reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zapłodnienie

Owszem możliwe. Osoba, która zaszła wtedy w ciążę wiedziała kiedy ma dostać miesiączkę i to nie było krwawienie śródcykliczne. Owulacja może się przesunąć i tak właśnie było w przypadku mojej jasne
Jasne, że owulacja może się przesunąć. I wtedy też dni płodne się przesuną. I Najczęściej okres też się przesunie w czasie.

Ja piszę o innej sytuacji. Chodzi mi o to, że krążą jakieś mity, że podczas okresu możliwe jest poczęcie. Często ludzie w takim przypadku mylą krwawienie śródcykliczne z miesiaczka. Potrafi ono wystąpić w dniu spodziewanego okresu dlatego można siępomylić. Myślą że to okres i że podczas okresu zaszły w ciĄżę. Jeśli podczas krwawienia dojdzie do poczęcia to nie możliwe by była to miesiaczka.

Dlatego o tym piszę by ostrzec autorkę że to że miesiaczka wystąpiła dzień po wspolzyciu wcale nie gwarantuje, że nie dojdzie do zapłodnienia. No czy A że prowadzi samoobserwację z pomiarami codziennymi temperatury i ma pewność że to miesiaczka, A nie właśnie krwawienie śródcykliczne. Albo jest po usg i wie, że już było po owulacji

Owszem możliwe. Osoba, która zaszła wtedy w ciążę wiedziała kiedy ma dostać miesiączkę i to nie było krwawienie śródcykliczne. Owulacja może się przesunąć i tak właśnie było w przypadku mojej koleżanki
Edit: miałam na myśli, że jeśli dzień po stosunku wystąpiło krwawienie to nie jest to gwarantem, że nie było możliwości zajścia w ciążę. Jeśli była to miesiaczka, to faktycznie nikłe szanse na ciążę, jeśli zaś krwawienie śródcykliczne to szanse są spore.

Ostatnia edycja:
reklama
Można zajść podczas okresu bo to wszystko zależy ile on trwa i trzeba doliczyć żywotność plemników, niektóre dziewczyny owulację mają w 7/8dniu cyklu więc wystarczy że do stosunku doszło w 4dc jeszcze podczas miesiączki i bobo gotowe:)

To nie są mity, bo nawet lekarz może Ci potwierdzić, że podczas okresu, nie krwawienia śródcyklicznego można zajść w ciąże
Można zajść podczas okresu bo to wszystko zależy ile on trwa i trzeba doliczyć żywotność plemników, niektóre dziewczyny owulację mają w 7/8dniu cyklu więc wystarczy że do stosunku doszło w 4dc jeszcze podczas miesiączki i bobo gotowe:)
Ok, spoko, może podczas okresu faktycznie tak, jak pisze Natuś_ka, jeśli plemniki przeżyją bo maja warunki czyli odpowiedni sluz. Możliwe że czasem się uda. Ale w sytuacji gdy np dziś wieczorem jest wspolzycie A jutro zacznie się miesiaczka (prawdziwa miesiaczka A nie krwawienie śródcykliczne) sytuacja analogiczna do sytuacji autorki, to poczęcie nie jest możliwe. Nie ma warunków dla plemników i jest to czas niepłodność bezwzglednej

Ok, spoko, może podczas okresu faktycznie tak, jak pisze Natuś_ka, jeśli plemniki przeżyją bo maja warunki czyli odpowiedni sluz. Możliwe że czasem się uda. Ale w sytuacji gdy np dziś wieczorem jest wspolzycie A jutro zacznie się miesiaczka (prawdziwa miesiaczka A nie krwawienie śródcykliczne) sytuacja analogiczna do sytuacji autorki, to poczęcie nie jest możliwe. Nie ma warunków dla plemników i jest to czas niepłodność bezwzglednej
Sytuacja autorki jest trochę inna i w tym przypadku szanse na ciążę są znikome, ale pisałaś że jeśli podczas krwawienia dojdzie do zapłodnienia to nie jest to okres tylko krwawienie srodcykliczne, tylko z tym się nie zgadzałam:)

Sytuacja autorki jest trochę inna i w tym przypadku szanse na ciążę są znikome, ale pisałaś że jeśli podczas krwawienia dojdzie do zapłodnienia to nie jest to okres tylko krwawienie srodcykliczne, tylko z tym się nie zgadzałam:)
Poszłam za bardzo na skróty w myśleniu. Miałam na myśli sytuację autorki A nie sytuację wspolzycia podczas krwawienia.
Fakt, podczas krwawienia może dojść coś zapłodnienia. Bez wzgl na to czy to okres czy śródcykliczne. I tu się zgadzam.

Jeśli chodzi o sprawę autorki to myślę że jeśli to typowy okres to znikome szanse na ciążę. I tak najlepiej zrobić test za jakiś czas by mieć pewność.

reklama
Wiem, że temat tego nie dotyczy, ale pierwszy raz dowiedziałam sie o czymś takim jak krwawienie srodcykliczne. Zawsze myslalam ze występuje tylko miesiaczka lub plamienie implantacyjne. Mimo wszystko dobrze jest nabyć nowa wiedze.
Tak samo wiem o tym, że PODCZAS okresu można zajść w ciążę, ale jeśli ktoś uprawial seks chwile przed okresem, a ten okres (prawdziwy) przyszedł, to wtedy na pewno nie jest się w ciąży (bo to okres niepłodności czy coś w tym stylu). Albo inaczej - nigdy nie słyszałam, że kobieta która miała okres była też w ciazy (w sensie, ze uprawiala seks przed okresem, a po okresie dowiedziała sie o ciąży) - to mogło byc jedynie krwawienie implantacyjne. :)
ale oczywiście ktoś mnie może poprawić, z chęcią się dowiem jak to naprawdę jest.

Ostatnia edycja:
Do góry