reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy lipcowek

Karola ja nie patrzyłabym na przesądy i gdyby była okazja to brałabym w ciemno :-) Moja siostra rodzi w kwietniu i niestety na ostatniej wizycie dowiedziała się, że musi leżeć i MUSZĄ te 6 tygodni wytrzymać:-( No i zonk, bo wózka nie mają - tzn. mają jeszcze mój po Mateuszu, więc najwyżej gondolę im dowiozę :-)
Makota masz rację z tymi mega pakami - ja Matiemu kupiłam jak miał coś koło 1,5 roku i niby na zdjęciach wszystko wyglądało ok, ale część musiałam wyrzucić, bo była okropna - może nie tyle znoszona, co po prostu brzydka :tak:
Venus z tymi ciuszkami to różnie bywa - siostra urodziła córkę, która miała 60 cm, ale ciuszki na 56 nawet długo nosiła, bo drobniutka była :-)
jagódka ciuszki piękne :-) u mnie niby chłopiec, ale jakoś tak w sklepach głównie dziewczęce ciuszki oglądam, a dziś to nawet nad imieniem dla dziewczynki się zastanawiałam:-D

reklama
Venus no widzisz, gdybym ja słuchała takich rad, to dziecko do skończenia 2 m-ca nie miałoby w czym chodzić;-) Bo zaczynaliśmy od ubranek na 50 i były..za duże.

Jagódka
takie maleństwa rodzą się rzadko w terminie. Sama będę miała na pewno naszykowane rzeczy na 56, ale nie dużo. Potem najwyżej dokupię. Zamówię na allegro i na drugi dzień już będę mieć w domu:) Każdy oczywiście robi jak chce....

trzeba też patrzeć na wielkość ubranka a nie na rozmiar... ja miałam kilka rzeczy 56 i jednych śpiochów wcale nie założyłam, a inne były za duże... jedne body 62 nosiła dopiero jak zaczęła 74 :p

Venus, warto spojrzeć jakie dzieci rodziła nasza mama i teściowa. Klaudia urodzona w terminie a waga wcześniacza, Adaś też pewnie pulpetem nie będzie. Taka nasza uroda;-) Plus jest taki, że łatwiej takie dziecko urodzić:tak:
Malgorzatkar, kupując przez internet niestety tego raczej nie da się sprawdzić, ale masz rację, każda firma ma inną rozmiarówkę np 5-10-15 ma rzeczy większe niż wynika z metki.

jak dla mnie 5-10-15 ma w miarę typową, cool club zwłaszcza seria disney jest dużo większa niż z metki, h&m też ma większe, reserved kids ma normalne, ale szczuplutkie i dla grubszego bobasa trzeba brać większe, endo ma za to szerokie bardzo... a zdarzyło się nie raz, że wzięłam w smyku kilka bodów/bluzek na ten sam rozmiar i każda inna była... śpiochy na początek też miałam kupione dwie sztuki na 56, jedne okazały się malutkie, raz założyłam, a drugie to takie spore 62 wychodziło, obie smyk, cool club seria disneyowa... dlatego wolę obejrzeć w sklepie i np potem zamawiam przez neta (w smyku często przez internet jest taniej, np. 3 packi bodów często są min 5zł taniej niż w sklepie stacjonarnym). a teraz mam ten plus, że bardzo blisko mam outlet i takie małe rzeczy są, gorzej z dużymi, jak na Olę

pracowałam kiedyś w 5-10-15 :-D

nie kupowałam zbyt wielu ubranek dla niemowlaków, ale ubrania na "dużego chłopaka" były mniejsze, niż te w smyku.

mam do Was pytanko - pamiętacie ile mniej więcej zapłaciłyście za wyprawkę dla malucha?

planujemy z M. rozłożyć zakupy w czasie, żebym później w popłochu nie biegała z dużym brzuchem w poszukiwaniu niezbędnych rzeczy i nie wydawała na raz całej niezbędnej kwoty :-D muszę zrobić sobie listę i na spokojnie zacząć kompletować...

Makota kilka tysięcy, w pewnym momencie przestaliśmy liczyć, bo nas to przeraziło:szok:
Najdroższy jest wózek, łóżeczko+pościel, fotelik. Do tego ubrania, pieluchy tetrowe/flanelowe to kilka stów. Kosmetyki i pieluszki, przewijak, wanienka to znowu ponad stówa. Najprostszy manualny laktator to też ponad 100zł. My kupowaliśmy na raty przez praktycznie całą ciążę, szukałam promocji - dzięki temu np kupiłam cały zestaw pościeli gluecka (z baldachimem, prześcieradłem z falbanką) za 60zł, do tej pory wygląda jak nowy. Część ubranek kupiłam na promocjach. Do tego dochodzą wydatki na szpital - w sensie sobie jakieś koszule, podkłady poporodowe itd. Koszty są spore, trzeba się z tym liczyć i jeśli chce się zaoszczędzić, moim zdaniem połowa ciąży, to już czas najwyższy zacząć myśleć o akcesoriach dla malucha.

Makota ile na wyprawkę to trudne pytanie... ponieważ ceny się zmieniają. Zależy jaki chcesz wózek, jakie łóżeczko, jaki fotelik, czy chcesz przewijak, jaką wanienkę, jakiej firmy pieluchy itd... Z częścią jest też tak,że ktosik chce coś kupić lub się dołożyć..... Dlatego wg listy z wyprawek, które dziewczyny zamieściły warto popatrzeć na ceny w necie i mniej więcej ocenić...

Ja jeszcze czekam na potwierdzenie plci.

Karola
Możesz podać link do poduszki, którą kupiłaś? Też chcę kupić ale wybór jest za duży;)

venus witaj w klubie, ja też jeszcze nie wiem kto mieszka w brzuszku, w 16 tc na 60% była to dziewczynka ale to nic pewnego, pewnie dowiemy się dopiero na usg połówkowym czyli równo za tydzień :tak:

co do poduszki to kupiłam taką Poduszka dla kobiet w ciąży KOJEC do karmienia (3979372517) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Venus, warto spojrzeć jakie dzieci rodziła nasza mama i teściowa.

omg, nie straszcie mnie, moja mama urodziła mnie na początku 27tc z wagą 900 gram! obym nie poszła w tę samą drogę aczkolwiek jak na razie chyba niestety podążam w tę stronę :-(
kiedyś nie chodziło się tak często na wizyty u Gina więc wszystko możliwe, że mamie zaczęła się rozwierać szyjka właśnie koło 20 tc ze mną tyle, że w przeciwieństwie do mnie mama o tym nie wiedziała, nie dostała żadnych leków, nadal chodziła do pracy i skończyło się tak, że tydzień przed wigilią dostała skurczy, trafiła do szpitala na podtrzymanie ciąży ale to nic nie dało a jak w 4 dniu pobytu w szpitalu dostała potężnego krwotoku to lekarze w panice nie wiedzieli kogo mają ratować, mnie czy mamę :-(

Ostatnia edycja:
reklama
karola1986-21 - no to ładnie termin wyprzedziłaś... Oby się nie powtórzyło, ale tak jak mówisz, teraz częściej jest USG, lekarz i ty tez jesteście bardziej wyczuleni znając historię mamy.

A ja wczoraj wieczorem, skazana przez M. na samotny wieczór przed TV oddałam się zakupom. Zestaw za 10zł.
3959704494.jpg

Załączniki

• 3959704494.jpg
    3959704494.jpg
    21 KB · Wyświetleń: 61
Do góry