reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zasiłek opiekuńczy

andzii21

Fanka BB :)
Witam. Jestem na urlopie macierzyńskim, czy przysługuje mi prawo do zasilku opiekunczego na córkę (jest zdrowa, ma 4 miesiące), nie jestem w związku formalnym, córka nosi nazwisko narzeczonego. Pytam, bo może są jakieś zasiłki, ktore sie należą na urlopie wychowawczym a nikt o tym nie mówi.

reklama
Potwierdzam za claire1983, że można otrzymać kosiniakowe jeśli nie ma się statusu studenta i nie jest się zatrudnioną. Tylko trzeba złożyć wniosek i spełnić warunki. :)

No to jeśli jesteś na urlopie macierzyńskim - to nie przysługuje Ci zasiłek opiekuńczy.
Zasiłek opiekuńczy nie przysługuje za okres, w którym ubezpieczony zachowuje prawo do wynagrodzenia.

Rozumiem, a czy jakies inne dodatki mi przysluguja? Pytam bo 80% mojej pensji to nie całe 1300 zl. Co przy malym dziecku jak dobrze wiemy, jest praktycznie niczym..
Próbuje dorabiać w domu, jednak trudno znaleźć uczciwą pracę chalupnicza.

Aby otrzymać zasiłek rodzinny (i dodatki do niego) Wasz dochód nie powinien przekraczać bodajże 674zł netto/osobę - z tymże jeśli nie jesteście małżeństwem, a ojciec jest znany - musisz mieć zasądzone alimenty, które także wejdą w skład Twoich przychodów.

Rozumiem, dziękuję. A orientuja sie Panie może czy świadczenie pielęgnacyjne można pobierac na dwie osoby. Moja mama nie pracuje i zajmuje sie niepełnosprawnym wujkiem i tata po udarze.

reklama
Do góry