reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla naszych Skarbów

nie kupujcie tych gazikow Leko, nawet w Mamo juz jestem mowili, ze to straszny badziew, b nieporeczny, lepsza zwykla gaza jalowa a na to gaza do zawiazania.

co do spirytusu to tez w zeszlym roku myslalam, ze kupuje sie gotowca :-D a po prostu idzie sie do monopolowego kupuje spiryt i rozrabia w proporcji 2 do 1 zeby wyszedl 70% :tak:

na dno wozka wkladalam rozek zlozony na pol albo cienki kocyk, zeby nie wialo.

sudokremu rzeczywiscie lepiej nie naduzywac, bo pupka sie przyzwyczai poza tym on zakleja pory, to tylko jak odparzenie jest silne, normalnie wystarczy jakis zwykly kojacy lub natluszczajacy.

do apteczki mozecie dorzucic Plantex na kolki, Fride do noska (latwiej tym operowac przy katarku niz gruszka, ale tylko wtedy jesli katarek jest wodnisty, bo do suchych babolkow to jednak gruszka lepsza).

co do gotowania wody to chyba ze naprawde jest syfna, lepiej nie przesadzac, dzidzia musi sie przyzwyczajac, juz to Oilatum ja zmiekczy, a jak ktos sie boi mozna wrzucic krysztalek nadmanganianu potasu rozpuszczonego wczesniej w szklance wody, zabije wszystkie bakterie.

reklama
tez nie wiedziałam ,że sudocremu nie uzywa sie przy każdym przewijaniu, musze dokupic więc jakis łagodniejszy kremik.
wczoraj zrobiłam zakupiki w aptece: sól fizjologiczna i gaziki jałowe. i te nieszczesne leko na próbę kilka sztuk, bo nie sprzedaja w aptekach spirytusu 70% - dzwoniłam potem do kilku innych i wszędzie powiedzieli to samo: kupić w monopolowym i rozcieńczyć.
ale z tego co mówia moi rodzice oni nie rozcieńczali spirytusu i za każdym razem stosowali 2-3 kropelki bezposrednio na pępuszek uzywając zakraplacza. dlatego te leko ponoc nie wygodne, bo sztywne i trzeba porzadnie przetrzeć. zobaczymy jak to wszystko w praniu wyjdzie

Ja, tak jak Ana, dodawałam na początku do kapieli dzieci nadmanganianu potasu i wtedy wody nie trzeba gotowac, wystarczy odrobina, żeby woda była tylko lekko różowa. Lepiej kupic we wiórkach, bo w tabletkach jest mniej poręczny, zresztą cala tabletka to zdecydowanie za dużo. Tylko faktycznie trzeba rozpuscic w oddzielnym naczyniu, bo musi byc dobrze rozpuszczony, inaczej zabarwi skórę dziecka na brązowo.
Oprócz nadmanganianu potasu mam tylko sól fizjologiczną, jałowe suche gaziki, patyczki do uszu, zaopatrzę się w zakraplacz do wpuszczenia paru kropelek spirytusu na pępuszek - bo to dobry pomysł, no i muszę zakupic ten nieszczęsny spirytus 70%. Fridę i herbatki na kolki zakupię tylko w razie potrzeby. Moje starsze dzieci nie miały w ogóle kolek i katarów jak były maleńkie.

Do wózka mam dwa śpiworki, jeden zimowy z polarem, drugi cieńszy, jak zrobi się cieplej.

W monopolowym mozna kupic gotowy spirytus 70%,ale rzadko go maja na stanie...Mozecie popytac ,moze sprowadza:tak: .Ja zwykle uzywalam tego 96 % w niewielkich ilosciach i tez sie nic nie dzialo.
Zawsze uzywalam sudokremu i nigdy dzieciaki nie mialy czerwonej pupci.Teraz tez go kupilam,ale mam tez zwykly pielegnacyjny nivea to go wyprobuje:tak: .

Też słyszałam od doświadczonych koleżanek że te gaziki Leko się nie sprawdzają. Ja je kupiłam z myślą o szpitalu- potem kupie w monopolowym spirytus- tak jak radzicie.

Patyczki do uszu takie specjalne tez mam i jeszcze płatki kosmetyczne Dzidziuś z Cleanica- one są takie większe.

Chcę sobie jeszcze zakupić herbatkę z rumianku i kopru włoskiego- myslałam o tych z Hipp'a. Ale nie wiem czy takie, czy zwyczajne w saszetkach??

ja mam herbatkę z hippo rumiankową bez cukru -sama ją lubię :-D .No dobrze że nie kupiłam tych gazików. nie dość że nic nie potrafię to bym sobie jeszcze pod gore zrobila. :szok: Dzięki laseczki. A do czego używa się tą sól fizjologiczną??:confused: Muszę iśc do apteki po plantex pierwsze co słyszę. A na pleśniawki to moja polożna w SR powiedziala nam aby kupic mala plastikowa łyżeczkę i po każdym karmieniu dać dzidzi dwie małe łyżeczki letniej wody- sposób prababci, a niemowlaki ladnie łykają.:nerd:

A czy któraś ma laktator MEDELI??? ja taki zamówiłam ręczny i elektryczną przystawkę ciekawe jak się sprawdza. Muszę mieć go w szpitalu.

Ja mam mini electric Medeli, ale nie mam z nim żadnych doświadczeń :no:
Jak starszaki były małe, miałam taki zwykły szklany.

nie wiedzialam ze cos takiego jest potrzebne:baffled:

ja planowalam klasc na przewijak flanelowa pieluche, ale to faktycznie 100% wygodniejsze:tak:

a dzis zaskoczyl mnie listonosz. przyniosl kolysanki-utulanki ktore kopilam od faceta na allegro ktory jest rzekomo oszustem i nie wysyla przesylek!!:-D fakt, ze trwalo to miesiac i juz pozegnalam sie z forsa a tu prosze jaka niespodzianka:-D trzeba widac wierzyc w ludzi:cool2:

reklama
lil kate ty to masz szczescie...ciesze sie,ze Ciebie nie oszukał ten sprzedawca...
A ja chyba pobuszuje na allegro trochę i kupię coś dla małego, trudno, mąz sie musi z tym pogodzić.. ;-):-)

Do góry