reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupy

Vici kochana nie stresuj sie.Kazdy fotelik ktory uzyskal punktacje 3 i w gore jest uznawany za w miare bezpieczny.Im wieksza nota tym wieksze bezpieczenstwo.Szkoda tylko ze nie podali wam wynikow testow wszystkich modeli fotelikow a jest ich okolo 250!!
A isofix jest inowacyjnym rozwiazaniem poprawiajacym bezpieczenstwo dziecka w samochodzie.Mysle ze jezeli rodzice moga pozwolic sobie na taki wydatek to warto.
Koncepcja ISOFIX została po raz pierwszy zaproponowana w 1991 roku i ostatecznie zdefiniowana w 1999 roku jako standard międzynarodowy. Ambicje pomysłodawców były bardzo wygórowane i nie udało się ich spełnić w pierwszych testowanych wdrożeniach.
Przepisy dotyczące ISOFIX obowiązujące w Europie zawarte w znowelizowanym regulaminie ECE R 16 zostały zatwierdzone dopiero w 2004 roku. Nałożyły one na producentów samochodów (podobnie jak w USA) obowiązek wyposażania w ISOFIX każdego nowo wyprodukowanego modelu samochodu. Niestety, przepis ten wszedł w życie dopiero począwszy od lutego 2006 roku i nie dotyczy modeli już funkcjonujących na rynku. Odnośnie tych modeli producenci mają czas aż do 2011 roku...
Przed lutym 2006 istniala mozliwosc wyposazenia isofix w niektorych modelach aut jako opcja dodatkowa a w cenionych markach o dawna jest to w wyposarzeniu standartowym.

reklama
Buba dzieki uspokoilas mnie troche myslalam ze mnie wyrolowali z tym fotelikiem a specjalnie poszlam na ten kurs,co prawda byly tez inne firmy no ale jak moj maz uslyszal recaro to oczka mu sie zaswiecily.Fan wrc stwierdzil ze synus musi go miec i koniec,juz nawet nic nie mialam do powiedzenia.Nastepnym razem wiem ze mam isc sama zeby znow sie na cos nie napalil;-)

vici Twoj maz nie jest jedyny, jak ogladalismy w internecie foteliki i trafilismy na recaro, to tez uslyszalam jeki zachwytu i cmokanie, na szczescie cena fotelika szybko mojego meza ostudzila :-D
My tez niedlugo staniemy przed problemem fotelika, Kuba jest coraz wiekszy no i my dosc czesto jezdzimy w trasy wiec dobry a raczej bezpieczny fotelik jest koniecznoscia. Podejrzewam ze wybiore sie do sklepu w wawie z duzym wyborem. zabiore dziecko zeby "poprzymierzac" czy jemu jest wygodnie, wczesniej zrobie sobie sciagawke z uwag BUBY, i pewnie pogrzebie w necie zeby miec rozeznanie co jest na rynku i w jakich cenach.

AnekMoj Robcio tez odrazu wyskoczyl ze fotelik kubelkowy,rajdowy najlepiej formula 1 ale szybko wybilam mu to z glowy.Ach ci faceci.....;-)
Masz kochana bardzo rozsadne podejscie do tak waznego zakupu jakim jest fotelik.Najlepiej wlasnie najpierw poczytac,poogladac w necie,pogadac z uzytkownikami,sprawdzic jak wypadl w testach,poogladac na zywo pomacac,wlozyc dziecko,przymierzyć fotelik w samochodzie, w którym będzie używany, by sprawdzić stabilność mocowania. Z dwóch lub trzech fotelików o identycznych ocenach należy wybrac ten, który daje się najciaśniej i najbardzie stabilnie zamocować w samochodzie.A potem dany model znalezc w internecie gdzie najtaniej mozna kupic :-)
Do poogladania na zywo polecam Swiat Dziecka ul.Towarowa 22 centrum Jupiter lub Swiat Dziecka M1 Marki tam masz najwiekszy wybor i fachowych doradcow ale tak zabardzo to ich opinniami sie nie przejmuj bo oni maja za zadanie sprzedawanie fotelikow wszystkich firm z ktorymi wspolpracuja a nie tylko tych najlepszych.Powodzenia w zakupach!!

BUBA - widze, ze w temacie fotelikow jestes ekspertem! Mam wiec prosbe o jeszcze jedna porade :)

Jaki fotelik na ISOFIX bys polecila? Skoro mamy w samochodzie Isofix to moze warto byloby to jednak wykorzystac.Te Maxi-Cosi maja ta dodatkowa noge, ktora wydaje mi sie troche niepraktyczna... Czy sa dostepne na rynku jakies inne bez tego dodatkowego mocowania. I jeszcze jedno - czy TOBI sa faktycznie rownie bezpieczne co te montowane na Isofixie (TOBI mi sie tak podoba...:-) )?

A oświećcie mnie jeszcze - jeśli samochód nie jest wyposażony w ISOFIX, to czy warto uderzać w foteliki z ISOFIXEM? Skoro przez kilka lat nie zamierzam zmieniać bryki? Czy takie foteliki też się dobrze montuje w autach bez niego?

I czy któraś z Was miała kontakt z fotelikami KIDDY? Też mają dobre wyniki w testach (chociaż narazie widziałam tylko takie na grupę I/II/III)

Ależ ze mnie "lajkonik" w tej dziedzinie. Muszę się podciągnąć.

Widzę, że też szykujecie się do zakupu fotelika. Ja próbuję też coś znaleźć. Nie stać mnie na coś bardzo drogiego i raczej wolałabym fotelik jeszcze z pozycja półleżącą w opcji, bo Olo jeszcze nie siedzi dobrze. Myślałam o Deltimie, bo na to mnie stać. Albo o Maxicosi, ale tu już kasy trochę mało. Długich tras nie robimy, ale wolałabym żeby Olo był bezpieczny w czasie jazdy. Jak powiedzialam Adamowi, ze Olka trzeba zabrać na te zakupy to stwierdził, że nie ma potrzeby... Muszę go namówić na wyprawę z Olkiem, bo przeciez dziecko trzeba do fotelika włożyć, przymierzyć...

reklama
ewcik ta noga ktora wydaje sie Tobie nieppraktyczna jest trzecim miejscem kotficzenia fotelika z isofixem rozwiązanieniem zwiekszajacym stabilnosc fotelika a co z tym idzie zwiekszenie bezpieczenstwa. Noga o regulowanej długości stabilizuje fotelik, zapobiegając jego obrotowi wokół osi uchwytów ISOFIX. Rozwiązanie to pozwala dodatkowo zredukować niebezpieczne siły działające na głowę i szyję dziecka podczas zderzenia. Podpórka jest rozwiązaniem alternatywnym dla górnego paska mocującego (ang. top-tether), który jest obecnie obowiązkowo stosowany w USA, a niebawem stanie się również standardem europejskim. Z powodu braku stosownego wyposażenia w trzeci punkt kotwiczenia, paska tego nie daje się obecnie zastosować w większości europejskich samochodów. Dzięki rozwiązaniu Maxi-Cosi polegającym na zastąpieniu górnego paska podpórką nasze dzieciaczki moga kozystac ze wszystkich wszystkich zalet ISOFIX.
I dlatego przez te noge Maxi Cosi Fix ma najlepsze wyniki.
Co do bezpieczenstwa fotelika Tobi jest porownywalne z zastosowaniem isofixu z modelem priori.Otoz dlaczego:
Optymalne bezpieczeństwo podczas uderzenia w przód lub bok pojazdu zapewnia zupełnie nowe rozwiązanie mocowania fotelika w samochodzie. Specjalne napinacze samochodowego pasa bezpieczeństwa dokładnie blokują pas przytrzymujący fotelik.(tego nie ma priori(dlatego bezpieczniejszy jest z isofixem) i po to wprowadzono w 2006 roku model Tobi)
Co do marki każdy producent może na-pisać, że jego fotelik jest najlepszy lub porównywalnie dobry. Ale nie każdy może wskazać na wyniki niezależnych testów, które mogłyby to potwierdzić.Maxi Cosi zas to zrobil. Wyniki testów wykonanych wspólnie przez ADAC (Niemcy), OEAMTC (Austria), RACC (Hiszpania), ANWB (Holandia), FDM (Dania), TCS (Szwajcaria), AL (Finlandia) w czerwcu 2005 wykazały, że fotelik MaxiCosi PrioriFix jest obecnie najbezpieczniejszym fotelikiem ISOFIX w grupie 9-18 kg. Wyniki testów opublikował austriacki OEAMTC na stronie �AMTC - Der �sterreichische Automobil-, Motorrad- und Touring Club
Teraz takim badaniom poddany zostaje fotelik TOBI, i mysle ze rowniez uzyska najwyzsze noty.

Joasiu Priscilla ma racje.Ale w przypadku gdy samochod nie posiada mocowania isofix jego zakup jest niepotrzebnym dodatkowym wydatkiem(okolo 700 zl) Ale w grupie 0+ mozna zastosowac baze EASY BASE z fotelikiem Maxi Cosi Cabrio Fix Ktora tez ma te noge-rozporke czyli trzeci punkt korwiczenia. W tym przypadku mocuje się ja w samochodzie pasami bezpieczeństwa na stale.Co ulatwia wpinanie i wypinanie fotelika.w fotelikach 9-18 niestety niedostepna jest :( Fotelik KIDDY model Life Pro (2006)uzyskal bardzo dobre noty w testach. :-) starsze modele wypadly troche gorzej.
Irlandia Przekonaj meza,bo to przeciez Olo bedzie jezdzil w tym foteliku a nie maz ;-) musi malemu podpasowac i przedewszystkim dobrze pasowac do waszego samochodu wiec tam takze powinniscie go sprawdzajac wpiac.

Do góry