reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy - wszystko co potrzebne mamom i dzieciaczkom

A do wielorazówek jakie są najlepsze? Bo właściwie to jeszcze nie zdecydowałam czy będą pampersy czy właśnie teterka i otulacz...

Ech, byliśmy wózki oglądać - jak tylko weszłam do sklepu to Maleństwo zaczęło dzikie harce :-D Widzieliśmy fajowy leżaczek-bujaczek - huśtał "na około" jak wskazówka w zegarze i przy tym wibrował :szok: taki gadzet coś koło 850zł kosztował... A ten leżaczek co anisiaj kupiła to tam kosztował 449zł... więc już smyk jest tańszy. No ale poszliśmy na rozeznanie wózkowe i załamka - tylko dwa modele się nadają do naszej windy - Jane i... teutonia. Czyli jedne z droższych - ani jedo, ani x-lander ani przepiękny mutsy (prowadzi się go jednym palcem, a zawracanie do pestka - szczena opada :szok::szok:) nie wejdą. Musimy się wybrać do jeszcze innego sklepu, może coś dobierzemy...

Ach, kupiłam smoczek NUK :) w komplecie z nakładką za 11.99 - fajowy :-)

reklama
Ariena a nie myślicie o fajnej używce np Teutonii? My właśnie teutonię kupiliśmy używaną za 650zł :)Na allegro można samą tapicerkę ewentualnie dokupić i masz wózek jak nówkę :)))

Dziewczyny, jutro jadę na zakupy wyprawkowe! Tzn. wózek, łóżeczko, materac, fotelik, bujaczek i ciuszki już mamy, ale brakuje nam całej reszty, tzn. kocyków, ręczników, pościeli, nożyczek itp... Jadę z koleżanką, która rok temu w lipcu urodziła też chłopca, więc będę miała pomoc :-) Sama pewnie wyszłabym z hurtowni zdezorientowana :-D Trzymajcie kciuki, mam odłożony 1000 zł, więc może na większość wystarczy :zawstydzona/y:

bona powodzenia

a z pieluchami już było kilka razy - każdy może znaleźć coś co mu podpasuje - zależy od stanu finansów i ogólnych preferencji
na pieluszkarnia.pl mają taki zestaw informacji, najlepiej tam przeczytać, bo generalnie maja spoko informacje i od razu podają ile czego potrzeba na początek, jak prać itp.
nawet jeśli tam nie będziesz kupować, to warto poczytać

o Boże Bona teraz mnie przeraziłaś :D Ja to w połowie zapasów ciuszkowych jestem,nie mamy jeszcze NIC ani wózka,ani łóżeczka,materaca,fotelika.NICCCCCCc..Nie mówiąc o tych rzeczach typu nożyczki,butelki :D Dopiero w maju na zjazd mojego faceta będziemy mogli coś kupić..Oj szykuje się skok na bank :-D

fioletowa - mi chodziło tylko o to, czy ew. zwykłe tetrówki nadadzą się jako "wielorazówki" czy to muszą być jakieś specjalne, grubsze np czy coś. Bo, że powinny być większe niż 60x80 to już wiem.

marcelinoowa - jeżeli upatrzę jakąś fajną teutonię to czemu nie, ale teutonia też nie każda wejdzie... także "poluję" na jeden konkretny model. Niby windę mają zmieniać nam w tym roku, ale nie wiadomo dokładnie kiedy - a do grudnia nie będę przecież czekać na wyjście na spacer :laugh2:

Ariena pewnie mówisz o cosmo ;-) też na nią patrzyłam ale nam trafił sie Spirit. Dużo fajnych wózków jest na allegro choć często tam ceny są zawyżone ale my upatrzyliśmy swój na tablica.pl :-) Powodzenia! Ja właśnie podpatruje na all nowe tapicerki. widzialam jakiś czas temu siedzisko, budkę, pałąk oraz torbę w kolorze NOWE za 350 zl ;-)

odnośnie szczepionek dwie uwagi - pierwsza, że jak się decydujecie na płatne, to robicie je i tak w tej samej przychodni, co te na nfz, u mnie było tak, że tylko jak rejestrowałam na szczepienie to musiałam powiedziec że biorę płatne
dwa - największa kumulacja jest do wieku 5 miesięcy, ale koszt całkowity rozkłada się na ok 2 lata
my szliśmy 5w1 + rota [dwudawkowe] + pneumokoki - wyniosło nas to ok 2 tys w ciągu dwóch lat
i tez się nastawiam na tą samą ścieżkę u Filipa

na ospę nie zdążyliśmy, a meningokoki zaszczepię przed szkołą
wisieńka ale szczepionka na rota daje maks 3 lata ochrony i powiem ci że u nas się sprawdziła, młody złapał jak miał ponad 2 lata, ale przeszedł to w 1 dzień - lekka biegunka, my się zaraziliśmy od niego i była masakra tydzień w łóżku
koleżanki z forum poprzerabiały szpitale w związku z rota, nam sie upiekło

też nei płucze zmiękczającym, jak koniecznie chcesz zmiękczać to podobno kwaskiem cytrynowym jest fajnie, ale mi wystarczyło wyprasować żeby było miękkie

ariena ja bym nie ryzykowała z dorosłym proszkiem - dziecięca skóra jest delikatna, a perfumy i inne fosforany w dorosłych proszkach mogą narobić szkód, po co ci potem bieganie z atopowym zapaleniem skóry czy inną alergią po lekarzach - przynajmniej na początku warto zrezygnować z tego
ja po tym jak prałam młodego rzeczy w proszku dla dzieci, to od tamtej pory wszystko piorę w loveli
Fioletowa, wiem ale jedno z dzieci u nas z lipcówek a reszta w pierwszych dwóch latach. Szczepów rota jest wiele. My złapaliśmy szpitalny, kiedy Mila miała sepsę. Nie uratowałaby nas szczepionka. Jak się ma szczęście i i trafi się na szczep wirusa , który jest w szczepionce jest ok, inne robią swoje. Ostatnio w przedszkolu u Mili był Rota, który złapały wszystkie dzieci , rodzice, przedszkolanki. Jedna z mam zrobiła badanie kału i wyszło, ze to rotawirus i mimo, że część dzieci była szczepiona to z Mili grupy 12 dzieci tylko 1 nie zachorowało. Nikt nie był w szpitalu bo to był jakiś słaby paskud. Ja nie mówię żeby nie szczepić, po prostu nie zawsze skutkuje ta szczepionka. Jesli chodzi o kasę i miałabym wybierać to zaszczepiłabym pneuokoki i heksą zamiast rota, który jest najdroższy. My mamy ubezpieczenie, które daje nam bezpłatne - płatne szczepionki. Co do rota to niestety na forum jest chłopczyk z powikałaniami po szczepieniu na rota,krew w kupce, biegunki...Później i tak zachorował na rotawirusa. Noi stąd między innymi moje zdanie, że nie bedę na to szczepić. Ale jak już pisałam to indywidualna decyzja każdego rodzica i czy szczepimy na wszystko, czy wybiórczo czy wcale, ja to akceptuję.

reklama
Bona powodzenia!Daj znać, w których hurtowniach byłaś. Zakładam, że wybuerasz się do Kielc - jeśli tak, to jestem ciekawa i zakupów i Twoich spostrzeżeń, bo my odwiedziliśmy kilka hurtowni, ale mam mieszane uczucia. Teraz już wiem, że rzeczy typu: butelki, smoczki, rzeczy higieniczne kupię na allegro. Co do ciuszków - hmmm, wydaje mi się, że za te pieniądze jakość naprawdę powinna być lepsza. Utwierdziliśmy się w zamiarze, że łożeczko, pościele, część tekstyliów kupimy w IKEA, reszta na necie. W hurtowni chyba tylko wózek. Póki co jesteśmy zdecydowani na:

X-Lander X-Move 3 w 1 z fotelikiem Maxi Cosi Pebble + parasol GRATIS | Spacer \ wózki trójfunkcyjne \ X-Lander \ wersja głęboko - spacerowa z fotelikiem | Artykuły dziecięce - Akcesoria dla dzieci - Sklep Częstochowa

Jeżeli chodzi o 3w1 Wózek Tako Baby Heaven line ALU+MAXI COSI.... (3150613097) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (który również braliśmy pod uwagę) nie ma go nigdzie - także nie ma nawet jak się do niego przymierzyć.

Nie myślałam, że wybór wózka zajmie aż tyle czasu - ale najtrudniej jest się zdecydować.

Do góry