulenie tzn ze poród w twoim przypadku i bóle były do zniesienia ?

co do krakowa, cóz na razie rozwazam warianty, ogólnie od początku byłam i chyba jestem nastawiona na cc, - ale miałabym ja w olkuszu, ( oczywiscie ze wskazaniem od lek, spejalisty) - to troche skomplikowane bo wcale nie musze jej miec ale mogę ... no ale im blizej porodu tym mam wieksze watpliwosci ze dobrze robie....dlatego ze boje sie bardzo bólu po cc i tego ze bede mniej sprawna w opiece nad dzieckiem.

jesli chodzi o kraków mam na oku kilka szpitali które wiem ze dają zzo, ale tez ryzykowne ze nie zdąze dojechac bo nie mam osoby która jest pewna na 100% ze mnie zawiezie ( maz pracuje w krakowie....zanim dojedzie do domu i spowrotem...roznie moze byc) wiec szukam czegos blizej.

reklama
Molla na początku rodziłam sn, ale na samym końcu zrobili mi cc. Ból da się wytrzymać. Co do radzenia sobie po cc (miałam 2x) to po pierwszym razie wspominam dobrze, a po drugim b.dobrze. Ale to wszystko zależy od osoby, bo ze mna lezala kolezanka, ktora podniesc sie nie mogla. Tak samo jest po porodzie sn: jedne szybko dochodza do siebie, a drugie długo (zalezy od tego jak bardzo byly naciete, od stanu organizmu i psychiki).
Co do dojazdu do Krakowa to moim zdaniem zdazylabys, bo przeciez porod nie trwa 5 minut. Mozesz zawsze wybrac szpital w Kraku i gdzies indziej, blizej i potem zdecydowac.

Ostatnia edycja:
coz ja boje sie 1 i 2 go rozwiazania, obydwa są dla mnie złe...pewnie dlatego ze poroniłam 2 lata temu i musiałam urodzic ten mautki płud w 12 tc, skurcze niesamowicie bolesne co 6 sekund,:(

a co do cc - tez znam ten bol poniewaz byłam nacicnan po zabiegu przepukliny w okolicy gdzie nacicna sie do cc, wiec wspominam to b, źle, ale myśle ze to wynikało z mojego uzalania sie nad sobą to było 10 lat temu.... hm, moze nie bedzie tak źle, jak juz mam ustalone z lekarzem cc, ale coz nachodza mnie rozne głupawe myśli.

a powiedz mi jak z pokarmem po cc - kiedy sie pojawił ?
mogłas karmic niedługo po cc, pomagały ci połozne przystawic maluszka ?:-)

Molla czy sn czy cc to i tak ból będzie. Ja wolałabym cc, żeby nie być naciętą w wiadomym miejscu.
Co do pokarmu to miałam. Dziecko dostałam chyba po 24h i nie było problemu. Nie było dokarmiania butlą. Karmiłam przez 5 pełnych miesięcy, a potem stopniowo rezygnowałam. Co do pomocy położnych to po prostu jak coś chciałam to mówiłam.
A mieszkasz bliżej w stronę Klucz czy Ogrodzieńca?

E-lona

w stronę klucz dokładnie 3 km od klucz... :)

kurcze boje sie ze nie dotrwam do terminu cc...na ile miała s wczesniej wyznaczony termin cc przez datą porodu ?

Molla tam gdzie huta jest? ;)
Termin cc mialam na 10 dni przed terminem normalnym, a i tak porod sam sie zaczal w nocy dzien przed (w szpitalu mialam byc 12, a 11 w nocy sie zaczelo). A czemu myslisz, ze nie doczekasz? Ja otrzymalam skierowanie na cc jakies2-3 tyg wczesniej.

hey dziewczyny:-)

niedługo zbliza sie moj termin porodu, chciałabym sie dowiedziec czy tu na forum jest jakas dziewczyna która miała ZZO w szp w zawierciu do porodu SN, jestem z okolic olkusza i niestety w tym szp., nie ma zzo.

czy zzo jest płatne jak wyglada opieka po porodzie ?
Mola, ja rodziłam sn w Zawierciu i Bogu dzięki że się nie dałam namówić koleżankom na Kraków cz Katowice bo bym urodziła w samochodzie. O znieczuleniu nawet nie pomyślałam, bo dojechałam do szpitala z rozwarciem 9 cm, a niby pierwszy poród zwykle trwa długo:-p

Nie było źle, na koniec już darłam się że nie dam rady, ale dałam i powiem Wam że w ogólnym bilansie wolę rodzić niż chodzić do dentysty! O.

Opieka po porodzie normalna, ani wielkie och ani zła. Najgorsze jest to że ciężko uzyskać jakiekolwiek informacje i że jedne babki zalecają to a inne co innego, ale złego słowa na nie nie powiem.

Jako najlepsze remedium na strach przed porodem polecam ten wątek:
https://www.babyboom.pl/forum/ciaza-porod-polog-f14/porod-na-wesolo-7030/
Tylko przed czytaniem zrób siku i przygotuj sobie paczkę chusteczek bo mi łzy ciurkiem leciały ze śmiechu;-)

hey dziewczyny:-)

niedługo zbliza sie moj termin porodu, chciałabym sie dowiedziec czy tu na forum jest jakas dziewczyna która miała ZZO w szp w zawierciu do porodu SN, jestem z okolic olkusza i niestety w tym szp., nie ma zzo.

czy zzo jest płatne jak wyglada opieka po porodzie ?

Ja rodziłam w Zawierciu w szpitalu, poród rodzinny i leżałam na sali rodzinnej, jestem bardzo zadowolona, 3 dni z dzieckiem i mężem, mąż zostawał z nami w nocy spał na krzesełku, nawet położne ani pielęgniarki się nie czepiały. Ale zzo w Zawierciu w szpitalu nie mają. Ja zajechałam z rozwarciem 5cm wiec zzo nawet jakby mieli by mi nie mogli dac bo 4cm można mieć. A koleżanka przez to że tu nie ma zzo wybrała szpital w Katowicach i okazało się że i tak jej nie podali bo jak przyjechała na poród miala już 6cm rozwarcia:) wiec lepiej się nastawic bez zzo i później stresu i rozczarowania nie ma:)

Elona, ściągnęłam od Ciebie tekst z suwaczka bo mi się strasznie podobał. A zębolki ma Laurka genialne - tak z jednej strony!

O, Maciuś też już kasowniczek ładny, Blondi nie gryzie cię?

reklama
Nikita tekst w opisie ząbkowym jest zastrzeżony. Pytałaś czy możesz zacytować? ;-) Co do zębów to na dniach powinny być kolejne 3 po przeciwnej stronie.

Do góry