reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy styczniówek 2009

ja kupowalam ciuszki na 62 bo Oliwia z usg zawsze wychodzila duza no i urodzila sie 3900 i 60 dluga. Dostalam pare ciuszkow na 56 to dokladnie 2 tygodnie w nich pochodzila. Lepiej wieksze bo na dluzej starcza a maluszek nie lubi byc tak mocno skrepowany. Moja wogole w rozku nie lubila lezec lubila przestrzen.

A co do ciuszkow z lumpeksow to wypierz ze 2 razy najpierw w proszku takim jak pierzsz a potem tym dla dzieci (jelp, lovela) i wyprasuj bedzie oki.

reklama
Ja bede kupowala ubranka od rozm. 62 w gore. Nawet jak malenstwo urodzi sie male, to te kilka cm roznicy nic nie zrobi- ubranka beda troche za duze, ale dzieci szybko rosna i za jakis czas ubranka beda w sam raz. Ja mam problem tego typu, ze jeszcze nie wiem po co jest body, pajacyk, itd. Kiedy to dziecku zakladac, szczegolnie,ze to bedzie zima...no ale w koncu bede musiala sie nauczyc :-D

celinko body to jest jak podkoszulka tylko ze jest o wiele lepsze od tych koszulek bo zapinasz w kroku i super trzyma pieluche. A pajacki to tak jak spioszki tylko od razu z rekawkami. Tez super sprawa bo nie musisz zakladac spiochow i kaftanikow. Wybierajcie ciuszki zapinane z przodu nie na pleckach zeby dziecku nie przeszkadzalo zapiecie z tylu.

zima to body na to pajac i starczy po domu. a gdzies na wyjscie to na to mozna jeszcze ubrac jakis dresik i w kombinezon. Lepiej na cebulke ubierac. Jak dziecko ma zimny karczek to znaczy ze jest mu zimno a jak cieply to ok, a jak spocony to maluch jest przegrzany. Raczkami nie trzeba sie sugerowac.

daga23, dzieki, mi też się to przydało, mam dopiero 21 lat i to będzie moje pierwsze dziecko i też za bardzo się w tym nie orientowałam;)
Słuchajcie, a od kiedy można założyć dziecku spodenki np. jeansowe na gumie?

co do ubrań z lumpeksu warto je po wypraniu i wysuszeniu włożyć jeszcze do zamrażalki na 24 godziny:tak::tak::tak::tak: Ja tak robię i nigdy moje dzieci nie miały uczulenia po takich ciuszkach:tak::tak::tak:

Ja ubranka z lumpeksów (a kupowałam tylko takie) prałam 2 razy i z głowy. A co do rozmiarów to ja bym jendak kupiła kilka sztuk na 56 do szpitala, bo u mnie w 62 maleństwo toneło. Jak maluszek sie rodzi to jest jeszcze taki przykurczony, zwiniety troszke i wtedy te za duże rzeczy wisza strasznie na nim :-). A spakowane miałam i zestaw na 56 i na 62, który mąż zabrał do domu :-).

Doładnie też uważam ze trzeba mieć na 56. Julka miła 54 i 3400 jak się urodziła. Ciuszki na 62 miała ok 2-3 miesięcy. Ja napewno kombinezonik kupie na 62 max 68 bo wiekszy nie ma sensu bo i tak bedzie potem juz ciepło a na poczatku to i te beda za duże...

Co do lumpeksów to nie mam zdania bo dla noworodka nie kupowałam w tych skllepach tylko nowe a reszte po kuzynce i kolezance. Ale myślę ze trzeba faktycznie wyprac ze 2 razy na wyzszej temp. i dobrze wyprasować

Co do prania to polecam płukanie jeszcze w jelpie albo innym płynie dla niemowląt bo po samych proszkach ubranka troche sztywne..

Kombinezon na 68 Julka w dniu wyjscia ze szpitala miała 4 dni:)

Załączniki

• wy.JPG
    wy.JPG
    28,4 KB · Wyświetleń: 110
Ostatnia edycja:
Ja też to potwierdzam - warto mieć troszkę ubranek na 56. Mój synek urodził się dorodny, ważył 3800, i przez pierwsze kilka tygodni nosił ten rozmiar.

Natomiast zastanawiam się nad kombinezonem zimowym, jaki rozmiar wybrać. Chyba kupię na 62, ale czy to starczy do końca zimy? Niby w marcu już zwykle ciepło jest i powinno wystarczyć, ale nie wiem.

Co do lumpeksów, toja tam nie kupiję nic dla tak małego dziecka.

reklama
Do góry